Benden sonra gelen ihya olacak

Güncelleme Tarihi:

Benden sonra gelen ihya olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2021 16:35

Devraldığı ara dönemin aksine şu anda mali durumunu ciddi yoluna koymuş ve çok daha iyi pozisyonda bir belediye haline geldiklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursalılar 2021 ve 2022’de bunun karşılığını çok fazla görecek. Benden sonra gelen de ihya olacak” dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, göreve geldikten sonra geçen süre içerisinde yaptıklarını anlattı, yeni projelerin müjdelerini verdi. Aktaş, “Ben yeni bir hata yapmayacağım, eski hataları da mümkün olduğu kadar bertaraf edeceğim” dedi. Başkan Aktaş ile Kahve Sohbetleri’nde buluştuk ve merak ettiklerimizi sorduk… İşte yanıtları…

- Son yağışlar yüzümüzü güldürse de uyarılar devam ediyor. Bursa’nın su ile ilgili son durumu nedir? Susuzlukla mücadele planınız nedir?
- Son yüzyılın en kurak beşinci, son 30 yılın en kurak mevsimini yaşıyoruz. Bir kere şu algıyı atmamız lazım; Evliya Çelebi demiş ki “Bursa sudan ibaret”. Evliya Çelebi bunu 600 sene önce söylemiş ve nüfus takribi 30 binmiş. Ne sanayi varmış, ne yüksek katlı binalar. ‘Eldeki kaynakları en verimli nasıl kullanırız?’ bunun hesabını yapacağız ama artan, gelişen Bursa’ya göre de bizim yeni su kaynaklarını ilave etmemiz lazım. Nihai çözüm için iki konu var; İlki Çınarcık Barajı’nın arıtılarak buraya getirilmesi ki Bursa’nın su kapasitesinin yüzde 20-30 daha fazlası, ikincisi Gölbaşı’nın ıslah edilerek şehrin doğu noktasına takviye yapması ve belirli su kaynaklarının orada toplanması. Bu dönem içerisinde bunu kazandırmak istiyoruz. Şu an su ile alakalı sıkıntımız yok, dün de yoktu. Herkes su sıkıntısından bahsediyor; ama 2020’de Bursa’da hiç su kesilmedi. İlave yağışlarla kapasitemiz yine arttı. Fakat her birimizin üzerine tasarrufla alakalı sorumluluk düşüyor. İklim Değişikliği ve Kuraklık Kurulu oluşturduk. 25 kişilik bir hazirundu. Genişlettik, 47 kişiyle toplanıyoruz. Bursalı hemşehrilerimiz müsterih olsun; su kesintisi söz konusu değil. Yeni kaynaklarla beraber zaten 2050’ye kadar problem olmaması adına çalışma tamamlanmış olacak.

Haberin Devamı

İNSANLAR TOPLU TAŞIMADAN KAÇIYOR

- Göreve geldiğinizde ajandanızın ilk maddesi trafik sorununun çözümü idi. Sorunu çözmek için neler yapıldı ve yapılacak?
- İçinde bulunduğumuz konjonktürle kıyaslarsak elimizdeki parametreler çok ekstrem bir durumu gösteriyor. Toplu taşımada geçen yılın aynı ayının aynı gününe göre yüzde 45’e gelmişiz. Bu rakam yüzde 11’lere kadar düşmüştü. İnsanlar toplu taşımaya binmeye korkuyor. Tabii ister istemez bireysel araç sahipliği trafik yoğunluğunu artırıyor. Göreve geldiğimizde ilk uygulamamız akıllı kavşaklarla ilgiliydi. Pik saatler haricinde Kestel Görükle 25 dakika, yarım saat. Trafik olduğunda bu 1,5 saate çıkıyor. Bu hatta 140 küsur giren-çıkan yol var. Bazılarını kapatmalıyız. Bazı önemli bölgelerin özellikle Bursa OSB, Nilüfer OSB ve Demirtaş OSB. Bunların şehir içerisine girmeden, çevre yoluna bağlantılarını sağlamak lazım. Başta Acemler Kavşağı olmak üzere yoğunlukları daha seri hale getirmeliyiz. Yeni bir ihale yaptık Hayran Caddesi’nin yani hastane ve stadyumun olduğu caddenin hem genişletilmesi hem alt tünelle yola katılması. 3 yılda 450 km asfalt, 951 km satih kaplama, 13 köprü yapmışız. Raylı sistem optimizasyonu yaptık; ancak pandemi patlak verdi. Önümüzdeki ay sonunda tamamlanmış olacak. Dönem sonu itibariyle ciddi rahatlamalar geleceğine inanıyorum. Ama Londra’da, Atina’da, Köln’de, Ankara’da, İstanbul’da da trafik konuşuluyor. Biz düzenlemeler, çalışmalar yapıyoruz ama yolcu yok ki ortada. 1 Ocak’ta zammı erteledik, Fiyat ayarlamasıyla bazı saatlerde eskiden bile ucuz yapacaktık. 1 Nisan’dan itibaren boş saatleri teşvik edici fiyat uygulamasına gideceğiz. Öğrenciye zam düşünmüyoruz.
- T2 tramvay hattındaki son durum nedir?
- Çok gecikti farkındayım; ama bir sürü hukuki prosedürden kaynaklandı. Bu sefer tamamlama ihalesinin yetkisini aldık, İller Bankası marifetiyle kredi kullanıyoruz. Bir yıl içerisinde bitireceğiz inşallah. Amacım 2022 başında orayı çalıştırıyor olmak.
- Planınızda olmasına rağmen yapamadığınız şeyler oldu mu?
- Acemler Kavşağı’nda şerit genişlettik. Şimdi komple Mudanya yoluna doğru genişletiyoruz. Hayran Caddesi’ni tünelle bağlıyoruz. Mimarlarla konuştuk; görsel olarak şehri çok kötü etkileyecekti. Ona çok girmek istemiyoruz. Maliyeti de fazla. Artı Batı Garajı’na oradan geriye bir yer hazırlıyoruz. Acemler’i bu yıl sonuna kadar rahatlatırız diye düşünüyorum. Şimdi Adliye Kavşağı ihalesi var. T2’yle birlikte o güzergâh daha rahatlar. Hayatın normale dönüp insanların toplu taşımayı tekrar tercih etmesi de lazım.

