Güncelleme Tarihi:
BURSA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Atçılığı sadece belirli bir zümreye has spor olmaktan çıkararak, her gelir seviyesinden vatandaşımızın ilgi duyabileceği bir spor haline getirmek istiyoruz" dedi.
Eker, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) hippoterapi (atla tedavi) merkezleri ve restorasyonu biten tarihi mekanların açılışında yaptığı konuşmada, tarımsal faaliyetin, bir toplumun kültür kodlarını oluşturduğunu belirtti.
Türk kültürünün en önemli unsurlarından birinin at olduğunu kaydeden Eker, "İnsanlık binlerce yıldır at gibi muhteşem bir varlıkla birlikte yaşıyor. Biz ise bu varlıkla hep iç içe yaşadık. Ancak kentleşme ile değişen hayat biçimiyle insanlar atla arasına mesafe koydu" diye konuştu.
Eker, TİGEM'in Türkiye'nin en eski kurumlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Buralarda 700 yılı aşkın süredir soylu atlar yetiştiriliyor. At, insana benzerlik gösterir. Attaki ihtiras, kıskançlık ve haya duygusu diğer hayvanlarda rastlanan duygular gibi değildir, insanla at arasındaki münasebet bu yönüyle de özel bir anlam ifade eder" değerlendirmesinde bulundu.
Hippoterapi merkezleriyle insan ve at arasındaki mesafeyi azaltmak istediklerini dile getiren Eker, "Atçılığı sadece belirli bir zümreye has spor olmaktan çıkararak, her gelir seviyesinden vatandaşımızın ilgi duyabileceği bir spor haline getirmek istiyoruz. Bu hem tarihsel hem de sosyal bir sorumluluk" ifadelerini kullandı.
- "Bu tesisler diğer şirketlere de örnek olsun"
Bakan Eker, atçılık konusunda Karacabey, Sultansuyu ve Mahmudiye Haralarında birer hippoterapi merkezi açtıklarını, buraların özellikle engelli çocukların tedavisinde kullanılacağını kaydetti.
Eker, Ankara'da temeli atılan tesisin de 2015 yılının Nisan ayında açılacağını bildirdi. Bu tesislerin yüksek maliyetli olmadığına dikkati çeken Eker, bunun diğer şirketlere de örnek olmasını istedi.
- "Buğdayla koyun gerisi oyun"
Tarım politikaları hakkında da bilgi veren Eker, Anadolu coğrafyasında, "Buğdayla koyun gerisi oyun" denildiğini, kendilerinin de buna uygun politikalar uygulamaları gerektiğini söyledi.
Eker, 12 yıldır, ekolojik dengeye dikkat ederek, insanların dengeli beslenmesi konusuna önem verdiklerini belirterek, "Tarımda 12 yıldır bir stratejinin gereğini yaptık, bugüne kadar alınan neticeler hep olumlu oldu. Tarım hasılamızı da 23 milyardan, 61 milyar dolara çıkardık" dedi.
Bakan Eker konuşmasının ardından sinevizyon sistemi ile diğer tesislerin de açılışını gerçekleştirdi ve tesiste incelemelerde bulundu.
- "Türkiye'nin en eski kurumuyuz"
TİGEM Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Halis Bilden de TİGEM'in 700 yıllık geçmişi ile Türkiye'nin en eski kurumu olduğunu söyledi.
TİGEM'de yaşanan değişim ve dönüşümün, cumhuriyet tarihindeki yaşananların özeti olduğunu kaydeden Bilden, kurumu yatırımlarla önemli bir noktaya getirdiklerini ifade etti.
Bilden, Arap atı yetiştiriciliği ve koşu taylarında haklı bir üne sahip olduklarını kaydederek, "Atın tanınması ve sevgisinin geliştirilmesi çok önemli. Hippoterapideki temel amaç dengeyi geliştirmek, kontrolü sağlamak. Atla tedavi ayırt edebilme özelliği açısından da büyük önem taşıyor. Otizm, kısmi felç gibi hastalıklarda gözle görülür iyileşmeler sağlıyor" diye konuştu.