Güncelleme Tarihi:
Faruk KAHRAMAN/BURSA, (DHA)– TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından bu yıl 15’incisi gerçekleştirilecek Kitap Fuarı ile 13’üncü Eğitim Fuarı’nın kapıları yarın açılıyor. 26 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek fuarlarda birçok etkinlik de yapılacak. Girişlerin ücretsiz olacağı etkinliklerde edebiyat ve kültür dünyasının kalbi Bursa’da atacak.
Tüyap Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek Kitap ve Eğitim Fuarları ile ilgili bilgilendirme toplantısı Almira Otel’de yapıldı. Toplantıda konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, heyecan ve coşkunun kentte buluşacağını kaydetti. Edebiyat ve kültür dünyasının kalbinin Bursa’da atacağını belirten Ersözlü, “15’inci yılı geride bıraktığımız fuarımız, her yıl büyüyerek gelişimini sürdürdü. Eş zamanlı açacağımız Eğitim Fuarı ile çifte fuar gerçekleşecek” diye konuştu.
Tüyap Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, 2003 yılında ilk kez Bursalılar ile buluşan Kitap Fuarı’nın 47 etkinlik ve 115 yayınevi ve 110 bin ziyaretçinin katılımı ile başladığını hatırlatarak, “Bugün ziyaret sayımız 302 bine yaklaştı. Geçen yıl yaşanan bomba olayı nedeniyle ziyaretçi sayımızda düşüş yaşandı ancak bu yıl bu açığı kapatmayı diliyorum” dedi.
Etkinlikleri çok sayıda yazarın katılacağını açıklayan Kavukçuoğlu, “80 edebiyat ve kültür etkinliği ve 300 imza günü etkinliği olacak. 400 yazar, sanatçı, siyasetçi, bilim adamı Bursa’ya gelecek. Bu da Bursa’nın kitap alanında ne kadar etkin olduğunu gösteriyor. Ayrıca programa Onur Konuğu olarak Cemil Kavukçu katılacak. Nazım Hikmet’in 115’inci yaşı için Nilüfer Belediyesi tarafından toplanan 121 eser ve fotoğrafın yer alacağı bir sergi de yer alacak” şeklinde konuştu.
Türkiye Yayıncılar Birliği 2’nci Başkanı Fahri Aral ise, 2016 yılında 666 milyon 865 bin 579 kitap üretildiğini belirterek, bu kitapların 404 milyon 129 bin 53’ü için bandrol aldığını kaydetti. Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl içinde ilk ve ortaöğretim öğrencilerine 262 milyon 736 bin 286 kitap dağıttığını açıklayan Aral, “Ülkemizin nüfusu 78 milyon 741 bin 53 olarak belirlenmiştir. Bu durumda 2016 yılında kişi başına 8.4 adet kitap düşmektedir. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin de üye olduğu Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin verilerine göre Türkiye yayıncılık sektörü, dünyanın en büyük 11’inci sektörü haline gelmiştir. Ayrıca üretilen yeni kitap çeşidinde de ülkemiz yine 11’inci sıradadır” dedi.
BURSA KİTAP SEVEN BİR ŞEHİR
Türkiye’de D&R Mağazaları hariç bin 531 kitap satış noktası bulunduğunu söyleyen Aral, 133 noktanın Bursa’da bulunduğunu kaydetti. İstanbul’da 419, Ankara’da 157, İzmir’de 83 satış noktası yer aldığını ifade eden Aral, bu oranlarla Bursa’nın 3’üncü sırada geldiğini kaydetti. Aral, “Bursa kitabı seven bir şehir. Bu nedenle önem veriyoruz. Rakamlar umut verici” diye konuştu.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener ise okumanın faydalarından bahsederek, endüstriyel kitapların önemine dikkat çekti.
Kültür Sanat etkinliklerinde Doğan Hızlan, Deniz Kavukçuoğlu, Gülten Dayıoğlu, Murathan Mungan, Ayşe Kulin, Hasan Ali Toptaş, Canan Karatay, Üstün Dökmen, Doğan Cüceloğlu, Zafer Algöz, İlber Ortaylı, İrfan Değirmenci, Haydar Ergülen, Mazhar Alanson, Can Yılmaz, Ahmet Şimşirgil, Sinan Meydan, Zeynep Turan, İbrahim Kaboğlu, İsmail Saymaz, Nihat Sırdar, Kahraman Tazeoğlu, Aret Vartanyan, Nuray Sayarı, Ahmet Ümit, Tarık Tufan, Blogcu Anne Elif Doğan, Hüsnü Arkan Celil Oker, Nihat Sırdar, Cemalnur Sargut, Cemil Kavukçu ve Türkan Şoray da Bursalı kitapseverlerle bir araya gelecek.
Girişlerin ücretsiz olduğu fuarlar her gün 10.00 ile 19.30, kapanış günü olan 26 Mart 2017 Pazar Günü ise 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Eğitim Fuarı ise 21 ile 26 Mart tarihleri arasında açık kalacak.
FOTOĞRAFLI