Bursa’da dünya rekoru için geri sayım

Güncelleme Tarihi:

Bursa’da dünya rekoru için geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2017 14:00

Bursa’da dünya rekoru için geri sayım

Haberin Devamı

BURSA, (DHA)-  BURSA Bilim Teknoloji Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Türk Hava Yolları 6’ncı Bursa Bilim Şenliği 4-5-6-7 Mayıs tarihlerinde TÜYAP Fuar alanında yapılacak. Bu yıl 3 bin 500 kişinin aynı anda yapacağı bilimsel atölye çalışmaları ile  ‘Dünya Rekoru’ kırmaya hazırlanan Bursa Bilim Şenliği, 2 bin 900 kişiyle Avusturalya’ya ait olan rekoru Türkiye’ye kazandırmayı hedefliyor
Bursa’da bilimi 7’den 70’e herkese sevdirmek, çocuklara eğlenerek öğrenme imkanı sağlayacak bir platform sağlamak amacıyla 6 yıl önce 10 bin ziyaretçi hedefiyle yola çıkıp, ilk yılında 50 bin ziyaretçiye ulaşan Bursa Bilim Şenliği, aradan geçen 6 yılda Dünya’nın en büyük bilim şenliklerinden biri haline geldi.  Türk Hava Yolları’nın isim sponsorluğunda, Büyükşehir Belediyesi, BEKBA, TÜRKSAT, Bursa Teknik Üniversitesi, HAVELSAN, ROKETSAN, TAI-TUSAŞ, LİMAN Enerji, Akınsoft ve daha birçok marka kurum ve kuruluşun destek verdiği bir organizasyon haline gelen Bursa Bilim Şenliği, 4 Mayıs’ta TÜYAP Fuar alanında başlıyor.
Türk Hava Yolları 6. Bursa Bilim Şenliği’nin tanıtım toplantısı, BTM’de Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu, Milli Eğitim İl Müdürü Veli Sarıkaya ile destek veren kurum yöneticilerinin katımlıyla yapıldı.
HEDEF, DÜNYA REKORU
BTM Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, ‘Enerji verimliliği’ ana temasıyla düzenlenen şenlikte bu yıl 100 binin üzerinde atölye çalışması gerçekleştirmeyi hedeflediklerini hatırlattı. Olumsuz hava koşullarından etkilenmemek amacıyla şenliğin bu yıl TÜYAP Fuar alanına alındığını kaydeden Bakan, bu yılki en büyük hedeflerinin ise dünya rekoru kırmak olduğunu belirtti. Konuyla ilgili olarak Guinness’e yaptıkları başvurunun kabul edildiğini dile getiren Bakan, “Şenlikte aynı anda 3 bin 500 kişinin yapacağı atölye çalışması ile bu rekoru kıracağız. Rekor şuan da 2 bin 900 kişi ile Avustralya’ya ait. Geçtiğimiz yıl yapılan toplam 72 bin 882 atölye çalışmasını düşündüğümüzde bu rekoru çok rahat kıracağımızı düşünüyorum” dedi.
ULUSLARARASI KATILIM
Bilim Şenliği’nin uluslararası bir kimliği olmamasına rağmen uluslararası ölçekte önemli bir katılım olduğunu ifade eden Bakan, bu yıl da Çin, Fransa, Hollanda, Moldova, İngiltere, Kanada, İtalya ve Polonya’dan gelecek ekiplerin atölye çalışmalarına katılacağını vurguladı. Şenlik kapsamında düzenlenen ödüllü proje yarışması hakkında da bilgi veren Bakan, geçen yıl kategori sınırlaması olmayan yarışmaya 1366 proje başvurusunun yapıldığını, bu yıl ise kapsamı dar tutup sadece ‘enerji verimliliği’ alanında yarışma düzenlemelerine rağmen 1120 başvuru yapıldığını, bunun da ülke çapında yeni bir rekor olduğuna dikkat çekti.Şenliğin kapsamında uygun olarak bu yıl açılış, kapanış ve ödül töreni konuşmalarının Akınsoft robotları tarafından yapılacağını dile getiren Bakan, şenlik boyunca görevli personelin haricinde 38 üniversite arasında seçilen 123 kişinin de gönüllü olarak şenlikte görev yapacağını kaydetti. Yine şenlik kapsamında farklı okullarda öğrenim gören 6 bin öğrencinin katılımıyla dev bir mangala turnuvası düzenlenecek.
BEKBA Genel Sekreteri ve Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu da BEBKA olarak katma değeri yüksek ekonomiye geçiş sürecinde olan bölgede inovasyan ve tasarım konusunun güçlendirilmesine katkı sağlamayı önemsediklerini vurguladı. Kadiroğlu, “Bu dönüşümü sağlamak için erken yaştan itibaren bilimi ve araştırmayı seven toplum yetiştirmenin önemine inanıyoruz. Bilime olan ilgiyi artırmayı, çocuklarımıza bilimsel deneylerle farklı bakış açıları kazandırmayı amaçlıyoruz. Bilim Şenliği bu alamda önemli bir görev üstleniyor. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
EĞİTİME BÜYÜK KATKI
İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya ise özellikle meslek liselerindeki öğrencilerin derslerde yaptıkları projeleri şenlikteki atölye çalışmalarında sergileme imkanı bulduklarını belirterek, aynı zamanda öğrencilerin okul dışında bir sosyal etkinlikte yer almasının da özgüven gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi. İlkokul çağındaki çocukların farklı yeteneklerinin tespit edildiği Bilim Sanat Merkezlerine Bursa’da bir yenisinin daha eklendiğini dile getiren Sarıkaya, “Büyükşehir Belediyemiz tarafından Bursa’ya kazandırılan Bilim ve Teknoloji Merkezi, özellikle Bilim Sanat Merkezlerimiz için güzel bir uygulama atölyesi olacak. Okulun bir eklentisi gibi buradan yararlanacağız. Bu kadar sayıda atölye ve laboratuvarı Bilim Sanat Merkezlerinde kurmamız imkansız. BTM bize böyle bir imkan sağlıyor. Büyükşehir Belediyemiz bize formal eğitimin yanında bize mekan ve imkan sağlıyoruz” dedi.
FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!