Güncelleme Tarihi:
BURSA,(DHA)-TÜRKİYE’nin ihracata dayalı kalkınma hedeflerinin aktörlüğünü üstlenen Bursalı firmalar, BTSO tarafından yürütülen Ur-Ge projeleri kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri ve Brezilya’da düzenlenen ikili iş görüşmelerinde yer aldı.
Türkiye’ye örnek projelerin uygulama merkezi olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), üyelerini güçlü ve alternatif pazarlara taşımayı sürdürüyor. Bursa gıda sektörü temsilcileri yaklaşık 50 kişilik bir heyetle Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde ikili iş görüşmelerine katılırken, makine, raylı sistemler, uzay, havacılık ve savunma sektörlerinde faaliyet gösteren iş dünyası temsilcileri de Brezilya’nın sanayi kenti Sao Paulo’da Latin Amerikalı firmalar ile işbirliği masasında buluştu. BTSO heyeti buradaki temaslarının ardından Güney Amerika programının ikinci ayağında 25- 28 Şubat tarihlerinde de Arjantin firmalarıyla Buenos Aires’te bir araya gelecek.
HEDEF İHRACATÇI FİRMA SAYISINI ARTIRMAK
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, BTSO olarak birinci hedeflerinin Bursa’daki ihracatçı firma sayısını artırmak olduğunu söyledi. UR-GE çalışmalarıyla bu yönde önemli faaliyetlere imza attıklarını kaydeden Onur, “Gıda UR-GE’sinin ilk yılında firmalarımız ihracatlarını Türkiye geneline kıyasla 8 kat daha fazla artırdı. Bu yıl da bu başarıyı sürdürmek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kalabalık bir heyetle Dubai’de iş görüşmeleri gerçekleştirdik. Firmalarımızın buradan da çok iyi sonuçlar elde edeceğine inanıyorum” dedi. Onur, ev sahipliği ve desteklerinden ötürü Dubai Ticaret Ataşesi Hasan Önal ve Dubai Türk Ticaret Merkezi Direktörü Serdar Fuat Kumbaracı’ya da teşekkür etti.
“ÇALIŞMALARIMIZIN KARŞILIĞINI ALIYORUZ”
Yurt dışı pazarlama faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ortaya koydukları vizyon ve hayata geçirdikleri projelerle Bursa’nın Türkiye ekonomisindeki öncü rolünü pekiştirmeye devam ettiklerini söyledi. 2017 yılında Bursa’nın 14 milyar doları aşan ihracat rakamıyla tarihinin en yüksek performansına eriştiğini hatırlatan Başkan Burkay, çalışmalarının karşılığını aldıklarını belirtti. 2018 yılında da tüm sektörlerde ihracat rekorları kırmayı hedeflediklerini kaydeden İbrahim Burkay, “10 ayrı sektörde yürüttüğümüz Ur-Ge projeleri ve Küresel Fuar Acentesi projemiz başta olmak üzere kentimizin dış ticaret hacmini artırmaya yönelik çok önemli faaliyetlere imza atıyoruz. Gıda sektörü temsilcilerimiz Dubai’de önemli işbirliklerine imza atarken, üç ayrı sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın oluşturduğu heyetimiz de dünyanın diğer ucunda iş Brezilya ve Arjantin’de görüşmelerine katılıyor. Küresel arenada artık çok daha rekabetçi bir Bursa var” dedi.
EKONOMİ BAKANLIĞI VE KOSGEB DESTEKLERİ
BTSO’nun Ur-Ge projeleri kapsamındaki eğitim, danışmanlık, yurt dışı ikili iş görüşmeleri gibi etkinlikleri Ekonomi Bakanlığı tarafından destekleniyor. Odanın Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında düzenlenen iş gezilerine de KOSGEB önemli destekler sağlıyor. KOSGEB, organizasyona katılan firmaların ulaşım, konaklama ve rehberlik ücretleri gibi harcamaları için yakın ülkeler için 3 bin TL, uzak ülkeler içinse 5 bin TL’ye kadar destek sunuyor. BTSO da başvuru yapan her üyeye yılda iki defa olmak üzere 1.000 TL’ye kadar destek veriyor. BTSO üyeleri, www.kfa.com.tr adresinden fuarlar hakkında detaylı bilgiler alıp, sektörlerine ilişkin organizasyonlar için başvuruda da bulunabiliyor.
FOTOĞRAFLI