Güncelleme Tarihi:
BASIN BÜLTENİ
Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin Zorlu Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘Girişimcilik 2016: Hayalden Gerçeğe’ oturumunda moderatörlüğü Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül gerçekleştirdi. Yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın, Maana Kurucu ve CEO’su Babür Özden, Tiphub Africa Kurucu Ortağı ve Alchomy App’in Kurucusu Amanda Spann, Mubi Kurucu ve CEO'su Efe Çakarel, Modanisa.com kurucu CEO’su Kerim Türe ve Ekonomist Ali Ufuk Meriç’in konuşmacı olarak katıldığı oturumda, panelistler girişimcilik üzerine deneyimlerini paylaştı.
Oturumun moderatörlüğünü üstlenen Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül yaptığı açılış konuşmasında ticaretin asıl amacının para kazanmak olduğunu belirterek, bu dönemde paranın parlak fikirli iş projelerine gittiğini söyledi. Girişimcilikte genelde başarı hikâyelerinin anlatıldığına dikkat çeken Ömer Yüngül, Amerika’da kurulan her yüz firmadan 70’inin ayakta kalırken bu rakamın yüzde 50’lere doğru düşmekte olduğunu, 15 yıl sonra ise yüzde 25’lere düşeceğinin öngörüldüğünü kaydetti. Bu rakamlara rağmen Amerika’da şirketi kapanan girişimcilerin başarısız sayılmadığına dikkat çeken Ömer Yüngül, başarısızlığın bir tecrübe olarak görüldüğünü ve başarıya giden yolda önemli bir dönemeç olduğunu vurguladı.
Yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın, iş hikâyesinin okuduğu okul olan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde başladığını söyledi. İnternetle bu dönemde tanıştığını belirten Nevzat Aydın, internetle tanıştıktan kısa süre sonra hayatının geri kalanını internet üzerine bir işle geçirmek için karar verdiğini kaydetti. O dönemde internet hızının 2 bite olduğunu ifade eden Nevzat Aydın, bir fotoğraf indirmek için sabahtan akşama kadar bilgisayar başında vakit geçirmek gerektiğini anlattı. 2000’li yıllarda girişimcilik diye bir kavramın olmadığını vurgulayan Nevzat Aydın, “O zaman insanlara internetin ne olduğunu anlatmak bile zordu. İnterneti anlattıktan sonra internet üzerinden yemek siparişi vermeyi anlatıyordum. Ne zaman ki 2005 yılında insanlar interneti öğrendi. O zaman yemeksepeti.com tanınmaya başladı” dedi.
‘Yemeksepeti’ni şimdi isteseler 1 milyar dolar isterdim’
Yemeksepeti.com’u 589 milyon dolara satmasını anlatan Nevzat Aydın, “Bu satım işleminde iki başarı var. Birinci başarı; ülkenin ve dünyanın içinde ki şartları düşündüğümüzde satım olarak çok doğru bir zamanda gerçekleştirdik. Başka bir zamanda gelen 400 milyon dolarlık teklifli değerlendirmemek de ikinci başarımızdı. 589 milyon dolar yüksek bir rakam, ama şu anda bana kaça satarsınız deseler 1 milyar dolar isterdim. 2015-2016 yılı gibi sıkıntılı bir dönemde büyüme hızı hala yüzde 74, sipariş büyüme hızı yüzde 58, karlılık ise yüzde 120 büyüyor ” ifadelerini kullandı.
Panele katılan bir diğer konuşmacı Tiphub Africa Kurucu Ortağı ve Alchomy App’in Kurucusu Amanda Spann ise Afrika kıtasında bulunan girişimcilere yardımcı olduklarını söyledi. Dünyanın bir çok yerinden Afrika’ya yatırımcı çekmeye çalıştıklarını vurgulayan Amanda Spann, yatırımcıların Afrika’nın sosyal ortamına adapte olmaları için onlara yardımcı olduklarını kaydetti. Afrika’nın yatırımcılar için büyük bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirten Amanda Spann, Afrika’ya yapılan yatırımların getirisinin diğer kıtalara göre daha yüksek olduğunu dile getirdi. Afrika’nın enerji ve kablosuz internet alanında alt yapı eksiklikleri olduğunu ifade eden Amanda Spann, Afrika’nın alt yapı projeleri ile gelecek girişimcilere çok kazanç getireceğini söyledi.
