Fasulye üreticisi düşük fiyattan şikayetçi

Güncelleme Tarihi:

Fasulye üreticisi düşük fiyattan şikayetçi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2016 12:56

Fasulye üreticisi düşük fiyattan şikayetçi

Haberin Devamı

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - TÜRKİYE'nin fasulye ihtiyacının yüzde 30'unun karşılandığı Burdur'da üretici, ürünün fiyatının düşük olmasından yakındı. 1.20 TL'ye tüccara sattıkları ürünün tüketiciye ulaşana kadar 4-5 TL'yi bulduğunu anlatan üretici, asıl parayı aracıların kazandığını aktardı.
Burdur merkeze bağlı İnsuyu bölgesinde 14 bin dekar alanda fasulye üretimi yapılıyor. Bölgede hasat dönemi yaklaşık 90 gün sürerken, bu yıl 20 bin tonun üzerinde üretim bekleniyor. Bölge üreticileri fiyatların düşüklüğünden yakınırken, ürünün tüketiciye ulaşım sürecinde ise fiyatın önemli ölçüde arttığından şikayet etti.
'BU İŞTEN ZARAR EDİYORUZ'
Üretici 36 yaşındaki Erdal Potak, yetiştirdikleri ürünü değerinde satamadıklarını belirterek, "1 kilo fasulyenin maliyeti 1.5 TL. Bir işçinin topladığı 1 kilo fasulyenin maliyeti 70- 80 kuruş. İlacı var, gübresi var. Son günlerde tüccara satış fiyatımız 1.20 TL'ye kadar düştü. Bu işten zarar ediyoruz. Burada üretici değil aracı kazanıyor. Bizden 1.20 TL'ye aldıkları malı İstanbul'da 4 TL'ye satıyorlar. Fasulyeyi yetiştirmekten değil satmaktan korkuyoruz" diye konuştu.
'ARACI KAZANIYOR'
62 yaşındaki Hasan Akpınar, "Bu sene fasulye fiyatı düşük. İşçi maliyeti ağır, gübre fiyatı yüksek, mazot fiyatı yüksek. Çiftçi mağdur durumda. Asıl parayı aracı kazanıyor" dedi.
'ÜRETEN KESİM MAĞDUR'
Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir de Burdur'da üretilen fasulyenin ağırlıklı olarak İstanbul'a gönderildiğini vurguladı. Demir, "Yaptığım araştırmaya göre son tüketiciye 4- 5 TL'ye satılan fasulye Burdur'da üreticiden 1.20 TL'den alınıyor. Bu şekilde parayı kazanan aracılar. Üreten kesim mağdur. Üretici toplattığı fasulyenin parasını işçiye veriyor" dedi.
GÜNLÜK 200-250 TON ÜRETİM
Aracılara mutlaka önlem alınması gerektiğine dikkati çeken İbrahim Demir, üretici ve tüketicinin fiyatlardan memnun olmadığını aktardı. Burdur merkeze bağlı Halıcılar, Çatağıl, Çine, Taşkapı, Kayaaltı, Kurna ve Lengüme köylerinde 14 bin dekar alanda günde 200- 250 ton civarında fasulye üretimi yapıldığını aktaran Demir, bu rakamın geçen yıla göre neredeyse yarı yarıya düşük olduğunu, bunda da zamansız yağışların etkili olduğunu söyledi. Geçen yıl fasulyeden Burdur'un 88 milyon TL gelir elde ettiğini belirten Demir, bu yıl ise 40- 50 milyon TL arasında getirisi olmasını beklediklerini kaydetti.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!