Milyon yıl öncesine ait fosiller Burdur Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor

Güncelleme Tarihi:

Milyon yıl öncesine ait fosiller Burdur Doğa Tarihi Müzesinde sergileniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2016 15:06

Milyon yıl öncesine ait fosiller Burdur Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor

Haberin Devamı

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - BURDUR'da mart ayında açılışı yapılan Doğa Tarihi Müzesi'nde 2- 2.5 milyon yıl öncesine ait Mammuthus Meridionalis (Güney fili) fosillerinin de içinde bulunduğu 190 eser sergileniyor.
Burdur Zafer Mahallesi'ndeki 19'uncu yüzyıldan kalma Rum Ortodoks Kilisesi restore edilerek Doğa Tarihi Müzesi'ne dönüştürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Mart'taki Burdur programı kapsamında açılışı gerçekleştirilen müzeyi şu ana kadar 1750 ziyaretçi gezdi.
2-2.5 MİLYON YIL ÖNCESİNE AİT FOSİLLER
Müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Türkiye'de ilk Doğa Tarihi Müzesi olduğunu söyleyen Burdur Valisi Hasan Kürklü, "Kemer ilçesi Elmacık Köyü'nde 1998 yılında gölet yapım çalışmalarında karasal omurgalı ve memelilere ait fosil yatakları bulundu. Bunun üzerine Burdur Arkeoloji Müze Müdürlüğü başkanlığında 2006- 2009 yıllarında yapılan kurtarma kazılarında 2- 2.5 milyon yıl öncesine ait, soyu tükenmiş Mammuthus Meridionalislerin yaşadığı geniş su kütlelerinin olduğu belirlendi ve boynuzgiller, gergedangiller, atgiller ile geyikgillere ait fosiller bulundu. Bunların turizme kazandırılması için ciddi çalışmalar yapıldı" dedi.
'ASLINA UYGUN RESTORE YAPILDI'
Kazılarda nesli tükenmiş pek çok canlının Burdur'da yaşadığına dair bulgular ortaya çıktığını anlatan Vali Kürklü, "Bu fosiller 19'uncu yüzyılın ilk yarısında yapılmış ve müzeye dönüştürülmüş kilisede sergileniyor. 2000 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şahıstan satın alınarak aslına uygun olarak restorasyonu yapıldı ve Doğa Tarihi Müzesi olarak 11 Mart'ta cumhurbaşkanımızın ziyaretinde toplu açılışlar içerisinde burası turizme kazandırıldı. Şimdiye kadar müzeyi 1750 kişi ziyaret etti. İnşallah bundan sonra da ziyaretçi sayımız artarak devam eder. Öğrenciler, vatandaşlar burada doğanın tarihine, geçmişine dair çok ciddi bilgiler öğrenebilecek. Bütün vatandaşlarımızı buraya ziyarete bekliyoruz" diye konuştu.
'ESERLER UZUN SÜRE BEKLEDİ'
Elmacık Köyü'ndeki kazıların bilimsel danışmanlığını yapan Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Berna Alpagut ise kazılarda Güney fili fosillerinin ön plana çıktığını kaydetti. 4 yıllık kazının ardından çıkan fosillerin sergilenecek yer olmadığı için uzun bir süre beklediğini kaydeden Prof. Dr. Alpagut, "Burası için bakanlığımıza teşekkür borçluyuz. Avrupa'ya göz atarsanız hep böyle, devasa eski binalar tercih edilir. Hem kültür, hem doğa mirası içinde yaşar. Böyle bir komplekse sahip olması Burdur için bir ayrıcalık" dedi.
Prof. Dr. Alpagut ayrıca ekim ayında Elmacık Köyü'nde kazıların tekrar başlayacağını aktarırken, geri kalan fosilleri de toparlayarak müzeye kazandırmak istediklerini vurguladı.
Müzede Güney fillerine ait olduğu belirlenen diş kalıntılarının da aralarında bulunduğu 190 fosil sergileniyor. Müzenin ortasında ise aslına uygun şekilde yapılan bir Güney fili iskelet modeli yer alıyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!