Eskiyen halıların ömürlerine ömür katıyor

Güncelleme Tarihi:

Eskiyen halıların ömürlerine ömür katıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 11:28

- Bursa'da ağabeyi ve yengesiyle 20 yıldır halı tamirciliğiyle uğraşan Yağışan, her gün iğneyi eline alarak halı ve kilimlerin saçaklarını yeniliyor, delik, yanık ve çürük kısımlarını bal mumuna sürterek sağlamlaştırdığı iplerle ilmek ilmek onarıyor - Yağışan: "Amerika'dan getirilen 150 yıllık Osmanlı saray halısını tamir ettik. Bunun gibi birçok halıyı tamir ettik. Mesleğimin ilk 10 yılı antika halı tamiriyle geçti" - "Bu meslek tamamen sabır istiyor çünkü bazı halı ve kilimlerin tamiri 4 ay sürebiliyor"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Bursa'nın tarihi mahallelerinden birindeki küçük dükkanda, ağabeyi ve yengesiyle 20 yıldır halı tamirciliği yapan Erkan Yağışan (40), zamanla yıpranan halıların ömrünün uzamasını sağlıyor.

Yıldırım ilçesi Yeşil Mahallesi'ndeki dükkanında her gün iğneyi eline alan Yağışan, Türkiye'nin dört bir yanından getirilen halı ve kilimlerin saçaklarını yeniliyor, delik, yanık ve çürük kısımlarını bal mumuna sürterek sağlamlaştırdığı iplerle ilmek ilmek onarıyor.

Yağışan, gerektiğinde tamir ettiği halıların rengini birebir tutturmak için kullanacağı ipliği, atölyesinde bulunan kazanlarda kaynatarak boyuyor.

Artık çırak yetişmeyen mesleğini sürdürmeye devam eden Erkan Yağışan, yaklaşık 200 yıllık antika halıları 4 ay süren işlemlerden geçirerek sabırla yeniliyor.

- "Bursa'da 3 usta kaldı"

Haberin Devamı

Yağışan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halı tamiriyle uğraşan bir ustayla tanıştığını, onun vesilesiyle dokuma atölyesindeki işini bıraktığını ve bu mesleğe başladığını söyledi.

İşi, usta-çırak yöntemiyle öğrendiğini anlatan Yağışan, "İlk yıllarda Bursa'da halı tamiri yapan sadece bir atölye vardı. Şu anda da hala bir atölye var. Bu işi yapan 15 kişiden 3 kişi kaldık. Biri ağabeyim, biri ustam, biri de ben" dedi.

Halı tamirciliğine başladığı yıllarda yurt dışından çok sayıda halı getirildiğini bildiren Yağışan, bunları onardıklarını belirtti. Yağışan, şöyle devam etti:

"İtalya, Amerika ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden halılar geliyordu. Amerika'dan getirilen 150 yıllık Osmanlı saray halısını tamir ettik. Bunun gibi birçok halıyı tamir ettik. Mesleğimin ilk 10 yılı antika halı tamiriyle geçti. Daha sonra yavaş yavaş yurt dışından tamir siparişleri, krizden dolayı, getirme sorun olduğu için azaldı. Şimdi ise tamamen yurt içine döndük. Çeşitli illerden gelen halı ve kilimleri burada tamir ediyoruz. Yaklaşık 200 yıllık halıları da yeni halıları da tamir ediyoruz. Halı tamir ederken çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu meslek tamamen sabır istiyor çünkü bazı halı ve kilimlerin tamiri 4 ay sürebiliyor."

Haberin Devamı

- "Eskiden günde 200-300 dolar kazanıyorduk"

Onarılmasının ardından bir halının tekrar yırtılmasının eskisinden daha uzun süreceğini dile getiren Yağışan, "Antika halılarda yılların verdiği bir korozyon oluyor. Biz bu halıyı yeniliyoruz. Yürümeden kaynaklanan desenlerdeki silinme ve tüylerdeki dökülmeleri aynı renk ve boyayla tamir ediyoruz. Tamamen orijinal oluyor. Halının tamir yapıldığı bölgeyi aslından ayırmanız mümkün değil" ifadesini kullandı.

Yağışan, yıllar önce üretilen bir halının aynı renk tonundaki ipliğini bulmanın zor olduğunu, bu yüzden müşterilerden gelen kullanılamaz durumdaki halıların iplikleri ile tamirlerden kalan fazla iplikleri değerlendirerek bunları boyadıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Gençlerin halı tamirine ilgi duymadığını, bu yüzden de yeni ustalar yetişmediğini vurgulayan Yağışan, "Halı tamiri fiyatlarını bir günlük yevmiyeye denk getirmeye çalışıyoruz. Eskiden böyle değildi, günde 200-300 dolar kazanıyorduk" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!