Güncelleme Tarihi:
BURSA, (DHA) - BURSA Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerinin kamuoyuna açıklandığı toplantıda, hekimlerin yaşadıkları sorunlara bir kez daha dikkati çekti. Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, “Beş dakika muayeneye hayır diyoruz. Hastaya yeterli süre ve iyi hekimlik istiyoruz” dedi.
Bursa Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında hazırlanan etkinlik programıyla birlikte, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunlarını kamuoyuyla paylaştı. Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, her geçen gün hekimlik yapmanın zorlaştığı Türkiye’de, 14 Mart Tıp Bayramı’nı yine sorunlarla karşıladıklarını söyledi. Hekimlerin, hasta haklarını ve hekimlik değerlerini erozyona uğratan yasal düzenlemeler ve uygulamalarla sıklıkla karşı karşıya kaldığını kaydeden Elitez, hekimlik mesleğinin uygulanmaya çalışıldığı işyerlerinde yaşanılan sorunların ise her geçen gün arttığına dikkati çekti. İyi hekimliğin giderek kan kaybı yaşadığını vurgulayan Elitez, nitelikli sağlık hizmeti sunabilmenin koşullarının giderek tahrip edildiğini ifade etti.
SÜRAT FELAKETTİR
14 yıldır sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlıkta poliklinik sayılarından acil başvurularına, ameliyatlardan BT, MR çekimlerine kadar her parametrede rekor artışlar gerçekleştiğini belirten Elitez, “Bu 14 yıl boyunca hiç artmayan, artmak bir yana daha da azalan bir parametre var: Hastaya ayrılan süre. Biz hekimler binlerce yıllık mesleki deneyimimizle gayet iyi biliyoruz ki; hastalıkların tanısını koyabilmek için bize yol gösteren en önemli araç, muayenenin başlangıcında hastamızla yaptığımız ayrıntılı görüşme sonucu elde ettiğimiz hastanın/hastalığının öyküsü, mevcut ya da geçmiş hastalıkları hakkında edindiğimiz bilgiler, yani “anamnez”dir. Tıp bilimi ve tıbbi teknoloji yıllar içinde ne kadar gelişmiş olursa olsun, bir hekimin hastasına yeterli süre ayırmadan ve ayrıntılı bir anamnez almadan doğru teşhis koyması ve doğru tedavi uygulaması mümkün değildir. Ve hepimiz biliyoruz ki; hekimlikte “sürat felakettir!” Oysa bugün biz hekimler ister birinci basamak ister ikinci basamakta, ister kamuda ister özelde hekimlik yapıyor olalım, her geçen gün, daha fazla hastayı, daha kısa sürede, doğru düzgün anamnez almaya bile vakit bulamadan muayene ve tedavi etmeye zorlanıyoruz. Buna karşılık politikacılar ‘Biz gerekli düzenlemeleri yaptık ama doktorlar hastalara ilgi göstermiyor, yeterli süre ayırmıyor’ diyorlar. Gerçekte ise telefonla randevu sisteminde hastaya ayrılan süre on dakikayı bile bulmuyor. Randevusuz hastalar da eklenince hasta başına düşen toplam süre beş dakikaya kadar iniyor. Günde yüz, yüz elli hasta bakmaya zorlanan bir hekim hastaya ne kadar zaman ayırabilir ki?” ifadelerini kullandı.
“NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ ÜRETMEK İSTİYORUZ”
Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, acil servislere başvuru sayısının nüfusundan fazla olduğu bir ülke haline gelen Türkiye'de hekimlerin aşırı iş yükü ve hasta değerlendirmede yeterli süre ayrılamamasının hasta güvenliğini tehlikeye atan etkenlerin başında geldiğini vurguladı. Sağlıkta Dönüşüm Programı ve izlenen sağlık politikası ile nitelikli bir hekimliğin gerçekleşeceği çalışma koşullarına ulaşmanın zorlaştığına da dikkati çeken Elitez, “Her şeye rağmen, 14 Mart Tıp Bayramı'na giderken; hastalarımızdan ayrıntılı bir görüşmeyle anamnez alabilmemize, gerekli muayeneleri, tanı ve tedaviye ilişkin bilgilendirmeyi, sağlık eğitimini yapabilmemize, hizmet verdiğimiz insanlarımızla sağlıklı bir iletişim kurabilmemize, hasta randevularında hastalara ve bizden hizmet bekleyenlere yeterli süre ayırmamıza olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz! İyi hekimlik yaparak nitelikli sağlık hizmeti üretmek istiyoruz! Hekimlik ve insanlık değerlerini yükseltecek sağlık politikaları istiyoruz!” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI