Güncelleme Tarihi:
BURSA,(DHA)- BURSA Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği (BTÇHB) esnafıyla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çarşıda mutluluğun değişime ayak uydurmaktan geçtiğini ifade etti. İstanbul, Ankara ve İzmir’in ortasında kalan Bursa’nın transit geçiş olarak müthiş bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, ürün gamını tüketime endeksleyen esnafla birlikte turizmde dinamik bir hava yakalayacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi çarşı ve hanlar bölgesiyle ilgili tasarrufunun geçmişten gelen gelenekle artarak süreceğini belirten Başkan Aktaş, esnafın kendisini yenilemesi ve alışveriş düzeninin sağlanması yönünde gereken her türlü tedbiri almaya hazır olduklarını açıkladı.
Başkan Aktaş, BTÇHB esnafıyla bir araya gelerek taleplerini aldı. Tarihi belediye binasında yapılan görüşmede, esnafın sıklıkla üzerinde durduğu otopark, temizlik ve yönetim sıkıntıları dile getirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, esnaf temsilcilerine yönelik konuşmasında, Bursa’nın turizm potansiyeline ve kent ile çarşı esnafının bu anlamda alacağı pozisyona değindi. Bundan 40 yıl önce popüler olan ve talep edilen bir ürünün ya da meslek seçiminin bugün herhangi bir geçerliliğinin olmayabildiğini ifade eden Başkan Aktaş, başarı ve mutluluk için muhakkak surette güncellenmek, zamana ayak uydurmak gerektiğini kaydetti. Hayattaki birçok şey gibi Bursa’nın da değiştiğini, eskinin sınırlı ulaşımına sahip kentin son 10 küsur yılda yapılan yatırımlarla adeta bir ana arter konumuna geldiğini kaydeden Başkan Aktaş, şehir kültürünün de bu oranda geliştiğini kaydetti. Kara yolları, hızlı trenler, deniz ulaşımı yatırımları derken İstanbul, Ankara ve İzmir illerinin arasında kalan Bursa’nın son zamanlarda dikkat çekici bir ziyaretçi trafiği yoğunluğuna kavuştuğunu anlatan Başkan Aktaş, bunun iyi değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.
Bugün dünyada birçok şey gibi alışveriş trendinin de kabuk değiştirdiğini, gelişmiş ülkelerde kapalı AVM’lerin yerine tarihi mekanlarda açık alışverişlerin tercih edildiğini vurgulayan Başkan Aktaş, Bursa’daki tarihi çarşıların da bu anlamda müthiş bir potansiyeli bünyesinde barındırdığını belirtti. Esnaf temsilcilerine sahip olunan bu avantajı iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Başkan Aktaş, “Değişir de ürün gamınızı geliştirirseniz, vatandaşın talebine yönelik ürünler satarsanız, çalışma saatlerinizi ona göre düzenlerseniz ben eminim ki emeklerinizin karşılığını alırsınız. Bizler sizlerin daha iyi şartlarda satış yapmanız için elimizden geleni yapmaya hazırız. Eskiden olduğu gibi bugün de yarın da yanınızda olmaktan büyük mutluluk duyarız. Çorbada tuzumuz bulunmasını isteriz” dedi.
Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği (BTÇHB) Başkanı Muhsin Özyıldırım ise, çarşıdaki en büyük sıkıntının parklanma olduğunu dile getirdi. Çarşıya alışverişe gelen vatandaşın aracını park etmeye yer bulamadığını, bunun da ciddi oranda müşteri kaybına neden olduğunu ifade eden Özyıldırım, “Bunun yanında ciddi anlamda yönetim sıkıntısı yaşıyoruz. Bazı esnaf arkadaşlarımız, ahilik geleneğine yakışmayan, çarşının işleyiş ve düzenini bozan, müşteri memnuniyetsizliğine neden olan davranışlar sergileyebiliyorlar. Kendi kurallarımız olmasına rağmen bu tür arkadaşlarımıza söz geçiremiyoruz. Bu anlamda yasal bir düzenleme istiyoruz” diye konuştu.
Toplantıda bazı esnaflar, çarşı bölgesinde temizlik ve tuvalet ihtiyacının da had safhada olduğunu dile getirdi. Görüşmenin ardından Başkan Aktaş, esnaf temsilcileriyle birlikte Orhan Camii Meydanı’nda yapılan düzenlemeleri inceledi.
FOTOĞRAFLI