Hayvan Hastalıkları Merkezi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Hayvan Hastalıkları Merkezi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 11:29

 Hayvan Hastalıkları Merkezi açıldı

Haberin Devamı

 

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - BATI Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından desteklenen Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.

BAKA'nın 2015 Yılı Yenilikçi Teknolojiler Mali Destek Programı kapsamında oluşturulan Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi'nin açılışına BAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Bağcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Proje Koordinatörü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aynur Başalp, Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi'nin iki laboratuvardan oluştuğunu söyledi. Başalp, "Birinde tanı kitleri ve antikor çalışmalarını yapacağız, diğerinde ise kitlerde kullanacağımız antikorları steril ortamda geliştireceğimiz steril hücre kültür laboratuvarı. Bu projedeki temel hedefimiz önce bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli olan hayvan hastalıklarının hızlı ve erken teşhisi için tanı kitlerini geliştirmek. Bu tanı kitleri hem laboratuvar ortamında kullanılacak daha kesin ve doğru tanı için aynı zamanda da üreticilerin, çiftlik sahiplerini ya da sahada hizmet veren veteriner hekimlerin hızlı tanı için kullanacağı strip tanı kitleri olacak" dedi.

Projenin 915 bin liralık maliyetinin yüzde 80'inin BAKA tarafından karşılandığını aktaran Başalp, şunları söyledi:

"Veteriner Fakültesi'ndeki hocalarımızla birlikte bölgemizdeki önemli hastalıkları belirledik. Zaten projemizi önce hayvan yetiştiricilerine sunduk ve onların istekleri doğrultusunda bu bölge için çok önemli olduğuna karar vererek hazırlamıştık. Tanı teknolojilerine ülkemizde özellikle son yıllarda çok büyük bir ilgi var. Gerek insan sağlığı, gerek hayvan sağlığına yönelik bütün tanı kitleri tamamıyla yurtdışından temin ediliyor ve ülkemize maliyeti oldukça yüksek. Hayvan yetiştiricilerimiz yerli tanı kitlerimizi özlemle bekliyorlar."

Başalp, genç akademisyenleri yetiştirip çalışmalara başladıktan sonra tanı kitleri yaklaşık 1-1.5 yıl içerisinde prototipleri çıkartmayı hedeflediklerini de kaydetti.

Konuşmaların ardından merkez protokol üyeleri tarafından açılarak gezildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!