Gemlik Belediye Başkanı: Bu bir dönüşüm projesidir, taşınma projesi değil

Güncelleme Tarihi:

Gemlik Belediye Başkanı: Bu bir dönüşüm projesidir, taşınma projesi değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2018 13:18

Gemlik Belediye Başkanı: Bu bir dönüşüm projesidir, taşınma projesi değil

Haberin Devamı

Mehmet İNAN/BURSA, (DHA)- BURSA'nın Gemlik ilçesinde, 24 Aralık'ta yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) ardından emlak piyasası çöktü. Kenteki emlakçılar, KHK’nın ardından konut alım satımlarının çok ciddi oranda düştüğünü belirtirken, bazı bankaların kredi verme konusunda çekingen davrandığı öne sürüldü. Konunun bankalar tarafından yanlış anlaşıldığını belirten Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Bankalarımızla görüşme gerçekleştirdik. Şu anda krediler veriliyor. Gemlik'te şubesi bulunan tüm bankaların genel müdürleriyle toplantı yapacağız. O toplantıda, bankaların kredilendirme konusunda başka endişeleri varsa gidereceğiz" dedi.
Gemlik’in üst bölgelere taşınmasında engel olan, özellikle zeytinlik vasfını yitirmiş olmasına rağmen zeytinlik göründüğünden herhangi bir çalışma yapılmasının önüne geçen Zeytin Koruma Kanunu, 24 Aralık'ta 696 Sayılı KHK’nin Gemlik’e özel Geçici 25. Maddesi ile aşılmış oldu. Manastır bölgesinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi'nin üst kesimlerinde bulunan 300 hektarlık alana bin 400 konut yapılarak riskli binalarda yaşayan vatandaşlar bu konutlara yerleştirilecek. Ancak ilçenin tamamının taşınacağı yönünde spekülasyonların oluşması kentte emlak piyasasını alt üst etti.
'GEMLİK'TE ÇİVİ ÇAKILMIYOR DEĞİL'
Kanun hükmünde kararnameden sonra Gemlik'te özellikle emlak sektöründe bir tedirginliğin oluştuğunu ifade eden Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Acaba şehir taşınacak mı diye bir soru oluştu vatandaşların kafasında. Biz ilk günden beri söylüyoruz. Gemlik'te bina bazlı dönüşüm olacak. Hiçbir şekilde taşınma olmayacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan bize verilecek yerler zaten eğimli bölgeler olduğu için biz istesek de buralarda herhangi bir şekilde çarşı, pazar kuramayız, caddeler oluşturamayız. Gemlik'in çarşısı, pazarı, caddesi, iş yerleri, merkezi olduğu yerde kalacak. Hatta biz bu tesislerin üzerine ilave tesisler yapıyoruz. Geçtiğimiz cuma günü Şehit Ömer Halisdemir Sağlık Ocağı'nın temelini attık. Bu hafta Hisartepe Mahallemizde sağlık merkezinin temelini atacağız. Belediyemizin 2018 yılı projeleri içerisinde bu bölgede 5 tane sağlık ocağı, 5 tane okulun spor salonu yapılacak. Yani iddia edildiği gibi Gemlik'te 'çivi çakılmıyor' değil. Gemlik'te hiçbir imar işlemi durmuş değil. Hepsi olanca hızıyla devam ediyor. Kamu ve belediye yatırımları devam ediyor. Vatandaşımız en ufak bir tedirginliğe kapılmadan son derece rahat olsun" dedi.
'BU PROJE GEMLİK'İN UFKUNU AÇACAK'
