IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2015 10:30
BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI (BTSO) TARAFINDAN DÜZENLENEN BURSA İNOVASYON VE TASARIM BULUŞMALARI KAPSAMINDA AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ’NDE (CERN) GÖREV YAPAN TÜRK BİLİM İNSANLARI, BİLİMİN ORTAYA ÇIKARDIĞI YENİLİKLER VE BİLİMİN TOPLUM HAYATINA VE ÜNDÜSTRİYE KATKILARI GİBİ KONULARDAKİ BİLGİ VE TECRÜBELERİNİ KATILIMCILARLA PAYLAŞTI.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) görev yapan Türk bilim insanları, bilimin ortaya çıkardığı yenilikler ve bilimin toplum hayatına ve ündüstriye katkıları gibi konulardaki bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
BTSO, Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında ‘Bilimin Hızlandırıcısı CERN ve Endüstriyel Uygulamalar Semineri’ ne ev sahipliği yaptı. Dünyanın en saygın bilimsel araştırma merkezlerinden birisi olan CERN’de görev yapan Dr. Gökhan Ünel, Dr. Sezen Sekman ve Dr. Serkant Ali Çetin’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, BTSO 7. Meslek Komitesi Başkanı Mümin Ceyhan ile akademisyenler öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, sürdürülebilir rekabeti korumanın ve geliştirmenin yolunun bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürmekten geçtiğini söyledi. Türkiye’nin CERN’e ortak üyelik statüsünün kısa süre önce onaylandığını hatırlatan Umutkan, “Dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı olan CERN’de gerçekleştirilen deneylerle elektronik, telekomünikasyon, nanobilim, malzeme bilimi, nükleer tıp, bilişim teknolojisi, savunma sanayi ve mühendisliğin çeşitli dallarında birçok teknolojik gelişim yaşanmaktadır. Farklı alanlarda gerçekleştirilen bu bilimsel çalışmalar sayesinde firmalarımız, yeni ürün oluşturma, yeni pazarlara açılma ve yeni teknolojileri uygulama imkanını yakalayabileceklerdir” diye konuştu.
Bilimi kalkınma için seferber edebilen toplumların ekonomik anlamda güçlü kaldığını dile getiren Umutkan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu anlamda bugünkü toplantıyı çok önemsiyoruz. Bugün CERN’de gerçekleştirilen çalışmalar ve bu çalışmaların bizlere sağlayacağı katkılar konusunda değerli bilgilerini paylaşan kıymetli bilim insanlarımıza teşekkür ediyor, toplantının faydalı geçmesini temenni ediyorum.”
“BİLİME GEREKEN ÖNEMİ VERMELİYİZ”
Toplantının açılışında konuşan Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Türkiye’nin önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirmesi için bilim ve sanayiye verilen önemin her geçen gün artması gerektiğine dikkat çekti. Komite olarak bilim ve Ar-Ge olmadan ülkelerin gelişmesinin mümkün olamayacağını düşündüklerini dile getiren BTSO 7. Meslek Komitesi Başkanı Mümin Ceyhan ise “Bu kapsamda komite olarak, CERN’de görev yapan Türk bilim insanlarını Bursa’ya davet ettik. Dünyanın en saygın bilim merkezlerinden birisi olan CERN’de gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bizlere bilgiler veren değerli bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Dr. Gökhan Ünel, Dr. Sezen Sekman ve Dr. Serkant Ali Çetin, bilimin ortaya çıkardığı yenilikler, bu yeniliklerin toplum hayatına ve ündüstriye katkıları ve CERN’de gerçekleştirilen çalışmalar konularındaki bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.