Haberin Devamı

SÜRPRİZ PROJELERİMİZ VAR

Benden sonra gelen ihya olacak

- 1000 günde yaptıklarınızı özetler misiniz?

- Ulaşım işin amiral gemisi. Artı ‘Yeşil Bursa’ hüviyetine gerçek manada erebilmek için yeşil alanlar. Gökdere Millet Bahçesi’nin ihalesi 10-12 Mart gibi olur. Tarihi eserlerin restorasyonu özellikle Hanlar Bölgesi. Bu yıl, bu tip alanların ortaya çıkarılmasıyla alakalı yeni sürpriz birkaç projemiz daha var. Alt yapıdaki çalışmalar kendini göstermiyor; ama dehşet para harcıyoruz. Bir sürü konut yapılıyor, ilçe belediyeleri ruhsatı veriyor, Büyükşehir yol, altyapı, yeşil alan yapıyor ve biz ciddi şekilde para harcıyoruz.
- Çarşıbaşı ile Çekirge Teras projesi ne aşamada?
- Çarşıbaşı Hanlar Bölgesi’nin bir aşaması. Bizim Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı Meydan Projesi’nde amacımız 2022 sonuna kadar bitirmek. Çekirge Teras’ta yıkım ihalesi yaptık, yıl sonuna kadar tamamlamak istiyoruz. Vakıfköy Kent Parkı hayata geçti, Gökdere başlıyor. Tarımla ilgili hedeflerimiz var. 2019’daki tarım ihracatımız 284 milyon dolar, 2020’nin 11 ayında 307 milyon dolar. 2023’te 1 milyar dolar ihracatı görebiliriz tarımda. Tarım, köydeki potansiyeli değerlendirmek adına çok önemli. Ana Kucağı sayısı yıl sonunda 15’i bulacak. Gençlik merkezleri, spor etkinlikleri, kütüphaneler gibi çalışmalarımız devam ediyor. İlçelere dönük çalışmalar da yapıyoruz. Sosyal belediyecilik de yapıyoruz. Yaklaşık 230 milyon liraya mal olmuş destek paketimiz var. Suda yüzde 50 indirim yaptık. Kira destekleri, servisçilerden harç bedellerinin alınmaması. Sıcak yemekler dağıttık, insanların evlerine ulaştık. Gönüllüleri de katıyoruz çalışmalara.

