Bayramda beslenmeye dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bayramda beslenmeye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2018 13:24

Bayramda beslenmeye dikkat

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)- BURSA İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, kurban bayramı için besin ve tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de arttığına dikkat çeken Dr. Akan, “Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmelidir” dedi.

Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselten ve enerji içeriği yüksek gıdalar olduğunu dile getiren Dr. Akan, bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmesi, aşırıya kaçılmaması ve sağlıklı beslenme ilkelerinin unutulmaması gerektiğini belirtti. Dr. Akan, “Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler; şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler ikram edilebilir. Özellikle tatlı yiyeceklerin yanında içecek olarak ayran tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

FİZİKSEL AKTİVİTE ŞART

Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Akan, “Tüm bireyler özellikle de yaşlı ve tansiyon hastası olanlar çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemelidirler. Ayrıca mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Fiziksel aktivitenin arttırılması adına haftada 5 gün en az 30 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır” diye konuştu.

İLAVE YAĞ EKLEMEYİN

Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Akan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.”

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!