Güncelleme Tarihi:
Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- BURDUR'da bulunan Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası İnsuyu'nun yeniden düzenlenmesi çalışmaları kapsamında ışıklandırma sistemi yenilendi, güvenlik kamerası ve acil çağrı sistemi kuruldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, girişlerin mağaracılık eğitimi almış rehberler eşliğinde yapılacağını belirterek, "Dünya standartlarında bir ziyaret anlayışı oluşturacağız" dedi.
Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olan Burdur-Antalya Karayolu'nun 14'üncü kilometresinde bulunan İnsuyu'nda Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ıncı Bölge Müdürlüğü tarafından kış döneminde başlatılan çalışmalar sona geldi. Müdürlük tarafından mağara içerisindeki ışıklandırma sistemleri mağara ekosistemine göre yeniden yapıldı. Ayrıca güvenlik kamerası sistemi kuruldu ve acil çağrı sistemleri yenilendi.
"DAHA GÜVENLİ HALE GETİRİLDİ"
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, İnsuyu Mağarası'nın kendine has ekosistemi olan, içindeki gölleriyle önemli bir mağara olduğunu belirterek, "Ne yazık ki göllerdeki çekilmenin acısını yaşıyoruz. Bölge müdürlüğü olarak sayın bakanımızın verdiği talimatla daha önce yapılmış olan aydınlatma ve acil çağrı sistemini baştan sona yeniledik. Bu çalışmalarımızda uzmanlarca yapılan incelemede mağaranın ekosistemine uygun şekilde led aydınlatma yapıldı. Burası çöküntü mağarası olduğu için depremlerde kolay etkilenebilecek bir mağara. Bunun için mağaranın ziyarete açık olan bölümünün tamamı acil çağrı butonu, haberleşme ve kamera sistemiyle donatıldı. Mağarada en büyük eksiklik buydu. Şu an ziyaretçinin kullanımında daha güvenli hale getirildi" dedi.
REHBER EŞLİĞİNDE GEZİLECEK
Çalışmalar kapsamında mağara içindeki korkulukların da sağlamlaştırıldığını anlatan Yılmaztürk, mağaraya girişlerin normal yönetmelik ve talimatlara uygun olarak rehber öncülüğünde yapılmasını düşündüklerini bildirirken şöyle dedi:
"Bu rehberler; mağaracılık eğitimi almış uzman kişilerden oluşacak. Dünya standartlarında bir ziyaret anlayışı oluşturacağız. Mağaralar genellikle karanlık ortamda olur. Bilimsel olarak baktığınızda hiç aydınlatma yapılmaması lazım. İnsuyu Mağarası'nın belirli kısmı ziyaretçiye açıldığı için mağara ekosistemini bozmayacak şekilde aydınlatma yapıldı. Buranın ekosistemine ve doğallığına saygı göstererek çalışmalarımızı özenle yapmamız lazım. Mağarada yapılan çalışmaların maliyeti 250 bin lira."
DIŞ ÇEVRE DÜZENLEMESİ
Yılmaztürk, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün mağaranın dış çevre düzenlemesi için proje ödeneği çıkardığını, peyzaj mimari projesinde kurumsal destek verdiklerini belirterek, dış mekan ve mağaranın bir bütün olarak değerlendirileceğini anlattı.
FOTOĞRAFLI