10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2015 15:02

Haberin Devamı

BURSA (AA) - Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Kolaylı, mesajında, Pariste Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan saldırıyı kınadığını bu saldırının Fransız meslektaşlarına değil, evrensel değerlere sahip tüm basın çalışanlarına yapıldığını belirtti.

Basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı tarih olan 10 Ocak'ın bir dayanışma günü olduğunu vurgulayan Kolaylı, şunları kaydetti:

"Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde, basın çalışanlarının çalışma, yaşama, mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961'den daha iyi haklara sahip olduklarını hiç kimse öne süremez. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu hak günümüzde sosyal medyayı da kapsayacak bir biçimde genişlemiştir."

Haberin Devamı

Türkiye'de basın sektöründe yaşanan sorunların en büyük nedenin kuralsızlık olduğunu savunan Kolaylı, mesajını şöyle tamamladı:

"Sadece okuma yazma bilmeniz, gazetecilik yapmanız için yeterlidir. Gerçek gazetecilik eğitim ve bilgi gerektirmesine karşın, gazetecilik, isteyen herkesin kuralsızca yapabileceği bir iş durumundadır. Bu durum ne yazık ki, haberi şantaj aracı olarak kullanan bazı kişilerin gazeteci kimliği ile karşımıza çıkmalarına yol açmaktadır. Bu olumsuz tabloya son vermek için, gazeteciliğin mesleki itibarını yükseltecek, çağdaş ülkelerin basın çalışanlarına tanıdığı tüm hakları meslektaşlarımıza tanıyacak ve basın özgürlüğünün önündeki yasal engelleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması yönünde çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız sonuç verinceye kadar mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!