Güncelleme Tarihi:
Faruk KAHRAMAN/BURSA, (DHA)- BURSA’da Birleşik Metal İş Sendikası 5 Mayıs Şubesi'nde düzenlenen toplantıya katılan IndustriALL Küresel Sendikası Otomotiv Sektörü Direktörü Helmut Lense, Renault fabrikasında çalışan ve işten çıkarılan bazı işçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.
Toplantıda konuşan Helmut Lense, direktörü olduğu küresel sendikanın çok uluslu şirketlerle küresel çerçeve anlaşmaları olduğunu ifade ederek, bu anlaşmaların özellikle otomotiv sektöründe yoğunlaştığını belirtti. Anlaşmayı kabul eden şirketlerin küresel operasyonlarında örgütlenme özgürlüğünü ve kendi sendikasını tercih etme, toplu iş sözleşmesi ve temel insan haklarına saygı gösterilmesi gibi konuların yer aldığını kaydeden Lense, "IndustriALL Küresel Sendikasının Renault firmasıyla küresel çerçeve anlaşması var. Geçen Mayıs ayında yaşanan grevlerden sonra bu anlaşmayı yenilemeyi ve bu anlaşmanın Türkiye'de nasıl hayata geçirilebileceğini tartıştık. Bu toplantıların en sonuncusunu İstanbul'da Renault'un Fransa ve Türkiye yönetiminin katılımıyla yaptık ve sonuca bağladık. Ocak’ta yapılan toplantıda geçtiğimiz Şubat ayı sonunda Türkiye’de işlerin temsil edileceği bir komite seçimi yapma kararı almıştık. Maalesef bu anlaşmaya vardıktan bir hafta sonra Renault yönetimi bu anlaşmayı ihlal etti ve bu seçimleri iptal etti" dedi.
Bu süreçten sonra Renault'un Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili diyalog kurma çabalarının dağıldığını aktaran Lense, Renault ile diyalogu yeniden inşa etmeye çalıştıklarını ve bir dizi toplantılar gerçekleştirdiklerini vurguladı. Lense, bu toplantıların en sonuncusunu üç gün önce yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"En son toplantıda Renault'un Fransa'daki genel merkez yönetimi bize 'Fabrikada her şey yolunda. İşçilerin istediği sendikayı seçme özgürlüğü var. Herkes kendi sendikasını özgürce seçebiliyor. Biz hiçbir işçiye baskı uygulamıyoruz' dedi. Bu onların bize çizdiği fotoğraftı ama biz bunun böyle olmadığını biliyoruz. Ben de kendilerine Bursa'ya gideceğimi ve işçilerle bir araya geleceğimi söyledim. İşçilerin şikayetlerini dinledim ve bu şikayetleri rapor haline getirip onlara ileteceğim. Alanda yaşananların gerçek fotoğrafı Renault genel merkezinin bize çizdiği fotoğraftan çok farklı. Bugün bana söylenenler şunu açıkça gösteriyor ki Renault Türkiye'de sistematik bir şekilde küresel anlaşma çerçevemizi ihlal etmektedir. Sendikal tercihlerinin gerçekleşmemesi için işçilere baskı uygulanıyor. Özellikle insan kaynakları yöneticilerinin işçileri bir sendikadan istifa ettirip bir başka sendikaya üye olmaya zorladığını öğrenmiş bulunuyorum."
Lense, döndükten sonra Paris'teki Renault'un genel merkezini arayacağını ve oradaki muhataplarına Bursa'da yaşanan sorunları ileteceğini aktararak, şunları kaydetti:
"İşçilerin, şirketin istediği sendikaya geçmezse işten atılmakla tehdit edildiğini duydum. Kimse bu şekilde tehdit edilemez. Aynı zamanda şirketin bize açıkça söylediği gibi kimse sendika seçiminden dolayı da işten atılamaz. Sendika seçme özgürlüğü çok temel bir insan hakkıdır. Döndüğümde Renault'tan şunu talep edeceğim. Şirkette tüm işçilere açık bir deklarasyon yapsınlar. Şirkete belirli bir zaman vereceğiz bu süre içinde taleplerimizi yerine getirmelerini isteyeceğiz. Bunu yapmazlarsa da tüm dünyada Renault fabrikalarında örgütlü sendikalarla toplantı düzenleyerek şirkete nasıl baskı uygulayabileceğimizi konuşacağız. Ben hala daha umuyorum ki Renault ciddi bir şirkettir ve herkesin gözü önünde anlaşmaya vardığı maddeleri uygular ve gereğini yapar."
FOTOĞRAFLI