Güncelleme Tarihi:
Dünyanın ekolojik bir krizin ortasında olduğunu vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, kaybedecek vakit olmadığını söyledi. Yeryüzünün atmosferinin ısındığını belirten Erdem, kitlesel bir yok oluşa doğru gittiğimizi kaydetti. Başta endüstriyel atıklar olmak üzere çeşitli nedenlerle kirlenen dünyada temiz suya, temiz havaya ve temiz gıdaya erişimin giderek zorlaştığını dile getiren Erdem, herkesin yapabileceği bir şeylerin olduğunu hatırlattı.
Biran önce harekete geçerek yarının kurtarılabileceğini anlatan Erdem, “Nilüfer Belediyesi olarak bizler gereken duyarlılığı gösteriyoruz. Bütün canlıların yaşama hakkına saygı gösteren bir yaklaşımla, doğal varlıkları ve çevre sağlığını koruma bilinciyle hareket ediyoruz. Örneğin atık yönetimini geri dönüşümü esas alan bir anlayışla yürütüyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele etmeye doğal kaynakların ve enerjinin verimli kullanılmasına yönelik faaliyetleri yaygınlaştırmaya çabalıyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de karbon salınımının azaltılmasına yönelik Başkanlar Sözleşmesi’ne imza atan ilk 10 belediyeden birisinin Nilüfer olduğunu anımsatan Erdem, sözleşme kapsamında 2020 yılına kadar, karbondioksit salınımını yüzde 20 azaltmayı taahhüt ettiklerini belirterek, bunu daha da üst noktaya taşımayı başardıklarını açıkladı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KOOPERATİFİ
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Erdem, “Türkiye’de ilk kez bir belediye olarak Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi’ni kurduk. Kentimizin havasını, suyunu kontrol altında tutuyoruz. Bitkisel atık yağların toplanmasına özen gösteriyoruz. Sizler, sağlıklı gıdaya ulaşabilin diye tohum kütüphanesi kurduk” dedi.
NERJİSİNİ BOŞA HARCAMIYOR
Nilüfer Belediyesi’nin, yerel yönetimler alanında bir ilke imza attığını söyleyen Erdem, Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetimde enerji yönetim birimi kurulduğunu belirterek, birim faaliyetlerini içeren yönergenin bakanlık tarafından onaylandığını aktardı. Belediye bünyesinde 2014 yılından bu yana faaliyet gösteren Enerji Bürosu’nun 2017 yılında başlattığı IS0 50001 Enerji Yönetim Sistemi’nin meyvelerini topladığını anlatan Erdem, “Bursa Valiliği Enerji Yönetim Birimi’nin onayı ile pilot belediye seçilen Nilüfer Belediyesi’nin hazırladığı yönerge, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı’ndan onay aldı. Nilüfer Belediyesi meclis toplantısı kararı ile hayata geçirildi. Böylece Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetimde uygulanmaya başlanan ‘Belediye Enerji Yönetim Birimi Yönergesi’ Nilüfer Belediyesi adına hazırlanmış oldu. Nilüfer Belediyesi tarafından uygulanan söz konusu yönerge ile enerji yönetimi uygulamalarının düzenlenmesi, enerjinin etkin ve verimli kullanılması, israfın önlenerek, enerji maliyetlerinin kurum bütçesi üzerindeki yükünün azaltılması, çevrenin korunması için verimliliğin artırılması hedefleniyor. Yönergede ayrıca, Bursa Valiliği Enerji Yönetim Birimi’ne bağlı çalışacak Nilüfer Belediyesi Enerji Yönetim Birimi’nin kurulması ve enerji yöneticilerinin görevlendirilmesi ile ilgili usul ve esaslar da yer alıyor” diye konuştu.
GEÇMİŞİ 2014’E UZANIYOR
Enerji Verimliliği Kanunu ve Ağustos 2019’da yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi sonrasında kamu kurumlarının enerjiyi doğru kullanmak için enerji yönetim birimleri kurmaya başladığını hatırlatan Erdem, “Oysa Nilüfer Belediyesi bu alandaki çalışmalarına 2014 yılında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde Enerji Bürosu kurarak başladı. 2017 yılında IS0 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası’nı almış ve kamu binalarında, kent bostanı, park gibi kamu alanlarında güneş enerjisi kullanılması yönünde çalışmalar başlatmıştı. Yapılan düzenleme ile mevcut Enerji Bürosu, Nilüfer Belediyesi Enerji Yönetim Birimi’ne dönüştürülerek, Bursa Valiliği Enerji Yönetim Birimi ile koordineli bir şekilde çalışacak” şeklinde konuştu.
