Güncelleme Tarihi:
HASTA SAYISI 10 KAT ARTTI
Derneklerinin 10 yıl önce kurulduğunu anımsatan Yurdakoş, o dönem Bursa’daki yabancı uyruklu hasta sayısının bin 200, Türkiye’de de 150 bin civarında olduğunu söyledi. 2019 yılı itibariyle Bursa’daki hasta sayısının 10 kat artarak 11 bine çıktığını belirten Yurdakoş, Türkiye’deki hasta sayısının 4 kat yükselerek, 600 bine ulaştığını aktardı. Burada iki konuya dikkat çeken Yurdakoş, “Türkiye’de ciddi bir artış var. Bursa’da Türkiye’den daha fazla bir artış var. Dernek olarak bundan mutluyuz. Bu çorbada bizim de tuzumuz olduğunu düşünüyorum. Bizden önceki arkadaşlar da dernek olarak biz de çok gayret gösterdik” dedi.
ERTELENMİŞ TALEPLER VAR
Hedef olarak 2023 yılında bu rakamların 4 kat daha artmasının düşünüldüğünü ifade eden Yurdakoş, “Bu reel olmayabilir ancak asgari 2 kat artmasını bekliyoruz. Yerelde çalışmalarımıza bağlı olarak belki iki kattan da fazla artış olabilir. Ertelenmiş talepler var. Bu talepler bütün dünyaya yayılacak. Ucuz hizmet veren bazı ülkelerin sıkıntıları daha fazla gündeme geldi. Tedbirler konusunda onlar çok başarılı olamadı. Türkiye Covid19 pandemisi yönetiminde dünyadaki başarılı ülkelerden biriydi. Bu olumlu bir imaj yarattı. Bunun da artı bir değeri olacaktır. Dolayısıyla bu hedeflere ulaşmamamız için bir sebep yok. Bursa’da 2022 yılı sonbaharında uluslararası sağlık turizmi toplantısı yapmayı planlıyoruz. Bunun da Bursa için ivme kazandıracak unsurlardan biri olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
PANDEMİYE RAĞMEN...
Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı için 1 milyon hasta alınmasını hedeflediğini belirten Yurdakoş, 2023 yılı için ise 1,5 milyon hasta ve 10 milyar dolar döviz girdisinin beklendiğini hatırlattı. 2019 yılının ilk 10 ayında 650 bin hasta girişi sağlandığını ifade eden Yurdakoş, “2020 yılı hedefinin tutmaması için bir sebep yoktu. Pandemi çıktı. Hedeflere tam olarak ulaşamazsak da ona yakın değerlere gelme şansımız var. Bursa’nın bunun yüzde 10’unu alma hedefi olmalı. Yüzde 5’ini almamakta da bir sebebimiz yok” dedi.
ULUSLARARASI UÇUŞLARA AÇILMALI
Bursa’nın sağlık turizminde çok fazla avantaja sahip olduğunu dile getiren Yurdakoş, dezavantajların da olduğunu kaydetti. Kente ait bir havaalanının bulunduğuna dikkat çeken Yurdakoş, “Bursa Yenişehir Havaalanı’ndan uluslararası uçuşlar yaz aylarında çok limitli oluyor. Sağlık turizminde ulaşım ihtiyacını karşılayacak kapasitede hiç değil. Buranın mutlaka uluslararası uçuşlara açılması lazım. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Derneğimizin kurucu başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin de konuyla bayağı ilgileniyor. Başka ilgilenenler de var. Havaalanı önemli bir unsur” dedi.
TANITIM EKSİK
İkinci dezavantajın da bilinirlik olduğuna işaret eden Yurdakoş, “Yurtdışından gelip, 3-5 gün kalıp, Bursa’nın kaplıca kenti olduğunu bilmeden giden çok insan var. Onlarda bu farkındalığı yaratacak organizasyon eksik. Sağlık turizmi konusunda yurtdışı tanıtımlarımız çok eksik. Sağlık turizminin alanı da çok geniş. Sadece medikal, ameliyatlar veya kaplıca turizmi değil. Bunun yan, alt dalları var. Yaşlı turizmi, engelli turizmi, doğa turizmi gibi birçok alt dal var. Dolayısıyla bunlardan bir tanesi öne çıktığı zaman diğerleri de arkasından yavaş yavaş gelecektir” diye konuştu.
