Güncelleme Tarihi:
BURSA (AA) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, terörü öven veya destekleyen görüşlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi olarak ifade edilen demokrasiyi bazı terör örgütlerinin kullanmaya çalıştığını anlatarak, özellikle entelektüel kesimin bu konuda duyarlı olmasını istedi.
Demokrasi ve özgürlükler arasındaki ilişkinin toplumun sosyal yapısı, kültürel özellikleri ve zenginliğiyle bütünleşik bir yapı içinde bulunduğuna değinen Yüce, "Dolayısıyla demokrasinin felsefik, ideolojik ve hukuki açıdan değerlendirilmesinin yanı sıra bu değerlendirmede sosyolojik ve psikolojik faktörlerin de dikkate alınarak, demokrasi ve özgürlük arasındaki bağlantı incelenmelidir" dedi.
Yüce, toplumsal yapıda siyasi görüşün açıklanması ve bireylerin hür iradeleriyle ifade özgürlüğü hakkına sahip olmasının, anayasal demokrasinin bir gereği olduğunu vurguladı.
Hukukun üstünlüğü, demokrasi ve eşitlik ilişkisi bağlamında ifade özgürlüğünün, dış dünyaya karşı bireye fikrini açıklaması noktasında serbestliği ifade ettiğini dile getiren Yüce, şöyle konuştu:
"Demokrasilerde özgürlüğün kullanılma aracı olarak nitelendirilen düşünce ve fikir özgürlüğünün en önemli unsuru, ilgili düşüncenin ve söylemin demokrasinin ve özgürlüğün gereği olarak barışçıl yoldan açıklanmasıdır. Bir siyasal görüşün çatışmacı dahi olsa ifade özgürlüğü içerisinde ele alınabilmesi için ilgili söylemin toplumsal değerlere, ulusal güvenlik, toprak bütünlüğü, kamu güvenliği ve düzenine zarar vermeyecek biçimde ve barışçıl yoldan açıklanması suretiyle gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu nedenle entelektüel kesim görüş açıklarken daha özenli davranmalıdır. Demokrasi ve özgürlük arasındaki ilişkide siyasal düşünce özgürlüğünün sınırları hukuki ve toplumsal yapıyla da yakından ilgilidir. Unutulmamalıdır ki özgürlüğün sahibi olan bireyin tek başına değil, toplumun içinde yaşamaktadır. Bireylerin toplum halinde yaşama zorunluluğu dikkate alındığında, tüm bireylerin mümkün olduğunca özgür biçimde hareket ettiği ancak bununla birlikte aynı zamanda belli bir düzenin, dirlik ve esenliğin sağlandığı bir ortamın da oluşturulması gerekir. Yani günümüzde özgürlük birey için yine çok önemlidir ancak bireyin toplumsal bir varlık olduğu gerçeği de göz ardı edilmemelidir. Bu nedenledir ki toplum hayatında bireylerin özgürlüklerinin çok değişik gerekçelerle sınırlandırılması mümkündür. Dolayısıyla terörü öven veya destekleyen görüşler, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez"