Güncelleme Tarihi:
Gemlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdiresi Ahu Tamdoğan, N95 benzeri maske, yüz koruyucu siperlik ve kulak koruyucu cerrahi maske aparatı ürettiklerini açıkladı. Makine Teknolojisi Alanı bünyesinde üretim yaptıklarını ifade eden Tamdoğan, gönüllülük esası ile çalıştıklarını kaydetti. Teknik Müdür Yardımcısı Bora Cenk Abbasoğlu ve Makine Teknolojisi Alan Öğretmeni İsa İpek’in üretimde yer aldıklarını söyleyen Tamdoğan, Müdür Yardımcısı Yeliz Çakıcı ve Koordinatör Müdür Yardımcısı Erdinç Tutar’ın dağıtımda yer aldıklarını belirterek, öğrencilerin de her iki sürece dahil edildiklerini ekledi.
Üretime 15 Mart tarihinde başladıklarını hatırlatan Tamdoğan, “Tek 3D yazıcı ile başlanan destek süreci öğretmenimize ait diğer yazıcının devreye girmesiyle hız kazandı. Yeni yazıcı ve filament yetersizliğine rağmen üretim yüksek verimlilikle devam etti. Yaşanan aksaklıklar kısmen de olsa Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (BTSO) gelen üretim malzemesi yardımıyla azaltıldı. Ancak halen talep çok fazla olduğundan yetişmek oldukça zor” dedi.
TASARIM VE DÜZENLEME YAPILDI
Eldeki malzemeler ve imkanlar doğrultusunda önce mevcut bulunan ürün modellerinin incelendiğini belirten Tamdoğan, “Ürün başına daha az üretim malzemesi kullanılması ve daha hızlı üretim için modellerin üzerinde tasarım ve düzenlemeler yapıldı. İhtiyaca ve talebe göre üretime geçildi. Siperlikler yaklaşık 2 saat, maskeler ise 5-6 saatte tamamlanmakta. 24 saatlik sürekli aktif olan bir sistem planlandı” diye konuştu.
KENDİ ÇABALARIYLA ÜRETTİLER
En başından beri kendi çabalarıyla üretimde rol aldıklarını söyleyen Tamdoğan, farklı birçok kurum ile temas yaşandığını belirterek, özellikle staj ve koçluk programlarını birlikte yürüttükleri Borçelik’ten çalışmalarına yoğun ilgi duyulduğunu aktardı.
KAMUYA GÖNDERİLDİ
Tamdoğan, “İlk ürünlerimiz, Bursa grubuna verildi. Ayrıca, İzmir ve Bursa’da Aile Sağlığı Merkezlerine, ambulans noktalarına, devlet hastanelerine, özel hastanelere, emniyet müdürlüklerine, itfaiye, UEDAŞ gibi kamu kurum ve kuruluşlarına gönderiyoruz. Kurumumuzun çevresinde bulunan bireylere, kendi çalışanlarımıza ve kargo çalışanlarına da ürün dağıttık” diye konuştu.
ÖĞRENCİLERDEN SOSYAL MEDYA DESTEĞİ
Öğrencilerin üretim sürecinde yer almalarından dolayı mutlu olduklarını aktaran Tamdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemize ve insanlara faydalı bir iş yaptıkları için onur duyuyorlar. Ancak bütün öğrencilerimizi sürece dahil edemedik. İlerleyen günlerde öğrencilerimiz, daha fazla yazıcı ve ekipmanla atölye mantığında, üretime daha fazla dahil olmak istediklerini ve olacaklarını belirtmişlerdir. Süreçte aktif olarak rol alamayan öğrencilerimiz desteklerini ve fikirlerini daha çok sosyal medya üzerinden sunmaktadırlar.”
TOPLUMCA BÜTÜNLEŞTİK
Bu süreçte acil durum yönetimlerinde ekip olarak çalışma, teknolojinin verimli kullanımı üzerinde ciddi bilinç oluştuğunu söyleyen Tamdoğan, beklenti olmadan, karşılıksız üretim ve fedakarlığın aktif rol oynadığını kaydetti. Tamdoğan, bu sürecin toplumsal bütünleşme ve birlikte mücadele etme ruhuna katkı yaptığına inandıklarını vurguladı.
HER ŞARTTA ÜRETİME HAZIRIZ
Tamdoğan, “Çalışmalarımızda organik malzeme kullanarak, kanserojen madde kullanımı bertaraf edildi. Tüm malzemeler, hijyen kurallarına uygun üretildi. Yeni binamız ve atölyelerimizle birlikte sadece COVID-19 salgınında değil, her şart ve koşulda daha hızlı ve esnek üretim yapmaya hazırız” dedi.