Lisinia'da misk adaçayının deneme üretimi yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Lisiniada misk adaçayının deneme üretimi yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2017 09:57

Lisinia'da misk adaçayının deneme üretimi yapıldı

Haberin Devamı

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- BURDUR'daki Lisinia Doğa Proje Alanı'nda çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ve diğer ada çaylarına göre yağı daha pahalı olan misk ada çayının deneme üretimi yapıldı. Proje sorumlusu Öztürk Sarıca, "Misk adaçayı üretilip bundan aromatik bitki olarak para kazanılabilir" dedi.
Burdur'un Karakent Köyü yakınlarındaki Lisinia Doğa Proje Alanı'nda odun ateşinde misk adaçayının yağı çıkartılıyor. Lisinia Doğa Proje sorumlusu Öztürk Sarıca, misk adaçayının diğerlerine göre daha yüksek fiyattan satıldığını söyledi. Sarıca, "Yağlılık oranı diğer adaçaylarına göre biraz az ama bir o kadar da değerli. Diğer adaçaylarına göre daha yüksek fiyattan satılan bir yağı var. Misk adaçayı karın ağrılarında, ağızdaki problemlerde, mide ağrılarında çok fazla kullanılıyor" dedi.
"ENFES BİR KOKUSU VAR"
Misk adaçayının güzel kokusundan dolayı kozmetikte ve hatta yiyeceklerde koku verici olarak kullandığını anlatan Sarıca, "Ülkemizde 2 bin ila 2 bin 500 metrelerde çok yüksek boylara ulaşabiliyor. Lisinia Proje Alanı'mızdaki tarlalarımızda ve kenarlarında misk adaçaylarından yaptığımız hasatta yaklaşık 80 santim ve 1 metreye ulaştıklarını gördük. Enfes bir kokusu var. Çevredeki bal arıları da bunun özsuyunu kullanıyor" diye konuştu.
"10 KİLOGRAMDAN 3 GRAM YAĞ ELDE ETTİK"
Önümüzdeki yıllarda tohumlarından bu bitkiyi çoğaltmaya çalışacaklarını vurgulayan Sarıca, şöyle dedi:
"İlk yıl fiyonk şeklinde yaprakları oluşuyor. Sonra büyük öbekler halinde yetişiyor. Sağlık alanında da kullanımı oldukça yüksek. Yağlılık oranına bakmak için deneme üretimi yaptık. Yöresel anlamda ve yüksekliğe göre yağlılığı çok değişiyor. Bazı yerlerde misk adaçayından yağ ve koku alamadıklarını söylemişlerdi. Burada yapmış olduğumuz denemede yüzde 0.5 oranında yağ elde ettik. Bitkileri koyduk. Alttan kaynatma kazanında odun ateşiyle kaynattıktan sonra distilasyon yöntemiyle, buhar sistemiyle soğutarak yağını elde ettik. Yaklaşık 10 kilogram bitkiden 3 gram yağ elde ettik. Bu da tabii ki ticari olarak yapılabilir bir oran. Misk adaçayı üretilip bundan aromatik bitki olarak para kazanılabilir."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!