Bursa akaryakıt istasyonlarında sınıfı geçti

Güncelleme Tarihi:

Bursa akaryakıt istasyonlarında sınıfı geçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 13:22

Bursa akaryakıt istasyonlarında sınıfı geçti

Haberin Devamı

BURSA, (DHA)- TÜRKİYE Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikaları (TAGBİS) Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, 2015 yılında Türkiye genelinde 824 milyon 791 bin lira değerinde kaçak akaryakıt ele geçirildiğini, Bursa’daki istasyonlardan alınan benzin ve motorin numunelerinin ise tamamının kriterlere uygun çıktığını söyledi.



BTSO meslek komiteleri sektörlerine yöne verecek çalışmalara devam ediyor. Akaryakıt sektöründeki firma temsilcilerinin oluşturduğu BTSO 30'uncu Meslek Komitesi tarafından düzenlenen ‘Akaryakıt İstişare Toplantısı’, Altıparmak Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri İlker Duran, Hasan Gürses, 30. Komite Meclis Üyeleri Saadettin Özgür Şahinoğlu, Ahmet Parseker, Serdar Şehmuz Karadayı, 7'inci Komite Meclis Üyesi İlhan Parseker ile sektör temsilcileri katıldı. Toplantının konuğu ise TAGBİS Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Temel Zülfikar oldu.



SEKTÖRÜN ÖNEMLİ KONULARI ELE ALINDI



BTSO tarafından düzenlenen organizasyonda bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyleyen Zülfikar, sektör temsilcilerine dağıtıcı ve bayi karlarının belirlenmesine yönelik yapılan düzenlemeler ve kamuoyu algısı, yapısal formda meydana gelen değişiklikler, acente modeli, dağıtıcı İstasyonları, piyasadan çekilmeler ve iflaslar gibi konularda bilgilendirme yaptı.



BURSA’DAKİ TÜM NUMUNELER KRİTERLERE UYGUN



Türkiye’de 2015 yılında benzinli araç başına günde 2,52 litre, dizel araç başına ise 6,69 litre motorin tüketildiğini söyleyen TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, “12 bin 686 lisanslı istasyonlu bayinin bulunduğu ülkemizde yılda 2 milyar 700 milyon litre civarında benzin ürünleri, 23 milyar litre civarında ise motorin ürünleri satışı gerçekleştirilmiş” dedi.



2015 yılında kaçak akaryakıt yakalama oranında ciddi artışlar olduğunu ifade eden Zülfikar, EPDK’nın Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (AKİS) raporuna göre toplamda 358 akaryakıt istasyonu bulunan Bursa’dan alınan motorin ve benzin numunelerinin tamamının kriterlere uygun çıktığını söyledi.



MALİYETİN ALTINDA SATIŞLAR ÖNLENMELİ



Gerek dağıtım şirketlerinin, gerekse bayilerin maliyetin altında indirimli satışları uzun süreler ve hatta sürekli olarak yapabilmelerine imkan sağlayan ürün tedarik koşullarının incelenmesi gerektiğine de dikkati çeken Zülfikar, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sektörün sorunlarından bir tanesi de istasyon yatırımları için günümüz uygulamalarında ihtiyari ve neredeyse el yordamıyla yapılan fizibilite raporunun zorunlu hale gelmesi gerekmektedir. Sağlıklı rekabetin temini için akaryakıt istasyonlarının fizibilitesinin bilimsel ölçütlerle yapılarak EPDK’ya sunulması ve yatırım için ön onay alınmasını sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç vardır. Ülkemizde, akaryakıt istasyonu ihtiyacı ile tüketim endeksi arasındaki dengeyi gözetecek ve ortaya koyacak herhangi bir master plan bulunmamaktadır. Mantıklı değerlendirilmeden gerçekleştirilen istasyon yatırımları bayiyi zarara uğratmakla kalmayıp, bölgedeki diğer bayilerin de zarara uğramasına neden olmaktadır.”



TAGBİS, SEKTÖR SORUNLARINI TÜRKİYE GENELİNDE ELE ALIYOR



TAGBİS’in uzun süredir farklı illerdeki sektör temsilcileriyle bir araya geldiğini söyleyen Komite Başkanı İrfan Koç, TAGBİS’in akaryatık sektöründeki sorunları Türkiye genelinde ele aldığını ifade etti. İrfan Koç, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese 30. Meslek Komitesi adına teşekkür etti.



Sektörün 2015 yılından bu yana zor günler yaşadığını belirten BTSO Meclis Üyesi İlhan Parseker de “Sektörün gidişatında bir düzelme olması lazım. Her gün üzerimize yeni maliyetler yükleniyor. Sektör olarak tek bir ses halinde hareket ederek bizim için mücadele eden arkadaşlarımıza destek olmalıyız. Bu anlamda toplantıyı düzenleyen komitemize, BTSO Yönetim Kurulumuza ve misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!