IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 09:43
BÜYÜKŞEHİR HİZMETLERİYLE ZİRVEDE
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2 bin 453 metre rakımlı Zirve Tepe’de yaklaşık 60 yıl önce yapılan ancak günümüzde kullanılamaz duruma gelen dağcı sığınağını kullanılabilir hale getirerek hizmete sundu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Zirve Tepe’de bulunan dağcı sığınağını, Türkiye Dağcılık Federasyonu ve Bursalı dağcıların talebi üzerine kullanıma uygun hale getirerek dağcıların hizmetine sundu. Yaklaşık 60 yıl önce yük hayvanları marifetiyle taşınan malzemelerden oluşturulan sığınak, günümüzün ileri teknolojik imkanlarıyla yeniden düzenlendi. Sığınağın yeniden kullanıma açılması sebebiyle Uludağ Zirve Tepe’de düzenlenen törene Bursa’daki 18 dağcılık kulübüne bağlı yaklaşık 260 dağcı katıldı. Dağcıların İstiklal Marşı okuması ve AKUT’un kurucusu Aziz Doğan ile yaşamını yitiren dağcılar anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, tüm spor dallarının olduğu gibi dağcılık sporunun da yanında olduklarını bildirdi. Yaklaşık 60 yıl önce yapılan ancak doğal koşullar nedeniyle kullanılamaz duruma gelen sığınağın yeniden düzenlenmesini kısa bir süre içinde gerçekleştirdiklerini kaydeden Karlık, “Burada çalışmak oldukça zor, doğal şartlar normal çalışmaya izin vermiyor. Buna rağmen teknolojinin imkanlarını da kullanarak bu sığınağı kullanılır hale getirdik. Şimdi artık dağcılarımızın sığınabilecekleri güvenli bir yerleri oldu” dedi.
İki katlı sığınak binasının bundan sonra da Büyükşehir Belediyesi kontrolünde olacağını ifade eden Karlık, “Ufak tefek eksiklerini sezon sonuna kadar tamamlayacağız, ayrıca, doğal koşullar nedeniyle bundan sonra oluşabilecek sıkıntıları da gidereceğiz” şeklinde konuştu.
Törende konuşan Türkiye Dağcılık Federasyonu Bursa İl Temsilcisi Nazif Makas ise, yıllar önce oldukça zor koşullarda yapılan sığınağın yıllarca dağcılar için bir güvence olduğunu hatırlattı. Yoğun kar ve rüzgar gibi etkenler nedeniyle uzun bir süredir kullanılamayan sığınakla ilgili durumu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye ilettiğini bildiren Makas, “Biz ufak tefek toparlamalar beklerken Bursa Büyükşehir Belediyesi burayı tümüyle elden geçirdi. Dağcılar olarak şükranlarımızı ifade ediyoruz. Evliya Çelebi’nin 375 yıl önce çıktığı ve ismini “kule-cihan” diye bildirdiği Zirve Tepe’deki bu sığınaktan tüm doğaseverler, dağcılık, kayak ve arama kurtarma faaliyetlerinde de faydalanabilecekler” dedi.
Makas daha sonra, dağcılık sporuna ve sığınağın yeniden yapımına verdiği desteklerden ötürü Büyükşehir Belediyesi’ne bir teşekkür plaketi verdi. Törene katılan Büyükşehir Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da, sığınağın anahtarını Bursalı dağcılar adına Dağcılık Federasyonu İl Temsilcisi Nazif Makas’a sundu.
YOĞUN KATILIM
Sığınağın yeniden kullanıma açılması nedeniyle Zirve Tepe’ye yürüyüş düzenlendi. Törene Bursa’da faaliyet gösteren Ayak İzi, AVP Cihan, Demirtaş, Nokta Dağcılık, Yeşil Bursa, ULUDAK, ODAK, BAKUT, BUDAK, ALFA ve UDK gibi 18 dağcılık ve spor kulübünden 260 civarında sporcu katıldı. Bursa’daki dağcılık sporu camiasını bir araya getiren tören ve yürüyüşün ardından tüm dağcıların büyük bir memnuniyet içinde oldukları gözlendi. Törene katılan tüm ekipler, sığınak önünde kulüp flamalarıyla fotoğraf çektirdi.
SIĞINAK NASIL ONARILDI
Yaklaşık 60 yıl önce yük hayvanlarının taşıdığı malzemelerle yapılan sığınak günümüzde teknolojik imkanlar kullanılarak yenilendi. Bölgenin doğal yapısının bozulmaması için büyük özen gösteren Büyükşehir Belediyesi, demir, kum, çimento, boya, su gibi yaklaşık 20 ton inşaat malzemesini 600’er kilogramlık paketler haline getirdi. Ardından, bir yük helikopteri ve akaryakıt tankeri temin edildi. Helikopter, yenileme işini yapacak personelin barınma ve yiyecek malzemeleri ile inşaat malzemelerini taşımak için, Uludağ oteller bölgesi ile 2 bin 453 metre rakımlı Zirve Tepe arasında 60 sorti yaptı. Bölgede hava koşullarının sürekli değişkenlik göstermesi, özellikle Zirve Tepe noktasında çok ciddi bir hava hareketi olması sebebiyle taşıma işi 4 günde tamamlanabildi. Sığınakta Ağustos sonunda başlayan yenileme çalışmaları ise Ekim ayı içinde tamamlandı.
Dağcı sığınağı, hem dağcılar için önemli bir güvenli bir şekilde barınma noktası olacak hem de Uludağ’ın sağlıklı ve güvenli bir turizm ve spor merkezi olması noktasında önemli bir işlev üstlenecek.