EYLEM PLANI HAZIRLIYORUZ
Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadelede farkındalığı geliştirmek ve karbon emisyonunu azaltmak için yenilenebilir enerji kaynakları ile belediye için üretilecek toplam elektrik enerjisi miktarını arttırma hedefi doğrultusunda 2020-2024 Stratejik Planı kapsamında çalıştıklarını söyleyen Erdem, kentsel ve kurumsal sera gazı envanteri ile azaltım ve iklim uyum eylemlerinin de içinde olduğu Nilüfer Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı (SECAP) hazırladıklarını açıkladı. Erdem, planın 2021 yılı içerisinde tamamlayıp, kamuoyu ile paylaşılacağını aktardı.
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Nilespit Projesi ile kentte bisiklet kullanımının yaygınlaşması için çaba harcadıklarını ifade eden Erdem, “Elbette yapacak çok şey var. Sonuç olarak iklim konusunda hepimiz acil durum ilan etmeliyiz. Bizler kurum olarak karbon ayak izimizi azaltmaya çabalıyoruz ama sizler de birey olarak çaba göstermelisiniz. Herkesin yapabileceği şeyler var. Enerji verimliliğini artırmak için herkese görev düşüyor. Örneğin daha çok ağaç dikmeliyiz. Sizler de her fırsatta ağaç dikin, geri dönüşüme katkıda bulunun, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanın, karbon salınımı düşük hizmet ve ürünleri tercih edin” diye konuştu.
ÜRÜN HANGİ ARAZİDE YETİŞECEK
‘Yeni Nesil Nilüfer, Yeni Nesil Tarım’ sloganıyla 2020 yılını tarım yılı ilan ettiklerini anımsatan Erdem, önümüzdeki dönem çalışmalarını da bu çerçevede hızla sürdüreceklerini belirterek, “Nilüfer İlçesi arazilerinin detaylı toprak etütleri, arazi kullanım plan ve köy bazlı güncel arazi kullanım haritalarının hazırlanması projesi kapsamında; kırsal mahallelerimizdeki tarıma uygun arazilerin toprak analizlerini yaparak; hangi ürünün, hangi arazide yetişmesi gerektiğini belirleyeceğiz. Böylece tarım topraklarının amaç dışı kullanımlarının önlenmesi, nitelik ve yeteneklerine göre kullanılmasını sağlayacak; arazi değerlendirmesi, arazi yetenek sınıflandırılması, sulu tarıma uygunluk sınıflandırılması gibi yorum haritalarının üretilmesini, toprak verimliliğinin izlenmesi ve sürdürülebilir arazi yönetimi kararlarının alınmasını sağlayacak temel veri tabanının oluşturulmasını sağlayacağız” dedi.
NİLÜFER ÇİFTÇİ EVİ KURULDU
Ekolojik tarım ve doğru sulama konularında farkındalık yaratmak amacıyla Halkevi Binası’nın yanında ‘Mini Bostan’ kurulumu gerçekleştirerek, mevsime uygun ürünler yetiştirilip, vatandaşlarla hasadının gerçekleştirildiğini belirten Erdem, “Nilüfer İlçesi sınırlarındaki çiftçilerimizi ekolojik tarım, iklim değişikliği nedeniyle oluşabilecek riskler hakkında bilgilendirmeler yapılabilmesi ve tarım ile ilgili her konuda başvurabilecekleri merkez olarak Akçalar Mahallemiz’de Nilüfer Çiftçi Evi kuruldu” diye konuştu.
YEŞİL ALAN ÇALIŞMALARI
Yeşil alanların arttırılmasına yönelik çalışmaların Park ve Bahçeler Müdürlüğü planları doğrultusunda yürütüldüğünü ifade eden Erdem, “Türkiye’de olması gereken kişi başı aktif ve pasif toplam yeşil alan miktarı 10 metrekaredir. Günümüz koşullarında büyükşehirlerde bu miktar 10 metrekarenin çok altında olsa da Nilüfer belediyesi olarak kişi başı toplam yeşil alan miktarını Avrupa standartlarına taşımayı hedeflemekteyiz. Yeşillendirme çalışmalarında suya dayanıklı bitkiler kullanmak öncelikli tercihlerimizdendir” dedi.
DOĞAL AFET EĞİTİMİ VERİLİYOR
İklim değişikliği nedeniyle oluşabilecek doğal afetlere hazırlıklı olmak için Arama Kurtarma Ekipleri’ne Nilüfer İlçe Afet Koordinatörlüğü’nde eğitimler verildiğini de ekleyen Erdem, “Kuraklık ile mücadelede su kaynaklarının doğru kullanımı çok önemlidir. Aynı zamanda bitkisel atık yağların yer altı sularını veya göl, nehir ve denizlerimiz kirletmemesi için evlerden ve işyerlerinden toplama çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz. Yaklaşık bin 200 siteden bitkisel atık yağlar diğer atıklardan ayrı olarak toplanmaktadır” diye konuştu.