"Biz sadece binası riskli olan vatandaşımız varsa bina bazlı dönüşüme evet diyoruz" diyen Başkan Yılmaz, bu projenin Gemlik'in ufkunu açacak bir proje olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu bir dönüşüm projesidir. Hiçbir şekilde taşınma projesi değildir. Şimdiye kadar depremden sonra önlem alınmıştır. Yalova'da böyle olmuştur, Düzce'de böyle olmuştur, Van'da böyle olmuştur. Ancak ilk defa Türkiye'de depremden önce önlem alınıyor. Bu da Gemlik'te yapılıyor. Farklı şekilde spekülasyonlara yol açarak insanların zihinlerini bulandırarak buradan kendilerine oy devşirmek isteyen bir kısım insanlar var. Vatandaşımızın buna fırsat vermeyeceğine inanıyorum. Çünkü AK Parti hiçbir zaman milletin zararına iş yapmamıştır. Gerekirse kanun hükmünde kararnamedeki 'nakil' kelimesi değişir, yerine 'dönüşüm' yazılır. Cumhurbaşkanımız Bursa mitinginde de bunu belirtmiştir. Dolayısıyla Gemlik hiçbir şekilde taşınmayıp, dönüşecek ve buradan Gemlik karlı çıkacaktır. Yeni bir yerleşim bölgesi oluşturuyoruz. Nasıl ki 30 sene önce Cumhuriyet Mahallesi oluşmuşsa Cumhuriyet Mahallesi'nin üst kısmında da yeni yerleşim alanı oluşuyor. Binası çürük olan vatandaşımız gönüllülük esasına göre belediyeye çürük binasını vermek suretiyle yeni binasını alacaktır. Yıkılan binanın yerine yeşil alan otopark yapılacaktır. Bu şekilde Gemlik merkezi de değerlenecek ve daha yaşanabilir hale gelecektir." 
'RUHSAT VERMEYE DEVAM EDİYORUZ'
Merkezdeki imar planlarının hala geçerli olduğunu söyleyen Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, herhangi bir kısıtlamaya gitmediklerini belirterek, "Ruhsatlar veriyoruz, binalar yaptırıyoruz. Yani Gemlik KHK'dan önce neyse, şu anda da imar açısından aynı şey devam ediyor. Hiçbir farklılık yok" dedi.
'BANKALARIN ENDİŞELERİ VARSA GİDERECEĞİZ'
Kanun Hükmünde Kararnamedeki 'nakil' kelimesini şehrin taşınacağı şeklinde yorumlayan bazı bankalarımız ilk günlerde kredi verip verme konusunda bir tereddüt yaşadıklarını anımsatan Başkan Yılmaz, "Bankalarımızla görüşme gerçekleştirdik. Şu anda krediler veriliyor. Bununla ilgili bu hafta Gemlik'te şubesi bulunan tüm bankaların genel müdürleriyle Türkiye Bankalar Birliği nezaretinde İstanbul'da toplantı yapacağız. O toplantıda bankaların başka endişeleri varsa gidereceğiz" ifadelerini kullandı.
'GEMLİK HALKI OLARAK TEDİRGİNİZ'
Gemlik'te 30 yıldır emlakçılık yaptığını belirten Hakan Uzunkaya, "24 Aralık'ta çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) nedeniyle Gemlik tedirgin oldu. Aslında yapılan açıklamalarda, Gemlik'e 2 yeni mahalle kazandırıyoruz şeklinde olsaydı, zemin araştırmaları yapıldıktan sonra ada bazında kentsel dönüşüm yapılacağı söylenseydi, Gemlik halkı bu kadar tedirgin olmayacaktı. Bu şekilde olunca şu anda emlak satışlarımız durdu. Benim kanaatimce hızlı bir şekilde torba yasa ile bu işin düzeltilmesi gerekiyor" dedi. Bankalara müşteriler için konut kredisine başvurduklarında, yeni evler için bir sıkıntı yaşamadıklarını ama eski evlerde sıkıntı olduğunu belirten Uzunkaya, "Bankalar ilk başta onaylıyor. Ekspertiz aşamasında eksper firmaları sıfır çekiyor. Çünkü Gemlik riskli bölge diyorlar. Bu nedenle biz belediyeden nasıl bir yazı getirirsek getirelim bankalar bunu kabul etmiyor. Tabi böylelikle emlak piyasası olumsuz etkileniyor. Bu nedenle TBMM'den Gemlik için acilen bir torba yasa çıkarılması gerekiyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!