'Gübredeki artış çiftçiyi düşündürüyor'

Güncelleme Tarihi:

Gübredeki artış çiftçiyi düşündürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2018 14:31

'Gübredeki artış çiftçiyi düşündürüyor'

Haberin Devamı

 

Halim AKCA/BUCAK, (DHA) - BUCAK Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Özdemir, gübre fiyatlarında artış yaşandığını belirterek, "Yüzde 100'ün üzerinde gerçekleşen fiyat yükselişi çiftçiyi kara kara düşündürmektedir" dedi.

Bucak Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Özdemir, 2017 yılının temmuz ve ağustos aylarında 50 kilogramlık Dap (diamonyum fosfat) gübresinin torba fiyatının 80- 90 lira arasında satışının yapıldığını hatırlatarak, "Bucak Ovası'nda tercih edilen gübrelerin başını çeken Dap gübresi, geçen haftalarda kurda yaşanan dalgalanmanın üzerinde yükselerek 170 liraya kadar ulaştı. Sadece Dap için değil kompoze ve damlama gübre türleri için de yüzde 100'ün üzerinde gerçekleşen fiyat yükselişi çiftçiyi kara kara düşündürmektedir" dedi.

Ekimlerin başlamasına yaklaşık 2- 2.5 ay kala gübre fiyatlarının yükselmesinin çiftçiye hayal kırıklığı yaşattığını vurgulayan Muzaffer Özdemir, çiftçilerin bu şartlarda üretim yapmasının zor olduğunu, hiçbir çiftçinin de 170 liraya Dap gübresi alıp ekebilecek gücünün olmadığını aktardı. Dap gübresinin üretimde ciddi bir yeri olduğunun altını çizen Özdemir, "Özellikle hububatta dane fiyatlarının son 10 yıldır yükselmemesi ama buna karşın mazot ve gübrede yaşanan fiyat artışları hububat ekim alanlarını daha da azaltacaktır. Ayrıca Dap gübresi kullanılmaması ya da gübresiz ekim durumunda hasatta rekolte azalmasıyla beraber ciddi oranda verim kayıplarının yaşanmasından da endişe ediyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!