Güncelleme Tarihi:
ÜRETMEK VE SATMAK
Ur-Ge Projesi’nin 4’üncüsünü gerçekleştirdiklerini belirten Çevikel, bunların ev tekstili, giyim, otomotiv gibi farklı alanları kapsadığını açıkladı. Amaçlarının üretmek ve ürettiğini dünyaya satmak olduğunu vurgulayan Çevikel, “Dünyadaki ekonomik kriz, ticari savaşlar, konjonktürden kaynaklı dalgalanmalar nedeniyle firmalar, ciddi sorunlar yaşıyor. Burada Ur-Ge’ler kilit noktada bulunuyor. Hayatında hiç ihracat yapmamış firmalarımız Ur-Ge’lerle dış pazarı tanıdı. Birçok firma, ihracat yapar konuma geldi. Bunlar bizi kurtaracak yollar. Bu desteklerle firmalar, nefes alıyor; pazarını genişletiyorlar” diye konuştu.
BAŞARI İLE SÜRÜYOR
Yapılan çalışmalardan sanayicilerin memnun olduklarını söyleyen Çevikel, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Türkiye genelinde bu destekleri ve Ur-Ge’yi en iyi kullanan ve öncü olan bölgelerden birisiyiz. Yapılan çalışmalar ciddi ve profesyonel yönetim süreci ile gerçekleşiyor. Projeleri, başarı ile tamamladığımız için tekrar tekrar bunlardan yararlanabiliyoruz” dedi.
EKONOMİK KATKI VE İSTİHDAM
Üniversite-sanayi işbirliğini önemsediklerinin altını çizen Çevikel, burada da ciddi desteklerin bulunduğunu hatırlattı. Ar-Ge merkezlerinde doktoralı çalıştırılması durumunda uzun süreli ve ciddi katkı sunulduğunu belirten Çevikel, “Avrupa, sanayileşme sürecinde bu işbirliğini başlatmış. Bizim en büyük eksiklerimizden birisi bu. Devletin bu konuda verdiği destekler çok önemli. Son dönemde sanayi-üniversite işbirliği burada oluşuyor. Bunu başardığımızda sanayi birkaç adım daha ileriye gidecek. Amacımız hem bölge, hem kent, hem ülke ekonomisine katkı sağlamak ve istihdamı artırmak” şeklinde konuştu.
TEKNOLOJİ ÜRETİMİ BURSA’DAN BAŞLAYACAK
Türkiye’nin diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için dijitalleşmeye ve teknolojik yatırımlara ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizen Çevikel, “Biz, teknolojiyi ithal ediyoruz. Teknolojik üretim yapıp, Türkiye ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. ‘Hammaddemiz yok. Kur riskimiz var. Enerji maliyetlerimiz var. Dışa bağımlıyız. Rekabet edemiyoruz’ diyoruz. Teknoloji ithal etmekten çıkıp, üretmemiz gerekiyor. Bunu mutlaka başaracağız. Bunun başlayacağı yer de mutlaka Bursa olacak. Çünkü Bursa, sanayinin lokomotifi. Bunu başlattığımız zaman dünya ile rekabet şansımız artacak. O zaman daha güçlü hale geleceğiz” diye konuştu.
ÇÖZÜM EĞİTİM SİSTEMİNDE
Çözülmesi gereken önemli problemlerden birisinin istihdam alanında olduğunu vurgulayan Çevikel, işsizlik ile birlikte işçi ihtiyacı oranının da yükseldiğine dikkat çekti. Vasıflı ve vasıfsız eleman ihtiyacının arttığını belirten Çevikel, “Bu sorunun çözümünün eğitim sisteminden geçtiğini düşünüyoruz. Üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda BUTGEM ile işbirliği yaptık. Bölgenin ve Bursa’nın ihtiyaçlarını belirledik. Bugün ve 3 sene sonra ihtiyacımız olacak konfeksiyon kadın dış giyim, dikim operatörlüğü, pazarlama, rotasyon baskı desinatörü, teknik resim, CNC operatörü, torne, freze, kaynak operatörü, makine bakım alanlarında eğitimler yapıldı ve devam ediyor. Uluslararası sertifikalar veriliyor. Ayrıca bunu desteklemek adına özel istihdam büromuz da Ocak ayında açılacak” diye konuştu.
ENERJİ YATIRIMI VE SOSYAL ALANDAKİ PROJELER
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi ile birlikte güneş enerjisi alanında yatırım yaptıklarını hatırlatan Çevikel, bunun kısım kısım devreye alındığını belirterek, tam kapasite çalışmaya başlayınca bölge enerji ihtiyacının yarısından fazlasının sağlanacağını kaydetti. Bölgenin kreşinin bulunması ve sosyal tesisin olmasının avantaj olduğunu ifade eden Çevikel, sosyal projeler yaptıklarını da anımsattı.
‘Umuda Spor, Huzura Skor Projesi’ne kız çocuklarını da dahil ettiklerini söyleyen Çevikel, “400’den fazla dezavantajlı çocuk alınıp, spora kanalize ediliyor. Senede iki kez Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de ölçümleme yapıyor. Sünnet, iftar çadırı, burs imkanı gibi devam eden projelerimiz de bulunuyor” dedi.
AMAÇ KATMA DEĞERLİ ÜRETİM
Bölge ihracatının 5 milyar doları bulduğunu söyleyen Çevikel, bu oran ile 75 ili geride bıraktıklarını dile getirdi. Ekonomideki dalgalanmalara, kur riskine rağmen ihracatı artırdıklarını belirten Çevikel, asıl amaçlarının katma değeri yüksek üretim yapıp, satmak olduğunu vurguladı. 7 ayı geride bıraktığını hatırlatan Çevikel, “Önceki dönemde görev alan başkanlar, her zaman buradalar ve destek veriyorlar. Burası nitelikli ve başarılı bir bölge. Rol model. Biz, bu bölgenin Türkiye’ye örnek olduğunu düşünüyoruz. Bölgedeki çalışmalar Türkiye’ye yayıldığı takdirde ülke olarak önemli yere geleceğiz” diye konuştu.