Güncelleme Tarihi:
Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - BURDUR Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, geçen yıl 650-700 bin baş canlı hayvan ithalatı yapıldığını söyledi.
Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, hayvan ve hayvansal ürün ithalatıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin 2010 yılında besi hayvanı ithalatının 110 bin baş iken, 2016 yılında bu rakamın 500 bin başı geçtiğini aktaran Üstüner, "Bu rakama 150 bin baş damızlık düve ithalatı da eklendiğinde Türkiye 2016 yılında 650-700 bin baş canlı hayvan ithalatı yaptığı bir yana, son 6 yılda et ithalatına 4.4 milyar dolar yurt dışına transfer etmiştir" dedi.
1 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren Suni Tohumlama Yönetmeliği'nin ülke hayvancılığı açısından onarılması güç zararlar verecek nitelikte olduğunu savunan Üstüner, "Zira damızlık ırkları melezlenerek ülke hayvancılığını geriye götürecek bu yönetmelik ve tabi aşımdan doğan buzağıların da destek kapsamına alınması uzun yılların birikimiyle bugünlere gelen ülke hayvancılığını geriye götürecektir. Bu konuyla ilgili görüşlerimizi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız sayın Faruk Çelik'e gerek nisan 2016'da Burdur'da, gerekse ekim 2016'da Ankara'da yaptığımız toplantıda anlatma fırsatımız oldu. Şubat ayında yönetmelikte yapılan değişiklikte bu yanlıştan kısman de olsa dönülmüş olması yani 5 yaşına kadar ırkı ırkına tohumlama şartı konulması memnuniyet vericidir ancak yeterli değildir. Bu işin ortası olmaz. Bu haliyle uygulamada büyük sıkıntılar yaşanacağı aşikardır" diye konuştu.
Burdur'un 29 milyon TL anaç ve buzağı desteği alması gerekirken, bu yıl uygulamaya konulan buzağılarda şap, brusella ve LSD (çiçek) aşı şartının üreticilerin desteklemelerden yararlanmasına engel olduğunu aktaran Üstüner, üreticilerin desteklemelerden en az 10 milyon lira eksik yararlandığını kaydetti. Üstüner, Türkiye'de koruyucu veteriner hekimlik hizmetinin de uygulanması gerektiğine işaret etti.
FOTOĞRAFLI