Güncelleme Tarihi:
Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Gelişim Merkezi'nde sektör sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı "Burdur'un geleceği madende" başlıklı Madencilik Forumu düzenlendi.
Burdur Valiliği'nin hazırladığı Burdur Gelişim Planı çerçevesinde düzenlenen Madencilik Forumu'na Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı ile sektör temsilcileri katıldı.
Moderatörlüğünü MAKÜ Bucak Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Kalkan'ın yaptığı forumun açılış konuşmasını yapan BURDOĞTAŞ Başkanı Nasuh Ekinci, "Devletin getirdiği bir takım kısıtlamalarla madencilik yavaş yavaş işletmeci açısından zorlaştırılmaya başladı. İşletme sahipleri büyük bir zamanını mevzuat ve yasal düzenlemelere harcamaya başladı. Bazıları da bu mevzuat karşısında girişimci olmaktan bıkar duruma geldi. Önceden biz sadece Orman Genel Müdürlüğü ile muhatap oluyorduk. Sonradan Çevre ve Şehircilik ve diğer bakanlıklar devreye girmeye başladı. Herkesin madenciler üzerinde talepleri artmaya başladı" dedi.
BAİB Başkanı Mustafa Satıcı da ortak hareket kültürünü geliştirmenin öneminden bahsetti. Satıcı, "Sektörde geçmiş 20 yıla bakıldığında sektöre katma değer yaratamıyoruz, blok ihracatı yapıyoruz serzenişleri vardı. İhracat rakamlarına baktığımızda işlenmiş mermer ihracatının her sene arttığını görüyoruz. Sektör bu anlamda oldukça bilinçli hareket ediyor. Ortak hareket kültürünü firmaların ve STK'ların yapmaları gerekiyor. Birçok sektörde örgütlenme problemi var. Mermer sektöründe fazla örgütlenme problemi var. Bu durum ortak hareket kabiliyetini zora sokuyor" diye konuştu.
Satıcı, mermer sektörünün net ihracat ve yarattığı istihdam nedeniyle stratejik bir sektör olduğunu, maden sahalarında yapılan rehabilitasyon çalışmalarının ön plana çıkarılması gerektiğini kaydetti. Sektörün potansiyelinin çok fazla olduğunu vurgulayan Satıcı, dünya doğaltaş üretiminde iyi bir noktada olduklarını anlattı.
Sektör temsilcileri daha sonra yaşadıkları mevzuat sorunları, bürokratik sorunlar, finansman ve teşvikler, üretim, araştırma ve geliştirme, kalite ve standartlar, makine, teçhizat ve teknoloji, yönetim ve örgüt yapısı, eğitim ve kalifiye işgücü, maliyetler, pazar ve rekabet koşulları, hammadde ve yardımcı malzemeler ve çevre konularındaki 12 başlıkta sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı.
FOTOĞRAFLI