Güncelleme Tarihi:
AMACIMIZ SORUNLARI ÇÖZMEK
- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa 1’inci Bölge Milletvekili Adayı Lale Karabıyık, Bursa’da her ilçenin ve mahallelerin farklı sorunları bulunduğunu belirterek, “Bu sorunların bazıları ortak, bazıları ise bölgeye ait. Sorunların tamamını TBMM’de ve kamu kurumları nezdinde çözmeye çalışıyoruz. Ancak Bursa’da özellikle kentsel dönüşümle ilgili sorunların yanı sıra ulaşım sorunu var. Bursa’nın yarattığı katma değer ve milli gelire olan yüksek katkısı önemli ancak milli gelirden aldığı pay oldukça yeteriz. TBMM’de üyesi olduğum Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bursa’ya yeni yatırımlar ve özellikle Hızlı Tren Projesi hakkında önergeler sunduk. Bundan önceki dönemde Bursa’nın tüm milletvekilleri ile ilimizin sorunları hakkında bir araya gelmiştik. Bundan sonra da bir araya gelebiliriz çünkü amacımız ilimize hizmet götürmek ve sorunları çözmek” dedi.
BURSA, TÜRKİYE’DEN AYRI DEĞİL
- CHP Bursa 1’inci Bölge Milletvekili Adayı Nurhayat Altaca Kayışoğlu, geçen 3 yılda Bursa’daki bütün yerel sorunları meclise taşımaya çalıştıklarını kaydetti. Aynı şekilde çalışmaya devam edeceklerini belirten Kayışoğlu, “Bursa, Türkiye’den ayrı bir yer değil. Doğal olarak ekonomi anlamındaki yaşanan sorunlar Bursa’da özellikle çiftçi kesiminde, işçilerde, esnafta yoğun hissediliyor. Ova köylerimizde üretimin durma noktasına geldiği görülüyor. Çiftçiler, üretemediklerini, masraflarını karşılayamadıklarını ve borçlandıklarını söylüyorlar. Genel politika olarak söylediğimiz gübre ve mazotun vergisinin kaldırılması, Bursa’nın temel sorunlarından bir tanesini çözecek” diye konuştu.
ESNAF İÇİN TEDBİR ALACAĞIZ
Esnafın ciddi sorunları bulunduğunu dile getiren Kayışoğlu, “Borçlular, prim ve vergi ödemekte zorlanıyorlar. Yapılandırma kanunları ile bunu çözemeyiz. Yapısal çözümler üretmek lazım. Bunun için de birbirine yansıyan sonuç çiftçi kazanırsa esnaf da kazanacak. Esnaf Bakanlığı’nın olması lazım. Stopaj yükünü kaldırmamız, faizsiz kredi ile desteklememiz lazım. Bir yıl içinde vergi ve prim miktarı kadar kredi vereceğiz. AVM’lerin küçük esnafı bakkal gibi çok etkilediğini biliyoruz. Onunla ilgili tedbirler alacağız” şeklinde konuştu.
Bursa’nın ciddi çevre sorunları olduğunu ifade eden Kayışoğlu, “Beton ekonomisi değil, üretim ekonomini hayata geçirmek lazım diyoruz. Bursa, bunun tavan yapmış örneklerinden birisi. Bütün ilçelerinde çevre katliamları ile karşı karşıyayız ve denetimler yetersiz. Kestel’den Karacabey’e kadar denetlenmeyen, arıtması olmayan sanayinin sulara karışan kimyasal atıklar, boyalar Bursalılar’ın sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Çevreyi kirleten işletmelerin tespit edilip, önlem alınması lazım. Havamız da kirli. Bursalılar zehir soluyor. Kışın çok üst noktalara çıkıyor. Yeşil Bursa, havası, suyu temiz Bursa, ciddi kirlilik ile karşı karşıya” dedi.
TRAFİK SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ
Kentin en önemli sorunlarından birisinin de trafik olduğunun altını çizen Kayışoğlu, “Bunu yerel yönetimlerle çözmek lazım. Merkezi idarenin de desteği ile bunu çözeceğiz. Yeraltı metroları, katlı ulaşım projeleri, 2019’da Bursa’da neden yapılmasın?” diye konuştu.
