Bursa bölgesinde bin 152 hasta böbrek 210 hasta da karaciğer nakli bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Bursa bölgesinde bin 152 hasta böbrek 210 hasta da karaciğer nakli bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2017 15:25

Bursa bölgesinde bin 152 hasta böbrek 210 hasta da karaciğer nakli bekliyor

Haberin Devamı

Faruk KAHRAMAN/BURSA, (DHA)- ORGAN nakli konusunda son 3 yılda elde ettiği başarıyla Avrupa’da bir çok ülkeyi geride bırakan Bursa’da, bin 162 hastanın böbrek, 210 hastanın karaciğer ve 35 hastanın da kornea nakli için bekleme listesinde kayıtlı olduğu bildirildi. Türkiye genelinde ise 22 bin 575 hasta böbrek, 684 hasta kalp, 2 bin 252 hasta karaciğer nakli sırasında yer aldığı belirtilerek, bu listeye her yıl 3 bin 500-4 bin kişinin eklendiği kaydedildi.

Milyon nüfus başına düşen kadavra donör sayısını (PMP) son üç yıl içinde Türkiye ortalamasının üzerine çıkararak geçen yıl 22’ye ulaştıran Bursa bölgesi bu başarısıyla İngiltere, Norveç, Hollanda, Danimarka gibi çok sayıda Avrupa ülkesini geride bıraktı. Bursa’nın elde ettiği bu başarı 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Bursa Bölgesi Organ Nakil Koordinatörleri Ödül Töreni'nde diğer bölge koordinatörlerine de anlatıldı.

Almira Otel’de düzenlenen toplantıda konuşan Bursa, Balıkesir, Yalova, Çanakkale, Bilecik ve Düzce illerinin yer aldığı Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Yavuz Selim Çınar, bölgelerine bağlı olarak 2 böbrek, 2 karaciğer nakli merkezi ile 2 göz bankası bulunduğunu söyledi.

Çınar, 2014-12016 yılları arasında Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı bölgelerde 258 canlı, 319 kadavra vericiden olmak üzere toplam 577 böbrek nakli, 89 canlı, 176 kadavra vericiden olmak üzere toplam 265 karaciğer, 296 hastanın da kornea nakli yapılarak toplam bin 138 hastaya yaşam umudu olunduğunu kaydetti.

Türkiye genelinde 2017 yılı itibarıyla 22 bin 575 böbrek, 684 kalp, iki bin 252 karaciğer, 44 akciğer, 271 pankreas, 2 bin 647 kornea bekleyen hasta bulunduğunu ifade eden Çınar, bekleme listesine her yıl 3 bin 500- 4 bin kişinin eklendiğini ve bu yüzden organ bağışının büyük önem taşıdığını bildirdi.

Çınar, Bursa bölgesinde ise bin 162 hastanın böbrek, 210 hastanın karaciğer, 35 hastanın nakil olmak için bekleme listesinde kayıtlı bulunduğunu ifade etti.

Kadavra verici sayısının 2012 yılında Avrupa ülkelerinde ortalama 15-25 arasında iken Türkiye’de bu rakamın 4,9, 2013 yılında 5,4, 2014 yılında 5,7, 2015’te 6,5, ve 2016 yılında 7,2’ye çıktığını anlatan Çınar, 2011 yılında 4,6 ile Antalya, İzmir ve Ankara’nın ardından dördüncü sırada bulunan Bursanın Organ Nakli Bölge Koordinasyon merkezinin yaptığı çalışmalarla 22’ye ulaştığını söyledi.

Milyon nüfus başına ulaşılan bu yüksek oranın 4 yıllık döneme bakıldığında Bursa’da organ nakli bekleyen hastalar için önemli bir umut olduğunu ifade eden Çınar, “ Bursa bölgesine baktığımızda bölgemizde bulunan nakil merkezlerine kayıtlı hastalarımız 2009 yılına göre bugün 10 kat daha fazla organ nakli olma şansına sahiptir. Yine 2016 yılında bölgemizde bulunan hastalarımız Türkiye geneline göre 2 kat daha fazla organ hakli olma şansına sahiptir” dedi.

Toplantıda konuşan Uludağ Üniversitesi Nakil Koordinatörü Prof. Dr. Ekrem Kaya, Bursa’nın elde ettiği bu başarıda hastanelerde görev yapan organ nakli koordinatörlerinin büyük katkısı bulunduğunu vurgulayarak, “Bu oranlar bir medeniyet göstergesi İran, ülke genelinde bizden daha önde olduğunu söyleyerek her platformda övünüyor. Kadavradan nakil konusu çok önemli. Candan cana nakilleri sevmiyorum. Bu nakiller sonrası eve gittiğimde eşim de kızıyor. Neden kadavradan yapmıyorsunuz, insanları risk altına sokuyorsunuz diye sitem ediyor. Haklı da çünkü canlı nakillerde verici de etkileniyor. Kadavradan nakillerin arttırılması konusunda çalışmalara daha da önem vermeliyiz. Çünkü zirvede tutunmak zirveye çıkmaktan daha zordur” dedi.

Acıbadem Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Oktay ise 29 yıldan beri organ nakli konusunda çalıştığını belirterek, organ sağlamada başarası bulunan herkesi kutladı. Prof. Dr. Oktay, “Organ yoksa biz hiçbir şey yapamayız. Bütün emek ve başarı ekiplerde çalışan arkadaşlarımızda. Hastalarımız adına onlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan da, organ naklinde il ve bölge olarak ciddi bir başarıya imza attıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"2010 yılında başladığımız bu ciddi mücadelenin sonunda yaklaşık 7 yılda, Türkiye ortalamasının yarısında bile olmayan bölge şuanda Türkiye ortalamasını 3'e katlayarak, hatta Avrupa'nın birçok ülkesini geride bırakarak organ bağışında çok önemli bir başarıya imza atmıştır. Bu vesileyle, bu çalışmalarda emeği geçen yöneticilerimizden yoğun bakımda çalışan personelimize kadar, organları taşıyan arkadaşlarımızdan buna destek sağlayan diğer birimlere varıncaya kadar herkese teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından, organ bağışında elde edilen Türkiye birinciliği ve uluslararası başarı nedeniyle bölgede emeği geçen sağlık çalışanlarına ödülleri verildi.



FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!