MAKÜ, Honamlı keçisinin saf ırkını yetiştirdi

Güncelleme Tarihi:

MAKÜ, Honamlı keçisinin saf ırkını yetiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2016 16:03

MAKÜ, Honamlı keçisinin saf ırkını yetiştirdi

Haberin Devamı

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) uzun süredir üzerinde bilimsel araştırmalar yaptığı Honamlı keçisinin saf ırkına ulaşıldı. Honamlı keçisinin ari ırk olarak yetiştirilmesi amaçlanan proje kapsamında yetiştirilen 15 damızlık teke satışa çıkarıldı. Saf olmadığı belirlenen hayvanlar ise kurbanlık olarak satılacak.
Akdeniz Bölgesi, Toros Dağları etekleri, Antalya, Konya ve Isparta yörelerinde yetiştirilen Honamlı keçisinin saf ırkının yetiştirilmesi amacıyla 2008 yılında başlatılan çalışma tamamlandı. MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından yürütülen TÜBİTAK destekli projede, yapılan araştırma ve incelemelerin ardından Honamlı keçisinin saf ırkı yetiştirildi. MAKÜ Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürlüğü'ne bağlı Küçükbay Yetiştirme Ünitesi'nde yetiştirilen saf ırk Honamlı keçileri damızlık olarak hayvan yetiştiricilerine satılacak. Saf olmadığı belirlenen hayvanlar ise kurbanda kesilmek üzere satışa çıkarıldı.
AYRI BİR IRK OLARAK TESCİL EDİLDİ
MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özkan Elmaz, "8- 9 yıldır ülkemizin değeri olan ve bölgemizde yoğun olarak yetiştirildiğini bildiğimiz Honamlı keçi ırkı üzerinde üniversite olarak bilimsel çalışmalar yapıyorduk. Bu ırkın bütün özelliklerini ortaya koyma noktasında 2- 3 TÜBİTAK projesi yürüttük. Ve bu projelerin neticesinde Kasım 2015'te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Honamlı keçi ırkını ayrı bir keçi ırkı olarak tescil etti" dedi.
'İLK DEFA DAMIZLIKLARIMIZI SATMAYI PLANLIYORUZ'
Honamlı keçi ırkının milli değer olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Elmaz, "Üniversite olarak görevimiz ve misyonumuz bu ırkla ilgili ıslah çalışmalarını yapıp sahadaki çoban ve yetiştiricilerimize damızlık ihtiyaçlarını karşılama noktasında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu yıl ilk defa damızlıklarımızı satmayı planlıyoruz. 15 damızlık tekemiz var. Bunun dışında sürüden ayıkladığımız 21 hayvanımızı da kurbanlık olarak satacağız. Damızlık tekelerimiz canlı ağırlık üzerinden kilogramı 25 liradan satılacak. Damızlık dışı kurbanlık dediğimiz 1.5 yaşındaki 21 hayvan, bunlardan 10 erkeği kilogramı 13 liradan, 11 dişi hayvanı ise kilogramı 12 liradan canlı ağırlık üzerinden satacağız" diye konuştu.
'SAF HONAMLI SÜRÜSÜNÜN OLDUĞU TEK YER'
Hayvancılıkla uğraşanların saf, hastalıktan arınmış ve verim düzeyi belirlenmiş Honamlı keçilerini yetiştirmesini amaçladıklarına dikkati çeken Doç. Dr. Elmaz, şöyle dedi:
"Honamlı ırkı keçileri yetiştirirken sahadan kopuk yetiştiricilik yapmadık. Çoban sahada her sabah ve akşam 3- 4 saat güderek yetiştiriyor. Keçiler bizim kampus alanında güdülür. Üniversite olarak keçilerin kışın yem ihtiyacını da kendimiz üretiyoruz. Üretimimiz tamamen organiktir. Buradan keçi alan yetiştiricimiz uyum sorunu da yaşamayacak. Keçi etini ülkemizin et krizini çözme noktasında alternatif olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Üniversite olarak bu konuda çalışmamızı sürdüreceğiz. Bunu yaygınlaştırdığımızda et ithalatının önüne geçmiş olacağız."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!