Güncelleme Tarihi:
Edip TEKİN/BURSA, (DHA) - VODAFONE, Deloitte Türkiye ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından hazırlanan, Türkiye’nin 'Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu' Bursa’da açıklandı. Akıllı şehir programlarının uygulanmasıyla Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na yılda 30 milyar katkı sağlanması planlanıyor.
Türkiye’de şehirlere yönelik olarak belediyelerin faydalanabileceği 'Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu', Vodafone, Deloitte Türkiye ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından Bursa’da açıklandı. 23 büyükşehir belediyesinin katılımıyla hazırlanan raporda akıllı şehir programlarının ülke ölçeğinde tasarlanması ve bütünsel bir biçimde uygulanması halinde akıllı şehirlerin Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na yılda yaklaşık 30 milyar liralık katkı sağlaması öngörülüyor. 'Akıllı Şehir Yol Haritası' ile ilk etapta 30 büyükşehir elediyesinin akıllı şehir olması hedefleniyor. Rapora göre, bu hedefe ulaşılması halinde ülke genelinde yüzde 20 enerji tasarrufu sağlanabilecek. Akıllı trafik uygulamalarıyla, günde ortalama 100 dakikanın trafikte geçirildiği ve nüfusu 10 milyondan fazla olan bir şehirde vatandaşların trafikte geçirdiği zamandan yılda ortalama 104 milyon saat tasarruf edilebilecek. Ayrıca, akıllı kavşak uygulamalarıyla, kavşaklardaki duraklamalarda günde ortalama yüzde 45’e yakın azalma sağlanabilecek.
Global ve yerel platformlarda yapılan araştırma sonuç ve bulguları kullanılarak hazırlanan 'Akıllı Şehir Yol Haritası', Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye Bilişim Vakfı Başkan Vekili Bülent Gönç, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ve Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu’nun katılımıyla tanıtıldı.
“BELEDİYELERİN DİJİTALLEŞME ENDEKSİ ORTALAMASI YÜZDE 55”
Dünyanın dört bir yanında belediyelerin akıllı şehir çözümlerine yöneldiğine ve akıllı şehirlerin ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel unsurlarından birini oluşturduğuna dikkat çeken Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, “Vodafone Türkiye olarak, sadece şirketlerin değil, vatandaşlarımıza doğrudan hizmet ulaştıran, başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurumlarının da dijitalleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek üzere hayata geçirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu ve Vodafone Dijitalleşme Endeksi’ni kamu kurumları ve belediyeler için de uyarladık. Yarına Hazır Şehirler için geliştirdiğimiz Dijitalleşme Endeksi ile belediyelere yol göstermeyi ve onları yarına hazır şehirler haline getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında 26 büyükşehir belediyesiyle hayata geçirdiğimiz ‘Akıllı Şehir Endeksi’ ile büyükşehir belediyesi ortalama skorunu yüzde 55 olarak tespit ettik. Bu sonuç, yüzde 53 olan Türkiye İşletmeler Skoru’nun 2 puan üzerinde olsa da, bunun yeterli olmadığını ve 2023 Türkiye’si için belirlenen hedeflere ulaşmak için dijitalleşmede daha gidilecek yolumuz olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“TÜRKİYE’DE ŞEHİRLER YARIŞIYOR”
Türkiye’de artık şehirlerin yarıştığına dikkat çeken Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “İnsanlar artık kentlerde yaşıyor. Şehirler ise ancak vatandaşlarının yaşamlarını kolaylaştıran uygulamalarla daha yaşanabilir olacaktır. Bursa, altyapısıyla teknolojide de öncü olarak ‘Akıllı Şehir Yol Haritası’na yön verecek. Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’nın daha yaşanabilir bir kent haline gelmesi hedefiyle daha önce başlattığımız, sevgi çipi, akıllı bas konuş, hafriyat takibi, araç takip sistemleri, e-belediyecilik ve elektronik imza gibi akıllı belediyecilik uygulamalarını da kapsayan ‘Akıllı Şehirler Yol Haritası’nın şehirlerin güçlenmesi adına da önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Akıllı olmalıyız ki şehirlerin de akıllı olması sağlansın. Bu teknolojiyi her alanda kullanabilmek önemli. Bizim bu konudaki performansımız şehrin kalkınmasına da katkı sağlıyor” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI