Ana odak sağlıkçılar

Güncelleme Tarihi:

Ana odak sağlıkçılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2020 16:08

Ürettikleri tek kullanımlık maskeler ve siperlikli maskeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde ihtiyaç duyulan noktalara ulaştırmak üzere ilgili birimlere teslim edildiğini söyleyen Osmangazi İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nur Tutkun, ana odaklarının sağlık birimleri olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Ana odak sağlıkçılar
Osmangazi İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, koronavirüs ile mücadele kapsamında tek kullanımlık ve siperlik maske üretimi gerçekleştiriyor. Gönüllülük esası ile çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Okul Müdiresi Nur Tutkun, “Zor zamanlarda insanlarımızın nasıl birlik, beraberlik ve dayanışma içine girdiğini tekrar hatırlamış olduk. Öğrencilerimizin aldıkları eğitimin böylesine önemli bir süreçte faydaya dönüşmesi açısından da ayrı bir kazanım oldu” dedi.
Salgının Türkiye’de görülmesinden sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün korunma tedbirleri kapsamında okullarda üretebilecek ürünlerle ilgili bilgilendirme ve çağrı yaptığını hatırlatan Osmangazi İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdiresi Nur Tutkun, bu çağrı üzerine Mart ayının 3’üncü haftası çalışmaya başladıklarını kaydetti. Üretimde görev alan kişilerin tamamen gönüllülük esasına dayanan idareciler, alan şefleri, atölye şefleri, öğretmenler, öğrenciler ve destek personelinden oluştuğunu vurgulayan Tutkun, kendi isteğiyle gelenlerin projede yer aldığını vurguladı.
İş planının süreç içinde kendiliğinden oluştuğunu söyleyen Tutkun, gönüllü ekibin birbirini destekleyip, ortak çalışması ile hayata geçtiğini kaydetti. Atölyelerinde tek kullanımlık ve siperlik maske üretmeye başladıklarını açıklayan Tutkun, tek kullanımlık maskeyi, Moda Tasarım Teknolojileri; siperlik maske üretimini ise Bilişim Teknolojileri Bölümü’nde gerçekleştirdiklerini söyledi. Tek kullanımlık maskenin malzemelerini temin etme konusunda başta bir takım zorluklar yaşadıklarını dile getiren Tutkun, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve okulların dayanışma içindeki çalışması ile bu sürecin aşıldığını ve tüm malzemelerin temin edildiğini aktardı.

Haberin Devamı

SEKTÖRDEN DESTEK OLDU

Süreç içinde bakanlığın yönlendirmesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordineli çalışması sonucunda belirlenmiş okullara mamul ve yarı mamul üretecek makinelerin kurulacağı bilgisi aldıklarını ifade eden Tutkun, “Bu süreç gerçekleşene kadar ihtiyacın karşılanması için sektörden destek aldık. Tek kullanımlık maske ile ilgili tüm yarı mamul ve aksesuarları sektörden temin ettik. Üretimde yarı mamul olarak temin edilen yan lastikler, burun kısmına gelecek şekilde ayarlandı. Tel dikişin içinde kalacak şekilde yerine yerleştirildi. Sanayi tipi düz dikiş makinelerinde dört tarafından dikiş geçilerek, ürüne dönüştürüldü. Sanayi tipi ütü ile dezenfektasyonu sağlandı. Tek tek poşetlere konulup, kullanıma hazır hale getirildi” dedi.

Haberin Devamı

BİLGİ PAYLAŞIMI

Siperlik maske üretimi için Bilişim Teknolojileri Bölümü Öğretmenleri’nin yurt çapında oluşturulan gruplardan bilgi paylaşımında bulunduğunu ifade eden Tutkun, tasarım ve malzeme konusunda destekler sağlandığını belirterek, “Siperlik için 3D tasarım, yazıcımızdan çıkartıldı. Sonra ön kısımda kullanılacak asetat monte edildi. Daha sonra arka lastiği monte edilerek, kullanıma hazır hale getirildi” diye konuştu.

ANA ODAK

Ürünler oluşturulduktan sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde ihtiyaç duyulan noktalara ulaştırılmak üzere ilgili birimlere teslim edildiğini söyleyen Tutkun, ana odaklarının sağlık birimleri olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

ÜRETİM ATÖLYESİ GÜNDE 3 KEZ DEZENFEKTE EDİLİYOR

Üretim atölyelerinin Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü organizasyonunda Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden temin edilen dezenfektanlarla günde 3 kez dezenfekte edildiğini açıklayan Tutkun, çalışan herkesin maske ve önlük kullandığını, kişisel hijyen için ellerin yıkandığını ve el dezenfektanı kullanıldığını aktardı. Atölyelerin sürekli havalandırıldığını ifade eden Tutkun, “Çalışırken makinelerin birbirine olan uzaklığı ayarlanarak, sosyal mesafeye azami ölçüde dikkat edilmesi sağlanmıştır” dedi.

DAYANIŞMA GÜCÜ VE CESARETİMİZ ARTTI

Öğrencilerin maske üretim sürecinde gönüllü olup, ailelerinin de bu süreçte çalışmalara mutlulukla destek verdiklerini söyleyen Tutkun, “Yaptığımız görüşmelerde öğrenciler, okulda aldıkları eğitimin böyle önemli ürünlere dönüşmesinin kendilerine özgüven verdiğini; iyi ve değerli hissettiklerini ifade ettiler. Örnek bir çalışma oldu. Üretim aşamaları fotoğraflarının gruplarda paylaşılması umut verdi, duygulandırdı. Dayanışma gücü ve cesaretimizi arttırdı” diye konuştu.

Haberin Devamı

YAPARAK, YAŞAYARAK ÖĞRENMEK EN ETKİLİ YÖNTEM

Sürecin geneli ile ilgili değerlendirmede de bulunan Tutkun, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bu süreç hepimize dayanışma gücü kattı. Zor zamanlarda insanlarımızın nasıl birlik, beraberlik ve dayanışma içine girdiğini tekrar hatırlamış olduk. Öğrencilerimizin aldıkları eğitimin böylesine önemli bir süreçte faydaya dönüşmesi açısından da ayrı bir kazanım oldu. Yaparak, yaşayarak öğrenmek en etkili yöntemdir. Yıllarca öğrencilerimize anlatsak, bu süreçte yaşanan etkiyi oluşturmayı başaramazdık. Hayatın güzelliklerini keşfetmemiz açısından da fırsat oldu. Küçük şeylerden mutlu olmayı öğrendik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!