Haberin Devamı

MALİ DURUMUMUZ İYİ

- Belediyenin şu anki mali durumu nedir?
- Yoluna koyduk. Her belediyenin borcu vardır, önemli olan borçların sürdürülebilir olması, kısa vadeli borcunuzun olmaması. 3 yıl öncesine kadar çok daha iyi pozisyondayız. Göreve geldiğimde 12.800 çalışanımız vardı şimdi 11.800. 270 yeni otobüs aldım. Kaizen diye bir yönetim şeklini uyguluyoruz. Yalın belediyecilikle fazlalık adamlar, fazlalık makine, ekipman, araç anında sırıtıyor. 5 milyarlık bir bütçe yönetiyoruz. Ne kadar az hata yaparsan ne kadar verimli çalışırsan o kadar iş yapma şansın var. 1000 personel yılda 100 milyon lira yapar. 100 milyonluk fazla yatırım demek bu. Malzemeden ekipmandan daha da tasarrufa gitsen rakam daha yukarı çıkacak. Biz güçlü bir belediyeyiz sadece kaynaklarımızı verimli daha efektif kullanmama problemimiz var.
- ‘İnegöl’deki son dönemden sonra ticarete dönseydim, Bursa’ya gelmeseydim’ diye düşündünüz mü?
- Ara dönemde geldiğimin 22. günü ‘Allah’ım ben ne suç işledim’ demiştim. 22. gün sonra bir baktım, ‘Dedim bu çocuk okumaz. Oğlum sen mahvoldun.’ Ama şu an farklı. Benden sonra gelen ihya olacak. Çok rahat bir belediye başkanlığı yapacak.
- Yarın bir seçim olsa, Alinur Aktaş, dolayısıyla Cumhur İttifakı yüzde kaç oy alır?
- Anketler beni ilgilendirmiyor. Seçim sath-ı mailinde değiliz. Rakip belli değil. İttifaklar tekrar olacak mı? 17 yıllık belediye başkanı olarak şunlara bakarım: Vatandaşın beklentisi ne? Belediyenin bu beklentilere verdiği cevaplar ne? Vatandaş başarılı buluyor mu? Vatandaşın gelecek ümidi nedir? Belediye başkanının tanınma oranı nedir? Başarılı bulunma oranı nedir? İkincisi ise sokağa çıktım mı adamın gözünün temasından, bakışından, ilgisinden anketi anlarım. Ve iddia ediyorum performans hiç fena gitmiyor.
- Siyaset ve belediye başkanlığında geleceğe dair planınız nedir?
- Ben ikinci dönemden sonra, her dönem ‘bu benim son dönemim’ diye çalıştım. Bu işi çok daha uzun yıllar yapacak kadar kendimi zinde ve formda, dönem sonunda çantayı alıp ticaretimin başına dönecek kadar da güçlü hissediyorum. Bu bir konjektür meselesi; ama tadında ve yerinde bırakmam gerektiğini biliyorum.
- Yunuseli konusunda oldukça iddialı bir söylem kullanıyorsunuz. Yunuseli konusunda bizi şoke edecek olan ne?
- Hiç ailenizle veya arkadaşlarınızla Yunuseli’nin yeşilinde yürüdünüz mü? Piknik yaptınız mı veya bir konsere katıldınız mı? Hayır… Buna karşı çıkanlarda şöyle bir algı var: ‘Yeni Doğanbey olacak. 20’şer katlı binalar, Doğanbey buraya taşıyacak.’ Şunu açık ve net söylüyorum; Yeni bir hata yapmayacağım. Eski hataları da mümkün olduğu kadar bertaraf edeceğim. Yunuseli’ye konut da yapabiliriz. Biz Reşat Oyal’a, Recep Altepe’ye Hikmet Şahin’e, Erdem Saker’e yeşil alanlar için ‘Allah razı olsun’ diyoruz. Yunuseli Bursa’nın en büyük parkı, en büyük yaşam alanı olabilir. Şu an proje çalışıyoruz.
- Bursa AK Parti’nin elindeki en büyük belediye. Bunun artılarını görüyor musunuz?
- Ben Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na her ay en az bir kere gidiyorum. Haftada bir telefonla görüşüyorum. İddia ediyorum Bursa’da bakanlarla bu kadar rahat görüşen belediye başkanı bu tarihe kadar gelmemiştir.

Haberin Devamı

STADYUM BURSALILARIN OLACAK

- Stadyumla ilgili projeniz var mı?
- Koca bir bina, altında aktivite yok. Stadyumu yaşam merkezine çevireceğim. Stadyumu Bursa’nın gençleriyle buluşturacağız. Yeni aktivite alanlarıyla stadyum Bursalıların olacak. Türkiye’nin en ünlü mimarlarıyla çalışıyorum.
- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Akpınar ve Sıcaksu mahallelerinde yapılması planlanan 4 bin konutluk kentsel dönüşüm projesinin çalışmalarına başlanacağını belirtti. Akpınar’da vatandaşla ilgili sorun çözüldü mü?
- Akpınar’da yeni teklif sunacağız. Bursa’da ‘hiç para vermeden 30-40 yıllık binamı vereyim, aynı metrekarede bana ev versinler’ devri bitmiştir. Yiğitler’de birinci etabı tamamladık. Ciddi katılım var. Sıcaksu’da kentsel dönüşüm yapacağım. Araplara satmak için daire yapmayacağım.

Haberin Devamı

TEKNOSAB’A İLAVE KATILIMLAR OLACAK

- Sanayi alanı ile ilgili talepler geliyor mu?
- Bununla alakalı da bazı gelişmeler olacak. Özellikle TEKNOSAB civarında bazı revizyonlar, ilave katılımlar olacak. Şu an bakanlıkla ortaklaşa çalışılıyor. Bursa’nın katma değerine katma değer katacak özellikli sanayi olacak.
- Bursa için şiir yazan birisiniz. Hayalinizdeki Bursa’yla bitirelim…
- Daha yeşil, daha yaşanabilir, daha ulaşılabilir bir Bursa. Standartları yükselmiş bir Bursa bırakmak ve iyi anılmak arzu ederim. İnşallah öyle bırakacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!