Güncelleme Tarihi:
BURSA (AA) - Doğal taş ustalığı yaparak, mesleğine hayat veren ve geçimini bu işle sağlayan usta Şemsettin Tagu, 44 yıldır ekmeğini taştan çıkarıyor.
Sağlığa da etkisi olan taşlarla 10 yaşında başladığını söyleyen Tagu, AA muhabirine yaptığı açıklamada Erzurum’dan 34 sene önce geldiği Bursa’da tarihi Koza Han’daki doğal taş atölyesinde taşlara hayat verdiğini belirtti.
Memleketinin Erzurum olduğunu ve orada her aileden bir kişinin mutlaka kuyumcuda çalıştığını anlatan kendisininde 4. sınıfta komşularının kuyumcu atölyesinde çalışmaya başlamaya başladığını söyledi.
Doğal taşlara bu atölyede çalışırken merak sardığını ve bunun üzerine taş ustalığına başladığını ifade eden Tagu, şunları kaydetti:
''Ben 44 yıldır bu mesleğin içindeyim ve taşlara hayat veriyorum. Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi bölümünden mezun oldum. Okuduğum okul sayesinden teorik ile pratiği birleştirdim ve kendimi tamamen doğal taş işlemeciliğine verdim. Tarihi Koza Han’da 3 dükkan ve atölyede kız kardeşim, erkek kardeşim olmak üzere 8 kişiyle hizmet veriyoruz. Atölyemizde 100’e yakın taş bulunuyor. Doğal taşlarla da 500’e yakın birbirinden farklı ürünler üretiyoruz. Taşlarla insanlar arasında tercümanlık yapıyorum. Allah’ın her şeyi bir sebepten ötürü yarattığını ve her taşın kendine has enerji alanı olduğunu düşünüyorum. Doğal taşların cinslerine göre farklılık gösteren enerjileri var. Bazıları kan dolaşımını düzenler. Bazıları kalp ritmini dengeler, mesela Ametist taşı beyin gücünü yükseltir, zihinsel yorgunluklara, migren ağrısına, cilt hastalıkları ve baş ağrısına iyi gelir. Azurit, göz yorgunluklarına iyi gelir, karaciğer ve tiroid tansiyonlarını engeller"
Doğal taş satışında medyanın ilgisi büyük
Doğal taş satışında medyanın çok büyük etkisi olduğuna, en çok tercih edilen taşların başında Ametist ve Akik taşlarının tercih edildiğini belirten Tagu, "Taş satışında medyanın yönlendirmesi çok fazla oluyor. Örneğin televizyon kanallarında Ametist taşının faydaları anlatılınca insanlar birden bu taşa rağbet gösteriyor. Bu taşları bilinçli kullanmak gerek. Her taşın enerjisi ve faydası farklı. Atölyelerimizde el yapımı çok farklı ürünler üretiyoruz. Özellikle yaz aylarında Bursa’ya gelen yabancı turistler de doğal taşlara çok büyük ilgi gösteriyor. Bu sayede de dolaylı olarak yurt dışına ihracat yapıyoruz. Ben devlet memuru yada muhasebeci olabilirdim. Taşlara hayat vermeyi tercih ettim. Taşlar sayesinde kendimi özgür hissediyorum, hemde sağlık verdiğim için işimi severek yapıyorum. Sağlığım elverdiği sürece bu işi sürdüreceğim'' şeklinde konuştu.