50 milyon dolar yatırımla Çin pazarına giriyor
Mubi Kurucusu ve CEO'su Efe Çakarel ise yaptığı konuşmada 2007 yılında Tokyo’da bir kafede film izlemek istediğini, ancak film izleyecek bir servis bulamayınca internetten film izleyecek site yapma fikrine kapıldığını söyledi. İnsanların artık cd ve dvd yerine internetten film izleyeceğini düşünerek çalışma başlattığını vurgulayan Efe Çakarel, iki ay sonra kendi şirketini açtığını kaydetti. İşlerinin hızlı büyüdüğünü ve Çinli bir şirketle anlaştığını ifade eden Efe Çakarel, “Geçen yıl Çinli bir şirketle anlaştım. Mubi’ye 50 milyon dolar yatırım gerçekleştirecekler. Çin, şu an sinema pazarında Amerika ile başa baş gidiyor. Netflix’in bile giremediği Çin’e inşallah bu sene giriyoruz” dedi.
Bu işe kahvede başlattığını hatırlatan Efe Çakarel, girişimciliğin genelde sıfırdan başladığını ve gençlerin her zaman kendilerine güvenmesi gerektiğini aktardı.
Maana Kurucu ve CEO’su Babür Özden ise melek yatırımcılığın çevresinin değiştiğini belirterek, şu anda en aktif melek yatırımcıların büyük firmaların paralarını yatıran kişiler olduğunu söyledi. Şu an piyasada bulunan melek yatırımcıların yönettiği paraların yüzde 90’nının bu büyük şirketlere ait olduğunu ifade eden Babür Özden, aklınıza gelecek bütün büyük firmaların stratejik yatırım fonları olduğunu ve bunların birçoğunun merkezinin Silikon Vadisi’nde yer aldığını dile getirdi.
İnternet üzerinden 82 ülkeye elbise satıyor
Girişimcilik üzerine tecrübelerini paylaşan Modanisa.com kurucu CEO’su Kerim Türe ise muhafazakâr kadınların giyimi üzerine piyasada bir açık olduğunu gözlemlediğini ve bunun üzerine modanisa.com’u kurduğunu söyledi. Özellikle muhafazakâr kadınların giyimlerinde çeşitliliğin az olduğunu ve 50 yaş üstü tüm kadınların aynı tarzda elbise giydiğini gözlemlediğini dile getiren Kerim Türe, tesettürlü bayanların yaşadıkları bu sıkıntıları azaltmak için bu alana yöneldiklerini kaydetti. Modanisa.com’u kurarken çevresindeki kişilerin tesettürlü bayanların internetten alışveriş yapmayacaklarına dair görüşleri olduğunu ifade eden Kerim Türe, olumsuz görüşlere rağmen işe devam ettiklerini dile getirdi. Bugün 82 ülkeye giyim ihracatı yaptıklarını vurgulayan Kerim Türe, “Dünyada en hızlı kargoyu gönderen e-ticaret şirketlerinden biriyiz. Satışlarımızın yüzde 50’sini yurt dışına yapıyoruz. Modanisa’nın global bir şirket olmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Panelin kapanış konuşmasını yapan Ekonomist Ali Ufuk Meriç ise girişimcilik pazarında Amerika’nın Türkiye’nin 400 katı Çin’in ise Türkiye’nin 40 katı olduğunu belirterek, Türkiye’nin yatırılan para ve proje sayısında Avrupa bölgesinde Rusya’nın ardından ikinci sırada olduğunu kaydetti. Türkiye’de melek yatırımcıların sayısında patlama yaşandığını vurgulayan Ali Ufuk Meriç, bu yatırımlardan önümüzde ki 10 yıl içinde güzel sonuçlar çıkması halinde Türkiye’nin önemli bir ülke haline geleceğini ifade etti.
Güçlü sponsor desteği
Garenta’nın beşinci kez ana sponsorluğunu üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin co-sponsorları Ferko, Nef, Samsung, Turkcell, Türkiye İş Bankası, Türk Telekom, Vodafone oldu. Akkök, Cisco, Citibank, Doğa Koleji, Danone Nutricia, Global Yatırım Holding, Intel, Siemens, TEB, Tekfen, Verifone ve Zorlu Holding’in oturum sponsoru olduğu Zirve'de, Finansal Kurumlar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve TAV Havalimanları destek sponsor olarak yer aldı. CNN Türk ve Hürriyet’in medya sponsoru olduğu Zirve’nin etkinlik sponsorluklarını Comodo, Denizbank, Integral Menkul Değerler ve Park Residences, konaklama sponsorluğunu Ağaoğlu, içecek sponsorluğunu ise Uludağ İçecek üstlendi.