Güncelleme Tarihi:
Orhaneli İlçesi’nin girişinde ve ilçe merkezinde başıboş dolaşan köpekler dikkat çekiyor. Gruplar halinde gezen köpekler, vatandaşları korkutuyor. Sosyal açıdan başıboş dolaşan köpeklerin ilçenin en büyük sorunu olduğunu söyleyen Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, konum olarak Bursa’ya yakın olduklarını hatırlatarak, yakınlığın dezavantaj oluşturduğunu kaydetti. Köpek sorununa katlanan bir ilçe haline geldiklerini dile getiren Aykurt, “Özellikle barajdan sonra Orhaneli istikametine doğru yol boyunda Orhaneli’ye kadar her yer köpek. Bu köpekler her geçen gün artıyor. Ciddi bir sorun haline geldi. Özellikle yolda kazalara sebebiyet vermekte” diye konuştu.
ÇOK BÜYÜK SORUN
Hastalıkların artmasından da korktuğunu açıklayan Aykurt, köpeklerin hepsinin aynı yerden yemek yediklerini hatırlatarak, birindeki rahatsızlığın diğerlerine de geçtiğini söyledi. 20 bin nüfusa sahip küçük bir belediye olduklarını anımsatan Aykurt, “Elimizden geldiğince özellikle kış aylarında köpeklere bakmaya gayret gösteriyoruz. Ancak vatandaş da bakıyorum, derken zarar veriyor. Poşetle arabanın camından yemek atıyor. Kasap geliyor, kamyon römorkuyla kemik indiriyor. Kurban Bayramı’nda deriler köpeklerin olduğu yerlere yol boyunca atıldı. Bayram sonunda 7-8 kamyon temizlik yaptırdım. Deriler, kemikler, işkembeler… Gerçekten çok büyük sorun haline geldi” dedi.
BURSA’YA YAKIN YERLERDE KÖPEKLER VAR
Bu köpeklerin Bursa’dan bırakıldıklarını söyleyen Aykurt, “Bursa’daki yöneticilerimiz ‘Neden Bursa’dan bırakılıyor?’ diyebilir. Diğer taraflarda köpek yok. Bursa’ya yakın olan yerlerde köpekler var. Harmancık ve Büyükorhan istikametinde ufak sorunlar var ama Orhaneli kadar değil. Bizim çok ciddi sorunumuz var. Örnek vermek gerekirse, Çınarcık Köyü’nden tutalım. Süleyman Bey, Başköy… Başköy’de o kadar çok köpek var ki… Başköy Atlas ve Kadriye’ye sınır. Bunlar Nilüfer’in köyü. Öbür tarafta Kayapa’nın üstü kalıyor. Çınarcık tarafına bırakılan köpekler nedeniyle bize her gün şikayetler geliyor. Biz hangisine yetişeceğiz? Personelim de ekonomik imkanım da sınırlı” diye konuştu.
BİRLİKTE ÇÖZÜM
Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğin bu olaya birlikte el atması gerektiğini ifade eden Aykurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatını olduğunu hatırlatarak, tüm belediyelerin buna birlikte çözüm bulması gerektiğinin altını çizdi.
HEVESİNİ GİDEREN DIŞARI BIRAKIYOR
Toplumsal yönden bir yanlıştan da bahseden Aykurt, çocukların küçükken eve köpek almak istediklerini belirterek, anlık hevesle ailelerin olumlu yaklaştığını anlattı. Ancak biraz büyüdüğünde hemen bırakıldıklarını belirten Aykurt, “Köpekler ortalama 10-12 yaşına kadar yaşıyor. 3-4 yaşına geldiğinde bakıma ihtiyacı artıyor. İlaç, veteriner gibi masraflar artınca hemen kapı dışarı etmeye çalışıyoruz. Özellikle köpekler, 7-8 aylıkken çocuklarının hevesini giderenler, hemen dışarı bırakıyorlar” dedi.
NÜFUS CÜZDANLARI OLMALI
Bu durumun önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Aykurt, “Buna bir an önce çözüm bulmamız gerekiyor. Biz, büyük yerler yapalım. Köpekleri toplayalım, kısırlaştırma işlemleri olsun. Ne olursa olsun. Köpeklere nüfus cüzdanı çıkarılmadan, sahiplendirilmeden ve yeni bir düzenleme getirilmeden kesinlikle bir düzelme olmaz” diye konuştu.
SOSYAL MEDYADA LİNÇ EDİLİYORUM
İlçe sakinlerinin çocuğunu okula gönderemediğini belirten Aykurt, ‘Ali Başkan bu köpekleri topla’ yönünde çok fazla telefon aldığını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi’nin barınağına götürmek için toplarken, alınan fotoğraflardan sosyal medyada linç edildiğini anlatan Aykurt, “Köpekleri ya boynuna kelepçe takıp, yakalıyorsunuz ya uyuşturucu tabancası ile uyuşturuyorsunuz ya da marifetli çobanlık yapmış bir arkadaşımız var. Ensesinden tutuyor. Köpek ensesinden tutulur. Bir vatandaş fotoğrafını çekmiş gönderiyor. Ondan sonra bizi Türkiye’ye konu ettiriyorlar. ‘Allah belanı versin Ali Aykurt’. Ne yapalım şimdi? Gün geçmiyor ki burada ısırılma vakası olmasın” dedi.
BU KÖPEKLER GÖKTEN İNMİYOR
Köylerden toplu köpek bırakılması konusunda şikayetler geldiğini anlatan Aykurt, “Muhtar arıyor: ‘Bu gece buraya yine 20-30 köpek gelmiş’ diyor. Bunlar gökten inmiyorlar. Bunları insanlar organize ediyorlar. Bir Nilüfer veya Osmangazi Belediye Başkanı’nın haberi yok ama alt elemanlar, bunları bırakıyorlar. Dağda doğal yaşasın derken, doğallığımızı mahvediyorlar. Orhaneli halkımızın ve köylerimizin huzurunu kaçırıyorlar” diye konuştu.
BARINAK GEÇİCİ DE OLSA ÇÖZÜM
Herkesin vicdanen sorumluluğunu üzerine alması gerektiğini vurgulayan Aykurt, belediye başkanları ve alttaki personellerin, bu vicdani sorumluluğu en güzel şekilde yerine getirmesi gerektiğini kaydetti. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi olduğunu da aktaran Aykurt, “4 dağ ilçesinin ortak bir noktasına barınak yapma düşüncesi söz konusu. Yaparlarsa iyi olacaktır. Geçici de olsa çözüm olacaktır” dedi.