Bursa siyah inciri tezgaha iniyor

Güncelleme Tarihi:

Bursa siyah inciri tezgaha iniyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2017 11:51

Bursa siyah inciri tezgaha iniyor

Haberin Devamı

BURSA, (DHA)- ULUDAĞ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği (UYMSİB) tarafından “2017 Yılı Bursa Siyahı İnciri Değerlendirme”  toplantısı düzenlendi. UYMSİB Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa Siyahı İnciri’ndeki olgunlaşma dönemin normal seyrinde gittiğini, ürünün 18 ile 20’si arasında tezgahlarda olabileceğini söyledi. İhracatla ilgili de ve geçen yıl Bursa’dan 5 bin, Türkiye genelinden de toplamda 14 bin Ton ürün ihraç edildiğini hatırlatan Yazgan, “Bu yıl da bu rakamların bu seviyelerde olacağı beklentisi var. Rakamların çok afaki değişeceğini düşünmüyorum; pazarın durumu belli” dedi.

UYMSİB’in öncülüğünde UİB Genel Sekreterlik Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen “2017 Yılı Bursa Siyahı İnciri Değerlendirme”  toplantısına; UYMSİB Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Erdal Kuzucu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Beyami Uğur’un yanı sıra UYMSİB Yönetim Kurulu Üyeleri, üreticiler, ihracatçılar ve üretimin yapıldığı mahallelerin muhtarları katıldı.

Geçen yılki olgunlaşma döneminin, ihracatçı üzerinde bir baskı oluşturduğunu ve bu durumun ciddi sıkıntılara neden olduğuna dikkati çeken UYMSİB Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan,  “Hatırlarsanız geçen yıl üreticilerde ve ihracatçılarda, gezilerde ihracatçılar da olsun diye bir düşünce vardı. Bu yıl biz de dahil olalım diye bize bir talep gelmedi; bir talep bekliyorduk kendilerinden. Herhalde olgunlaşma normal gidince kimsenden bu yönde bir talep olmuyor. Herkesin bildiği gibi bu ürün pazarda yer bulduğu sürece satılabiliyor, yer bulamadığında pazarlayamıyoruz. Bu sene itibariyle mevsim normal olgunlaşma dönemi dediğimiz 18’i itibariyle 20’si arasında ürünün piyasaya çıkabileceği öngörüsü var” diye konuştu.

“HEYETLER ÜÇÜNCÜ GEZİSİNİ YAPTI”

İncir kesim heyetlerinin üçüncü gezisini tamamladığını hatırlatan Prof. Dr. Yazgan, “Pazartesi günü dördüncü toplantıyı gerçekleştirecekler. Eğer gerek duyarlarsa bir toplantı daha yapılacak ve 2017 yılı için ihraç tarihleri netleşecek. Ama Pazartesi günü bir fikir ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

“ERKEN OLGUNLAŞTIRICI KULLANIMINA İZİN VERMİYORUZ”

Erken olgunlaştırıcı olarak ifade edilen kimyasal ürünlerin kullanılmaması adına köy toplantıları gerçekleştirdiklerini hatırlatan UYMSİB Başkanı Yazgan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu toplantılardan son derece olumlu sonuçlar aldık ve il müdürlüğümüze bu denetimlerin daha sağlıklı yapılabilmesi adına araç da tahsis etmiştik. Hem Tarım İl Müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz toplantılar hem de müdürlüğümüzün bireysel olarak yapmış olduğu denetimler sonucunda geçen yıl bu konuda hemen hemen hiç denebilecek kadar bir done ile karşılaştık. Bu durum bizim üreticimizin konuya ne kadar hassas yaklaştığının bir göstergesidir. Bu yıl ege bölgesinden bu konuda bize bir takım bildirimler geldi. Bölgemizdeki üreticilerimiz tarafından bizlere, ‘siz bunları anlatıyorsunuz, yapmayın diyorsunuz ama bu bölgede kullananlar ve kullandıranlar var’ diye söyleniyor. Biz de gerekli girişimi başlattık ve ihracata konu olan bölgelerdeki il müdürlüklerimize ve tarımdan sorumlu vali yardımcılarımıza birer yazı ile durumu izah ettik. Başta Aydın, Manisa ve İzmir olmak üzere denetimlerin yapılması konusunda talebimizi ilettik.”

Yazgan’ın ardından konuşan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Beyami Uğur da, erken olgunlaştırıcı diye adlandırılan ürünün yanı sıra pestisitlerin kullanılmasının önüne geçmek adına denetimlerin sıkı bir şekilde gerçekleştirildiği ve gerçekleştirilmeye devam edeceğini söyledi. Uğur, rekoltede de herhangi bir düşüşün gözlenmediğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!