Güncelleme Tarihi:
BURDUR (AA) - Burdur İl Sağlık Müdürlüğü, diyabet hastalarında oluşabilecek böbrek hastalıklarını önlemek amacıyla "Diyabetim Dengede Böbreğim Güvende" projesi başlattı.
Sağlık Müdürlüğü ekipleri Ağlasun ilçesine bağlı Yazırköy, Yeşilbaşköy, Dereköy ve Mamak köylerindeki diyabet hastalarına yönelik bilgilendirme toplantıları düzenledi.
Burdur İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Musa Murat Erk, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2013 yılında il genelinde 3 bin 500 vatandaşın kan şekeri ölçümlerini yaptıklarını ve bunlardan diyabet hastası olup tanı konulmamış 250 kişiyi tespit ettiklerini söyledi.
Bunun üzerine müdürlükleri bünyesinde "Diyabet Okulu" kurduklarını hatırlatan Erk, bu okuldan yaklaşık 300 kişinin mezun olduğunu bildirdi.
- Erken teşhis ve tedavi böbrek hastalığının önlenmesinde önemli
Diyabet hastalarının daha kaliteli bir yaşam sürmesi amacıyla bu yıl "Diyabetim Dengede Böbreğim Güvende" projesini hayata geçindiklerini anlatan Erk, şöyle konuştu:
"Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; diyabet hastalığında kan şekerinin kontrol altına alınamaması böbrekleri etkilemekte ve çeşitli böbrek rahatsızlıklarının oluşmasına neden olabilmektedir. Diyabet hastalarında erken teşhis ve tedavi böbrek hastalığının önlenmesinde son derece önemlidir. Müdürlüğümüz, diyabet hastalarında oluşabilecek böbrek hastalıklarının önüne geçmek amacıyla bu projeyi başlattı. Proje kapsamında bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Ayrıca bu hastalarımız aile hekimlerimiz tarafından özel hasta statüsünde kabul edilecek."
- Diyabet en çok böbrek, kalp, beyin ve göze zararlı
Burdur Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Mustafa Eren ise diyabetin bütün vücudu tehdit eden bir hastalık olduğunu bildirdi. Hastalığın en çok böbrekler, kalp, beyin ve gözleri olumsuz etkilediğini anlatan Eren, halkın bu konuda bilgilenmesi gerektiğini vurguladı.
Hastalığın kontrol altına alınması durumunda vücuda zarar verme ihtimalinin azalacağını anlatan Eren, şunları kaydetti:
"Bu konuya dikkat çekmek için böyle bir proje başlattık. Doktorun görevi en başta hastanın eğitimi olmalı. Çünkü tek başına ilaç yazmak hem hastaya yeterli tedaviyi sağlamaz, hem de hasta üzerine düşen görevleri bilmez. Bu görevleri yapmazsa da sonuca ulaşamayız. O yüzden biz biraz daha ilaç olmadan hastanın bazı pratik konulardaki bilgilerini artırmayı hedefliyoruz. Bundan da genelde iyi sonuçlar alıyoruz. Çünkü hastalarımız bilgiye ulaşınca daha mutlu oluyor."
Projenin diğer ilçe ve köylerde de sürdürülmesi planlanıyor.