Güncelleme Tarihi:
Mesut MADAN/ BURDUR, (DHA)- BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, "Bugün sosyal medya yazışmalarına bakarsanız dili resmen katlediyoruz. Kısa iletişim kuracağız derken dilimizin yok edildiği bir müddet sonra ortaya çıkacak" dedi.
9'uncu Uluslararası Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Kurultayı, Burdur MAKÜ'de başladı. Veteriner Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ve 3 gün sürecek kurultaya yurtiçi ve yurtdışından 200'e yakın akademisyen katılarak 168 sözlü ve yazılı bildiri sunacak.
Kurultayın açılışında konuşan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, "Dili bir milletin tarihteki tapusu olarak tanımlayabiliriz. Bir şeye sahipseniz, mülkiyet hakkının varlığını ifade etmek için, bir gayrimenkulü bir başkasına karşı savunmak için tapu ortaya koymanız gerekir. İşte milletlerin tarihte başka medeniyet ve kültürlere karşı varlığını ifade edeceği yegane şey dildir. Bunun yanındaki diğer varlıklar milletleşme anlamında ikinci sırada yer alır. Dil, resmi ve siyasi sınırları aşan genişliğe ve zenginliğe sahip bir kavramdır" dedi.
Sosyal medyadaki yazışmalara dikkati çeken Rektör Korkmaz, "Bugün sosyal medya yazışmalarına bakarsanız dili resmen katlediyoruz. Kısa iletişim kuracağız derken dilimizin yok edildiği bir müddet sonra ortaya çıkacak. Sosyal ve kültürel değişimde ortaya çıkan sonuçları hemen fark etmemiz mümkün değil. Bunların sonuçlarını 50 yıl sonra görebiliriz" diye konuştu.
Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı MAKÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Ülper, dil konusunda asla taviz verilmemesi gerektiğini belirtti.
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel Karakelle, kurultayın taşıdığı akademik değerin yanında Türkçe ve Türkçenin eğitim ve öğretimine emek verenleri bir araya getirmesiyle önemli bir etkinlik olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından Hollanda Tilburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kutlay Yağmur Göçmen ile Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Leyla Uzun bildiri sundu.
FOTOĞRAFLI