KÜME OLUŞTURULDU
Eksiklikleri azaltmak için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda Hisar Projesi’nin olduğunu aktaran Yurdakoş, sağlık turizmine niyetli sağlık kuruluşlarının bir araya gelip, bir kümelenme çalışması yaptıklarını anlattı. Bunun birkaç yıla yayılacak bir çalışma olduğunu söyleyen Yurdakoş, “Ama sonuçta olumlu olacak. Devletin de 400 bin dolar kadar desteği oluyor. Bu imkanlar da doğru değerlendirilirse, Bursa dezavantajlarını azaltmış olur diye düşünüyoruz. Burada sağlık turizminin bütün paydaşları var. Hastanelerimiz, tıp merkezlerimiz, kaplıca ve termal otellerimiz var. Turizm acentalarımız, turist rehberlerimiz var. Geniş bir çatı kuruluş olma gayreti içinde olduğumuz için bu kümelenmeyi büyük oranda yaptığımızı düşünüyorum. Tabii ki eksiklerimiz var. Bu eksikleri de farklı çalışmalarla tamamlamaya çabalıyoruz. Zaman içinde de tamamlanacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
ORTA VADEDE UMUTLUYUM
Türkiye’deki sağlık sisteminin dünya çapında başarılı olduğunu söyleyen Yurdakoş, “Yerel yönetimde farkında ve gayretli. Bunlar bir arada korele edilip, yurtdışına enerjimizi yansıtabilirsek, ki bununla ilgili belediyenin de güzel çalışmaları var. ‘Go Bursa’ gibi farklı çalışmaları var. Önümüzdeki 5-6 yılda yani orta vadeden ben umutluyum” dedi.
ÇOK FAZLA ÇALIŞMA YAPILDI
Bursa’ya ağırlıklı olarak Ortadoğu’dan gelenler olduğunu açıklayan Yurdakoş, ortak kültür ve yakın olma gibi ortak değerlerin burada öne çıktığını kaydetti. O coğrafyaya yönelik çok fazla çalışmanın da yapıldığını hatırlatan Yurdakoş, “Bunları da göz ardı etmemek lazım. Arap ülkeleri için en önemli destinasyon ilan edildi. Arap Turizm Birliği Başkanı, Bursa’da bir yatırım yaptı. Otel işletmeciliğine başladı. Fuarlar düzenlendi” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE GELMEMELERİ İÇİN BİR SEBEP YOK
Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri’nden hasta gelmemesi için hiçbir sebep olmadığının altını çizen Yurdakoş, “Avrupa çok kötü. Sağlık sisteminde bilmeyenler için bu kelime garip gelebilir ama Paris’te bir hastanenin acil servisinde bekleme ortalama 5-7 saattir yazıyor. Bizde bir saat beklesek, sorun çıkıyor. Dolayısıyla Avrupa’da tetkik yaptırmak için insanlar haftalarca bazen aylarca bekliyor. Acil olmayanlardan bahsediyorum, birçok ameliyat için aylarca bekliyorlar. Türkiye’de öyle bir sorun yok. Tetkik de ameliyat da birkaç gün içinde yapılabiliyor. Fiyat olarak çok ucuz değiliz. Avrupa’ya göre bir tık aşağıdayız. ABD’ye göre çok ucuzuz” dedi.
HASTAYA ŞEFKAT ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye’nin teknoloji, imkanlar ve hekim kalitesi olarak hiçbir eksiğinin olmadığını vurgulayan Yurdakoş, insanların da sevecen olduğunu kaydetti. Gelen hastaya şefkatle yaklaşıldığını söyleyen Yurdakoş, “Bu çok önemli. Hasta bakıcının, hemşirenin, doktorun veya dışarda karşılaştığı insanın size gülümsemesi veya size hizmet ederken karşılaştığınızdaki iletişimi bile turizme de sağlık turizmine de artı değer katıyor. Bunlar da Avrupa ve ABD’ye göre bizim avantajlarımız. ABD uzak olduğu için şu an öncelikli pazarımız değil ama Avrupa’nın olmaması için hiçbir sebep yok. Türk Cumhuriyetleri çok önemli bizim için ve onlarla ilgili de güzel çalışmalar var. Karşılıklı yatırımlar yapılmaya başladı. Biraz o tarafa yönelmekte fayda var. Asya’daki Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa’daki potansiyel Türkiye’ye ve Bursa’ya artı değer katacaktır” diye konuştu.