AŞIRI GÖÇ VE ÇARPIK KENTLEŞME
- CHP Bursa 1’inci Bölge 2’nci sıra Milletvekili Adayı Erkan Aydın, baskın seçimle Türkiye’nin seçime gittiğini belirterek, “Milletvekili olmamız açısından bizim hem yerel, hem Ankara ayağımız bulunuyor. Yerelde Bursa’nın birçok sorunu bulunuyor. Aşırı göç ile gelen trafik sorunu başta olmak üzere çarpık kentleşme ve onun getirdiği sosyal doku uyuşmazlığı diyebileceğimiz varoşlaşmanın, sanayinin getirdiği yanlış yapılaşmanın getirdiği sıkıntılar var” diye konuştu.
ÖNCELİK PLANLAMA OLACAK
Bursa’nın 2010 yılında ilan edilmesi gereken planın rafa kaldırıldığını söyleyen Aydın, “Hayata geçirilmiş olsaydı, talan, çarpık kentleşme ile karşılaşmayacaktık. Her bölgenin planlaması yapılacaktı. Birinci öncelik planlama, göç olmak üzere aşırı nüfus yoğunluğunun önlenmesi ve düzene konması olacak” şeklinde konuştu.
TARIM ÇÖKERTİLDİ
Öncelikler arasında doğa, çevre ve otopark sorununun da bulunduğunu ifade eden Aydın, “Önceliklerimiz bunlar olacak. Dağ yöresi oksijen yöresi olarak bilinir ancak taş ocağı, mermer ocağı yol yapılmaması ile yanlış müteahhitlerle iş yapılması ile çöken yollara bedel ödendi. Karacabey, Mustafakemalpaşa birinci sınıf tarım alanıyken, tarım çökertildi. Bu planlama ile birlikte ülkenin bütün Bursa’nın planlaması yapılacak. Trafik ile göç bölgelerin belirlenip, yatırımların nereye yapılacağı, plansızlık dönemini biran önce bitireceğiz” dedi.
ÜRETEN TARIM MODELİ
- CHP Bursa 2’nci Bölge Milletvekili 1’inci sıra Milletvekili Adayı Orhan Sarıbal, Türkiye’nin kalkınmasında tarımın önemli bir yerinin olacağını savunarak, ithalatçı tarım modelinin yerine üreten tarım modelinin benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Bunun temel bir anlayış olması gerektiğinin altını çizen Sarıbal, “İkinci olarak tarım topraklarının başka amaçlarla kullanılmasın önünce geçmek için çalışacağım. Birinci sınıf ve mutlak tarım alanlarının başka amaç için kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tarımda üretim yapıp, çalışıp, kazanamayanlar var. Hedefimiz, tarım desteği sağlayıp, üretimi planlama ve çiftçinin örgütlenmesi ile gıda egemenliği ve güvenliğinin sağlanması. Karacabey’de domates, Yenişehir’de biber üreten para kazanmalı. Şeker pancarı, şeftali ve armut ekenlerin para kazanması lazım. Çiftçinin tekrar üretime geçebilmesi için müdahaleci, esnek ve sürdürülebilir bir destek modelini hayata geçireceğiz” dedi.
GEÇİCİ MEVSİM İŞÇİLERİ
Tarım sektöründe çalışan kesimin korunması için de çalışacağını dile getiren Sarıbal, “Geçici mevsim işçileri ve sosyal güvencesizlik sorununu çözmemiz lazım. Yaşam koşullarını düzeltilmesi, sağlık güvencesi sağlanması, sigorta primleri ödemeden sosyal güvenceye kazandırılması olmazsa olmazımızım” şeklinde konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Bursa’nın ciddi ulaşım sorunu bulunduğunun altını çizen Sarıbal, kentleşme sorununu da dikkat çektiğini vurguladı. Kentsel dönüşümde 0,50 emsal artışından kaynaklanın sorunların yanı sıra sürekli imarda açılan yatay yerine dikey büyümelerin kente zarar verdiğini söyleyen Sarıbal, “Fay hattı üzerinde bina yoğunlaşması görülüyor. Yakın tarihli Molaarap Mahallesi’nde yaşanan örnek var” diye konuştu.
İŞSİZLİKLE MÜCADELE
Can acıtan konulardan birisinin de sanayi, turizm, hizmet ve tarihsel değeri olan Bursa’da büyük bir işsizlik bulunduğunu belirten Sarıbal, “Özellikle üniversite mezunları üzerinde çok işsiz var. Bu işsizliğin giderilmesinin temel koşulu ise sanayinin rantabl üretim yapmasıdır. Bursa’da ortalama verimlilik 60’ı geçmiyor. 16 ile 65 yaş arasında 10 milyon çalışmayan insan var. Bursa’da bundan nasibini alıyor” dedi.