‘Festival düzenlemek istiyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Festival düzenlemek istiyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2021 10:44

Dernek kurma fikriyle bir araya geldiler. BESOB Başkanı Arif Tak’ın kooperatif kurmaları önerisiyle bu alana yöneldiler. Farklı alanlarda iş yapan kadınlar, kooperatif çatısı altında toplandı. Faaliyetleri kapsamında iç pazara çalışan girişimci kadınlar, aynı zamanda ihracat da yapıyor. Hedeflerinden bahseden Bursa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nagihan Dörtfidan Doğan, pandemi sonrası yurt içindeki tüm kadın kooperatiflerinin katılacağı bir Kadın Kooperatifleri Festivali hazırlamak istediklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Ev tekstili alanında faaliyet gösteren ve ipek üreten 4 kadın girişimci, tekstil üretenleri bir araya getirmek adına dernek kurmaya karar verdi. Konuyla ilgili fikir alışveriş yapan kadın girişimciler, bu kapsamda Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Tak’ı da ziyaret etti. Projelerinden bahseden kadınlar, Tak’ın ‘Neden kooperatif kurmuyorsunuz?’ sorusu üzerine düşünmeye başladı. Altyapı çalışmalarının ardından 2 tekstilci arkadaşlarına ve şu an başkanlık görevini yürüten Nagihan Dörtfidan Doğan’a da konuyla ilgili fikri sundular. Olumlu yaklaşımların ardından gerekli 7 kişi tamamlandı.

‘HAYATLARINA DOKUNDUK’

İlk toplantının ardından yurt içi ve yurt dışındaki kooperatifleri araştırarak, neler yapabileceklerine çalıştılar. Yol haritalarını çizdiler. Ticaret İl Müdürü İsmail Aslan’ı ziyaret edip, kooperatif kurma kararını sundular. Gerekli belgeleri toplayıp, 2 ay süren noter, banka, ticaret sanayi odası arasında koşturmaları sonrasında 12 Aralık 2015 tarihinde kooperatifi resmen kurdular.
Ürettiği ürünler ve sunduğu hizmetler nedeni ile Türkiye’deki kadın kooperatifleri arasında farklılaştıklarını söyleyen Bursa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nagihan Dörtfidan Doğan, kurucu ortakların iş hayatından arkadaş oldukları için kooperatif çatısını oluşturmakta zorlanmadıklarını kaydetti. Kendisinin basın danışmanı olarak yerel televizyon ve gazetelerde çeşitli programlar ve yazılar hazırlayıp, kooperatifi daha geniş kitlelere duyurduğunu anlatan Doğan, “Bize ulaşan kader birliği, yol arkadaşlığı yapmak isteyen kadınlarımızın katılımları ile ortak sayımız 18’i buldu. Ayrıca evlerinde üretim yapan ve kazanca dönüştürmek ya da iş yerlerindeki alanları büyütmek isteyen kadınlarımıza Bursa’nın güçlü iş kadınlarının konuşmacı olarak katıldığı seminerler ile ulaşarak hayatlarına bir nebze de olsa dokunmaya çalıştık” dedi.

Haberin Devamı

İHRACAT AĞIRLIKLI ÇALIŞIYORUZ

Ev tekstili, giyim, temizlik, el sanatları, hediyelik eşya, organizasyon, basım ve catering alanlarında hizmet verdiklerini söyleyen Doğan, ihracat ağırlıklı çalıştıklarını kaydetti. Kuveyt, Katar, Azerbaycan’ın pazar alanları arasında yer aldığını ifade eden Doğan, “Pandemi nedeni ile durağanlaşan ihracat çalışmalarımızı yeni bağlantılar ile güçlendirmeye başladık. Bursa ve ilçeleri ile çevre illere de çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Festival düzenlemek istiyoruz’

PANDEMİDE YENİ MODELLER GELİŞTİRDİK

Yurt içi ve yurt dışında çeşitli festivallere ve fuarlara katıldıklarını belirten Doğan, ortaklarının ürettiği ürünler için pazar alanları sağladıklarını kaydetti. Kısa vadeli planlarında pandemi nedeni ile duran festival ve fuarların yerine firmalar ile online toplantılarla ilişkilerini sürdürdüklerini anlatan Doğan, “Her ülkenin istekleri üzerine yeni modeller geliştirerek, sunduk. Hastane ve kurumlar ile görüşerek ihtiyaç listelerini belirleyip, planlarımızı ve üretimlerimizi başlattık” diye konuştu.

YENİ PAZAR ALANLARI OLUŞTURMAYI İSTİYORUZ

Her bir ortağın 6 ile 20 yıllık iş tecrübeleri bulunduğunu ifade eden Doğan, üretimlerini ve hizmetlerini hızla sunabilme kapasitelerinin bulunduğunu aktardı. Uzun vadeli planları arasında ise pandemi sonrası yurt içindeki tüm kadın kooperatiflerinin katılacağı bir Kadın Kooperatifleri Festivali hazırlamak olduğunu açıklayan Doğan, “Yurt dışındaki güçlü kooperatifleri de misafir ederek, bilgi deneyim ve tecrübelerini sundukları toplantılar ile yol gösterici, ışık tutan seminerler hazırlayarak; hem kooperatiflerimizi bilgilendirmek, hem de yurt dışında yeni pazar alanları oluşturabilmek amacındayız” dedi.

Haberin Devamı

‘Festival düzenlemek istiyoruz’

ÜRETEN KADINLAR İŞ HAYATININ MERKEZİNDE

Toplumun yarısını kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Doğan, “Bizce eken, biçen, ev ekonomisini ayakta tutmaya çalışan ve ufak da olsa evlerinde durmadan üreten kadınlar iş hayatının aslında tam merkezinde... El emeği, göz nuru ile işleyen de, kocaman fabrikalarda çalışan ya da üretim yapan da aynı amaç içinde… Çocuklarının yarınları, ev ekonomilerinin biraz daha refahı adına çalışıyorlar. Hem daha titizler, hem daha dikkatli… Gözlemciler ve de ayrıntıları gözden kaçırmıyorlar” diye konuştu.

FARKINDALIK ARTMALI

Gelecekten beklentilerinin kadın kooperatifleri başta olmak üzere tüm kooperatiflerin bilinirliğinin, farkındalığının artması olduğunu vurgulayan Doğan, “Toplumun tüketim ihtiyaçlarını kooperatif ürünlerinden karşılaması; hem kendi bütçeleri adına, hem de kooperatiflerin güçlerinin artması adına daha faydalı olacağına inanıyoruz. Ülkemize daha fazla döviz girmesi hatta ortaklıklar ile yatırımlar yapılabilmesi adına bu çok önemli. Devlet destekleri mevzuatlarının daha kolaylaştırılması, kooperatifler adına faydalı olacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!