Serhat TEZCAN/Hürriyet Bursa
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2020 12:06
BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu, bu dönemde ekonomide olacak daralmanın engellenemeyeceğini savundu. Ticaret Bakanlığı’nın ek önlemler almaya devam ettiğini belirten Eroğlu, “Gün umutsuzluk günü değil, yarınlardaki fırsatlara hazırlanma günüdür. Üyelerimiz, koronavirüs sürecinde daralan uluslararası ticaretin etkileriyle ihracatta yaşanan kaybı telafi edecek başlıklar ile süreç sonunda oluşacak yeni dünya düzeninde daha güçlü bir şekilde yer almak için kendi eylem planlarını devreye aldı. Üyelerimiz de ülkemiz de bu zorlu süreçten güçlenerek çıkacaktır” dedi.
Bursa İş Kadınları Yöneticileri Derneği (BUİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı
Oya Eroğlu, dünyanın yakın zamanda deneyimlemediği bir sürecin yaşandığını söyledi. Türkiye’nin alt yapısı ve dinamiklerinin yaşanan süreci derinden hissettiğini belirten Eroğlu, bu nedenle doğru yönetilmesi gerektiğini dile getirdi. Ekonomide olacak daralmanın engellenemeyeceğini ifade eden Eroğlu, “Önemli olan en az zararla atlatmak. Devlet; gerek sağlık, gerekse ekonomik anlamda tedbirler alıyor. Her birimiz bu sürecin bir parçasıyız ve bu bilinçle hareket etmeliyiz” diye konuştu.
FIRSATLARA ODAKLANALIM
İhracatın Mart ayında koronavirüs salgınının etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,81 azalarak, 13 milyar 426 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Eroğlu, motorlu kara taşıtlarının en fazla ihracat yapılan fasıl olduğunu kaydetti. Ticaret Bakanlığı’nın bu dönem için ek önlemler almaya devam ettiğini belirten Eroğlu, “Gün umutsuzluk günü değil, yarınlardaki fırsatlara hazırlanma günüdür. Üyelerimiz, koronavirüs sürecinde daralan uluslararası ticaretin etkileriyle ihracatta yaşanan kaybı telafi edecek başlıklar ile süreç sonunda oluşacak yeni dünya düzeninde daha güçlü bir şekilde yer almak için kendi eylem planlarını devreye aldı. Üyelerimiz de ülkemiz de bu zorlu süreçten güçlenerek çıkacaktır” dedi.
Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen sektörlerin başında otomotiv ve tekstilin geldiğine işaret eden Eroğlu, “Her iki sektörde de üretime ara veren ya da kısa zamanlı çalışma modeline geçen şirketler var. Nisan ayının ilk yarısında otomotivin yüzde 70, konfeksiyonun yüzde 67, tekstilin de yüzde 62 oranında gerilediğini öğrendik. Otomotiv ve tekstil şehri olan
Bursa için koronavirüs salgınının yarattığı sert ekonomik sarsıntılar nedeniyle beklentilerin daha çok yılın ikinci yarısına çevrildiğini düşünüyorum. Pandeminin sona ermesi ile birlikte pazardaki geri dönüşün çok hızlı olacağına inanıyorum. Avrupa Birliği’nin kısa sürede toparlanması sektöre can suyu olacaktır. Belirsizlik ortamının son bulmasıyla birlikte artacak talepler iyileşme sürecini hızlandıracaktır” diye konuştu.
PROJELERİMİZE DEVAM EDİYORUZ
Derneklerinin bugüne kadar hayata geçirdiği projeler ile Türkiye’ye örnek olduğunu söyleyen Eroğlu, Avrupa Birliği Projeleri’nin yanı sıra, bu sene 11’incisini gerçekleştirdikleri ve Türkiye’nin en başarılı kadınlarını ödüllendirdikleri ‘İş Yaşamında Başarılı Kadın Ödülleri’ gibi ülke genelinde ses getiren projelere imza attıklarını kaydetti. Ulusal düzeyde farklı kurum ve kuruluşlar ile çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“BUİKAD’ın yerelde yürüttüğü ama Türkiye’ye de örnek olan ‘Noktalama Projemiz’in bu süreçten etkilenmesine izin vermedik. Üyelerimiz, kız öğrencileri ile dijital platformda koçluk görüşmelerine devam ediyorlar. Aynı zamanda ‘İş’te Gündem’ toplantılarımızı haftalık olarak dijital ortamda yapıyoruz. Kentimizin önemli kurumlarının yöneticilerini canlı bağlantılar ile üyelerimizle buluşturuyoruz. Yürütülen çalışmalar ve gelişmeler hakkında bilgiler alıyoruz. Bu olumsuz süreçte projelerimize hız kesmeden devam etmeye gayret ediyoruz. Yürütülen projeleri ve etkinlikleri online platformda ilerletiyoruz.”
KADIN İSTİHDAMININ ETKİLENMESİNDEN ÇEKİNİYORUZ
Koronavirüs salgını sürecinde yaşanan ekonomik daralmanın en çok kadın istihdamını olumsuz etkilemesinden çekindiklerinin altını çizen Eroğlu, “BM Nüfus Fonu tarafından yayınlanan ‘Toplumsal cinsiyet perspektifinden COVID-19’ başlıklı bilgi notu, kadınların öncelikle karar alma sürecine dahil edilmesi gerektiğini belirtmiş. Salgın hastalıklar, kadın ve erkeği farklı etkiliyor. Ekonomik ana döngü kaynağında kadınların büyük ağırlığının olduğu bir gerçek. Üretimin kaldığı yerden devam etmesi ve bir an evvel bertaraf edilmesi için kadın istihdamının elzem olduğunu unutmamak gerek” dedi.