Güncelleme Tarihi:
Seyfettin ARAS/ İNEGÖL(Bursa), (DHA) - BURSA'nın İnegöl İlçesi Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Karaaslan'ın, Facebook sayfasındaki paylaşımında Atatürk'e hakaret ettiği iddiasıyla İnegöl Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılamasın tamamlandı. Hakim tarafından paylaşımı yaptığı kanaatine varılan Karaarslan, ikinci duruşmada, üzerine atılı hakaret suçunun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.
İnegöl Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Karaaslan'ın Facebook sayfasında, geçen yıl 19 Haziran’da, Ramazan ayının başlaması nedeniyle, üzerinde Atatürk’ün fotoğrafının bulunduğu bir mesajı yer aldı. Bursa Valiliği olayın araştırılması için Milli Eğitim Müdürlüğü'nce iki müfettişin görevlendirildiğini duyurdu. Bunun üzerine açıklama yapan Mustafa Karaaslan, paylaşımı kendisinin yapmadığını, yazılanları sosyal medyadan öğrendiğini öne sürerek, "Bilgim dışında gerçekleşen etiketleme olayından büyük rahatsızlık duyuyorum. 35 yıllık devlet çalışanı olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk hakkında böyle bir paylaşımda bulunmam söz konusu bile değildir" dedi.
1-3 YIL HAPSİ İSTENDİ
Aralarında barolar, memur sendikalarının da bulunduğu kurum ve kişilerin şikayetleri üzerine İnegöl Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucu Karaaslan hakkında, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar, kapsamında 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve sanığın ceza alması halinde kamu hizmetlerinden yasaklanması istemiyle Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
“GERÇEK ATATÜRKÇÜ BENİM”
İlk duruşmaya rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı için savunma yapamayan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Karaarslan, ikinci duruşmada ifade verdi. Suçlamaları kabul etmeyen Karaarslan, “37 yıllık devlet memuruyum şu ana kadar sağcısına da solcusuna da eşit davrandım. Görev yaptığım, müdürler amirler ve kaymakamlar dahil Atatürk’le ilgili program koordinasyonlarını bizzat bana vermişlerdir. Bugüne kadar Atatürk aleyhine bir hareket eylem ya da sözde bulunmadım. Ben bir Atatürk milliyetçisiyim o gün bel fıtığı ameliyatı sonrası evde yatıyordum. ADD İnegöl Başkanı Birol Bey aradı, ‘Senin facebook adresinde Atatürk ile ilgili bir şeyler paylaşılmış’ dedi. ‘Şaka yapma’ dedim ve baktığımda yapılan paylaşımı gördüm. Bu paylaşımda Yunus Altundal ismi de vardı, sabah tüm gazetelerde manşet olduğumu öğrendim. Böyle bir şey benim ahlakım ve anlayışıma da sığmaz kesinlikle paylaşımı ben yapmadım. Bundan acı duyuyorum, gerçek Atatürkçü benim, 2010 yılında da Halk Eğitim Müdürlüğü'ne atanan Burhanettin Özdemir’e bizzat kendi bütçemden Atatürk resmi alarak kendisine hediye etmiştim. Kendi sayfamdaki bana ait paylaşımları yaptığımı kabul ediyorum. Atatürk ile ilgili paylaşımı yapmadım. Bu paylaşım öncesinde yapılan okul açılışlarına ve Bursa Valisi'ne ilişkin paylaşımları ben yapmıştım, öncelikle mahkemeden beraatime karar verilmesini, mümkün olmaması durumunda lehime olan tüm yasa maddelerinin uygulanmasını talep ederim” dedi.
İzmir Barosu Başkan Vekili Avukat Cemil Öz, Yunus Altundal’ın bu resmi oluşturan kişi olduğunu belirterek, “Bu resmin yapılması bunun paylaşılması ve kullanılmasını yasal hale getirmez. Yunus Altundal isimli kişinin araştırılmasını istiyoruz” dedi.
Avukat Nilay Parlar Ateş ise, sanığın savunmasını kabul etmediklerini bildirerek, "Sanık hem olay günü bel fıtığı sebebiyle evde yattığını ve paylaşım yapmadığını söyleyip, hem de kreş ile ilgili paylaşımları kendisinin yaptığını kabul etmektedir, bu anlamda savunmaları çelişkilidir” dedi.
Daha sonra ADD adına duruşmaya katılan avukatlar Cemil Öz, Mustafa Uğur Apaydın, Nilay Parlar Ateş ve Fuat Çınar, müştekilerin UYAP ortamına eklenmemesi, tanık dinlenmesi taleplerinin reddedilmesi, Yunus Altundal’a ilişkin soruşturmaya gerek duyulmaması nedeniyle hakimin tarafsızlığını yitirdiğini öne sürerek reddi hakim talebinde bulundular. Mahkeme hakimi, 4 avukatın reddi hakim talebini ara kararlarının gerekçeli oluşu, Yargıtay kararlarının dayanak gösterilmesi, ret sebebi ve içeriğinin dosya kapsamıyla bağdaşmaması, duruşmayı uzatmak maksadıyla yapıldığı anlaşıldığı gerekçesiyle talebi reddeetti.
İfadelere ve itirazların ardından mahkeme hakimi kararını açıkladı. Hakim, söz konusu paylaşımların sanık tarafından yapıldığına kanaat getirilmişse de sanığın üzerine atılı hakaret suçunun yasal unsurları oluşmadığından Mustafa Karaaslan’ın beraatine karar verdi.
FOTOĞRAFLI