100 Senelik Ahşap Yazma Kalıpları Sanatseverleri Bekliyor

Güncelleme Tarihi:

100 Senelik Ahşap Yazma Kalıpları Sanatseverleri Bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 14:07

MERİNOS TEKSTİL SANAYİ MÜZESİ SERGİ AÇILIŞI

Türkiye’nin önemli tekstil sanayi müzelerinden Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, İzmirli Yazma ustası Ahmet Hepdoğru’nun atölyesine ait ahşap yazma kalıplarından ve geleneksel baskılardan oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa tarihinin sembol işletmelerinden Merinos Fabrikası’nı restore ederek günümüze taşıdığı Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, yeni dönemde de tekstil üzerine yapılan çalışmaları ağırlamaya devam ediyor. Yard. Doç. Dr. Esra Kavcı Özdemir’in ve Yard. Doç. Bahadır Öztürk’ün, Ahmet Hepdoğru atölyesine ait yaklaşık 100 senelik ahşap kalıpları kullanarak günümüze taşıdıkları geleneksel ve özgün tasarımlarından oluşan ‘Ahmet Hepdoğru İzmir Yazma Kalıpları Arşivinden Seçmeler’ isimli sergisi, düzenlenen törenle açıldı. Törene, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik ile sanatseverler katıldı.
Serginin açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse, geleneksel birikimleri evrensel konuma taşıyan ülkelerden olduklarını belirterek, bu değerleri insanlığın ortak kullanıma sunduklarını anlattı. Müzelerin, geçmişle geleceğin günümüzdeki buluşma noktası olduğunu söyleyen Köse, “Bursa, Türkiye’nin müze başkenti konumundadır. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi aracılığıyla geleneksel tekstil örneklerini Bursalılarla buluşturuyoruz. 2015-2016 sergi dönemimizi, İzmirli Yazma Ustası Ahmet Hepdoğru’ya ait yazma kalıpları arşivinden oluşan ‘yazma’ konulu sergiyle açıyoruz. Geleneksel sanatlarımızdan olan yazmaya, açılan sergiyle katkı sunacağız. Serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Küratör Prof. Dr. Ayten Sürür ise, 9 Eylül Üniversitesi arşivine devredilmiş koleksiyonun bir bölümünü Bursa’da sergilediklerini söyledi. Sergilenen ahşap kalıp örneklerinin yaklaşık 100 senelik olduğunu belirten Sürür, projeler sergilerine 2013’te başladıklarını, bu dönemin ise ilk sergisini açtıklarını ifade etti. Sürür, “Eskiden Bursa’da da var olan yazma çalışmalarını yeniden hatırlatmak, izleyenlere tekstile ait eski çalışmaların bir bölümünü sunmak amacıyla sergiyi Bursa’ya davet ettik. Sergi kapsamında atölye çalışmaları yapacağız. İzmir yöresine ait kalıplarla yazma sanatının yapıldığını ve ihracat boyutlarına ulaştığını biliyoruz. Bunu Rumeli’de yaşayan soydaşlarımızda da görüyoruz. Koleksiyon Ahmet Hepdoğru’ya aittir. Kanada’da yaşayan oğlu Aslan Hepdoğru tarafından üniversiteye bağışlandı. Koleksiyonun yanında hocalarımızın yaptığı özgün çalışmalar da sergileniyor. Serginin şehrimize getirilmesinde emeği olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından sergide emeği geçen Prof. Dr. Oya Sipahioğlu, Prof. Nuray Yılmaz, Yard. Doç. Dr. Esra Kavcı Özdemir ve Yard. Doç. Bahadır Öztürk’e plaket takdim edildi. Sergi, 12 Ocak tarihine kadar sanatseverlerle buluşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!