Güncelleme Tarihi:
BURSA, (DHA) - ULUDAĞ Üniversitesi, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Ekonomik, Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi TESAM’ın ortaklaşa düzenlediği Sosyal Bilimler Sempozyumu’nda başladı. İki gün sürecek olan sempozyumda dünyanın bir numaralı sorunu haline gelen ‘Göç; Ekonomik, Siyasal ve Sosyal Boyutları’yla ele alınacak.
UÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde 26 -27 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan sempozyumun açılışına Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, TESAM Genel Başkanı M. İlyas Bozkurt, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Nilüfer Belediyesi Başkan Danışmanı ve eski Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda Bursalı katılım gösterdi.
“ASRIN EN ÖNEMLİ GÖÇ OLAYLARINDAN BİRİSİ HEMEN YANI BAŞIMIZDA”
Sempozyumun açılış töreninde konuşan UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, mevcut istatistiklere göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 3’ünün kendi doğdukları yer dışında yaşadığını söyledi. Bu sayının 190 milyonu geçtiğine işaret eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, insanların en sık yaptığı eylemlerden birisinin yaşadığı mekanı terk etmesi olduğunu belirtti. İnsanın yaşadığı yerleri terk etmesinin çok acı bir durum olduğunu vurgulayan Rektör Yardımcısı Yüce; “Bu bazı durumlarda kaçınılmaz bir zorunluluktur. Göç, insan tarihinin başlangıcından beri var olan bir gerçektir. Özellikle 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren ön plana çıkarak dünyanın en önemli sorunlarından birisi haline gelmiştir. Bu sorun, Türkiye’nin de bu günlerde en önemli gündem maddelerinden birisi olmuştur. 2011 yılında 1 milyon Suriyeli göç etmek durumunda kalmışken, bugün toplamda 12 buçuk milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda bırakılmıştır. Yaşanan bu zorunlu göç olayı, asrımızın en dramatik olaylarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Suriyeli mültecilerle gündemimize oturan göç olgusu, devletlerin stratejik öncelik ve politikalarında ve toplumların sosyal kodlarında göz ardı edilemeyecek bir unsur olarak önem arz etmektedir. Bu nedenle biz akademisyenlerin bu konuda politika üretenlere yol göstermesi gerekmektedir” dedi.
BURSA’DA GÖÇ NEDENİYLE 62 KÖY, 18 YENİ MAHALLE KURULMUŞ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse ise yaptığı konuşmasında göç olgusunun ele alınacağı sempozyumun özellikle Bursa’ya yapılıyor olmasının daha da anlam kazandığını kaydetti. Bursa’nın göçler ile şekillenmiş ve halen göç alarak büyümesini devam ettiren bir kent olduğuna işaret eden Başkan Vekili Şükrü Köse, “Osmanlı’nın şehircilik anlayışı ile Bursa farklı bir yapıya bürünmüştür. Hatta bunu mahalle adlarında bile görüyoruz. Kentimiz göçler ile yenilenen bir şehir olmuştur. Zaman içerisinde Bursa genelinde göçler dolayısı ile 62 yeni köy, 18 yeni mahalle kurulmuştur. Bursa tarihi boyunca herkese kucak açmıştır. Bundan sonra da açmaya devam edecektir. Son olarak komşumuz olan Suriye örneğini yaşıyoruz. İnsanlar savaş nedeniyle vatanını terk etmek zorunda kalıyor. Ülke olarak geçmişte olduğu gibi biz bu mazlum kardeşlerimize kucak açtık. Her zaman ülke olarak ve Bursa olarak kucak açmaya devam edeceğiz. Çünkü bizim ensar ve muhacir gibi bir medeniyet anlayışımız var” diye konuştu.
BOZKURT: İNSANLIK YİNE KENDİSİNDEN BEKLENENİ YAPTI
TESAM Genel Başkanı M. İlyas Bozkurt, yaptığı açılış konuşmasında göç sorununun belli zamanlarda büyük bir artış gösterdiğini söyledi. Son dönemlerde insanlığın yine kendisinden bekleneni yaptığını belirten Genel Başkan İlyas Bozkurt; “Savaşlar ve ihtilaller ile birçok insan mağdur oldu. Bu insanlar göçler ile yer değiştirmeye başladılar. Göç aslında belli olayların sonucudur ve belli sebeplere dayanır. Bunlar doğal, siyasal, güvenlik ve ekonomik sebeplerden meydana gelebilir. Son günlerde ise en çok üzerinde durduğumuz göç savaş ve ihtilaller sonucu meydana gelen göçlerdir. Göç sorununun iki tane yönü var. Birinci yönü göç edenlerin yaşamış olduğu mağduriyet, ikinci yönü ise göç edilen yerlerde yaşayan insanların yaşamış olduğu mağduriyet. Ama bu iki yönlü mağduriyetler de insan olmanın getirmiş olduğu sorumluluklardır” şeklinde konuştu.
Açılış töreninde konuşan eski Vali Yardımcısı ve Nilüfer Belediyesi Başkan Danışmanı Vedat Müftüoğlu da göç olayının insanlık tarihiyle birlikte başladığının altını çizdi. Her dönem farklı nedenler dolayısı ile insanların göç etmek zorunda bırakıldığını vurgulayan Vedat Müftüoğlu, son zamanlarda yaşanan göçlerin ağırlıklı olarak savaş nedeniyle olduğunun altını çizdi.
DÜŞÜNCE KURULUŞLARI AÇISINDAN AFRİKA ÜLKELERİ SEVİYESİNDEYİZ
TESAM Genel Koordinatörü Yıldırım Deniz ise dünyadaki gelişmiş ülkelerin düşünce konularına büyük önem verdiğini kaydetti. Türkiye’de ise bu konunun çok geri planda bırakıldığını aktaran Yıldırım Deniz, “Dünya genelinde yaklaşık 10 bin civarında düşünce kuruluşu var. Bunların yarısı sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alıyor. Ülkemiz bu konuda maalesef dünya ortalamalarının çok gerisinde. Hatta diyebilirim ki Afrika ülkeleri veya üçüncü dünya ülkeleri ile aynı seviyelerdeyiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Sempozyumun ilk oturumuna geçildi. UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin başkanlığını yaptığı sempozyumda Prof. Dr. Hamza Ateş, Prof. Dr. Hasan Köni ve Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel göç konusunu farklı boyutları ile ele aldı.
26 ve 27 Ekim tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde devam edecek sempozyumda Türkiye’nin farklı üniversitelerinden toplam 32 akademisyen göç konulu sunumlarını gerçekleştirecek.
FOTOĞRAFLI