Güncelleme Tarihi:
BURSA,(DHA) - BURSA Organize Sanayi Bölgesi’nin ev sahipliğinde ülkemizde ilk kez yapılan, dünya ve Türkiye’den otomotiv ana ve yan sanayicilerinin katılımıyla düzenlenen Automotive Meeetings- Turkey Organizasyonu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Türkiye dahil 28 ülkeden 220 firmanın katıldığı buluşmada 5 binin üzerinde ikili iş görüşmesi yapılması planlanıyor.
Dünya ve Türk otomotiv sektörünün önemli temsilcilerinin katıldığı organizasyonun açılışında konuşan Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, Bursa OSB’nin bir ilki daha gerçekleştirdiğini söyledi. Durmaz, “ABD’den Fransa’ya, Almanya’dan Japonya’ya, İran’dan Rusya’ya kadar 28 ülkeden 100’den fazla ve Türkiye’den de 120’nin üzerinde sektör devlerinin katılımıyla Bursa OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleşmekte olan bu toplantıda üç gün boyunca dünya otomotiv devlerinin temsilcileri ile yeni modelleri, yeni siparişleri, trendler, sektörün durumunu ve geleceği konuşacağız. Ayrıca ikili iş görüşmeleri yapılarak beraber çalışma imkanları yaratılacaktır. Bursa’nın sektörel anlamda en kuvvetli olduğu üretim alanı da otomotiv ana ve yan sanayisidir. Bugün itibariyle Bursa’da otomotiv ana sanayisinde faaliyet gösteren üç otomobil fabrikası bulunmaktadır. Türkiye’de imal edilen her iki otomobilden birisi Bursa’da üretilmektedir. Bursa, ana sanayi fabrikaları ve yüzlerce yan sanayi tesisi ile Türk otomotiv endüstrisinin başkentidir” dedi.
Bursa OSB Başkan Yardımcısı ve OİB Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, otomotiv endüstrisinin son 11 yılın sektörel ihracat şampiyonu ve ülke ihracatının en önemli itici gücü olduğuna dikkat çekti. Organizasyonun paydaşı olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Ekonomi Bakanlığı Otomotiv Dairesi Başkanı Ali Rıza Oktay da, sektörün önemine vurgu yaptı. Otomotiv sektöründe ülkenin geldiği noktanın takdire şayan olduğunu belirten Oktay, bakanlık olarak sektörün tüm ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
TEKNOSAB BİÇİLMİŞ KAFTAN
BTSO’nun öncülüğünde yürütülen TEKNOSAB projesinin, yerli otomobilin üretimi için biçilmiş kaftan olduğunu söylen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da TEKNOSAB’ın, otomotiv sektöründeki rekabetçiliğe ciddi avantajlar sağlayan bir altyapıya sahip olduğunu hatırlattı. Otomotiv Buluşmaları Türkiye Organizasyonu’nun Bursa’da yapılmasının önemine işaret eden Burkay, “Meksika, Kolombiya ve ABD’den sonra Avrupa’daki ilk ayağın Türkiye’de, Bursa’da gerçekleşiyor. Konjonktür ve zamanlama olarak baktığımızda yerli otomobil ile ilgili çalışmaların ete kemiğe büründüğü bir dönemde bu toplantının Bursa’da olması, Türkiye ekonomisi ve Bursa için çok önemli” ifadelerini kullandı.
Otomotiv endüstrisinin her geçen gün büyüdüğüne ve geliştiğine dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da etkinliğin Bursa’da yapılıyor olmasının önemli olduğunu belirterek, “Sektör ciddi büyüyor ve gelişiyor. Hem ülkemiz hem dünyadaki gelişmeler açısından sektör burada ele alınacak. Bu noktada biz Bursa olarak yine en önemli hareket noktası olacağız” dedi.
“İMKANSIZ DİYE BİR ŞEY YOK”
Vali İzzettin Küçük de otomotiv sektörünün önemine dikkat çekti. Yerli otomobil konusunda da konuşan Vali Küçük, “1960 yılında biten benzin değildi. Arkasındaki irade ve heyecanla bugün o araba tekrar harekete geçti” ifadelerini kullandı. Vali Küçük, “Gelişmiş ülkelere baktığımızda eğitime büyük paralar harcamışlar; yazılım, bilişim, otomotiv sanayide ileriye gitmişler. Eğitimdeki yatırımlar artmadan otomotiv başta olmak üzere bu orta gelir tuzağını aşmak mümkün değil. Bunu başarmak zorundayız. Bunun için cesaret, akıl ve organizasyon kabiliyeti lazım. Yüksek teknoloji bir organizasyon işidir. En önemlisi eğitime olan yatırımlarımızı artırmalıyız. Hükümetimiz en büyük kaynağı eğitime ayırıyor” dedi.
Etkinliğin sponsor firma temsilcileri de kurumlarını tanıtan birer konuşma yaparken, programın sonunda sponsorlara teşekkür plaketleri takdim edildi. Plaket takdimi töreninde konuşan Karibu ve Adavanced Business Events yetkilileri de tüm katılımcılara iştirakleri için teşekkür etti.
FOTOĞRAFLI