Burdur’un Tabiat Varlıkları Koruma Altında

Güncelleme Tarihi:

Burdur’un Tabiat Varlıkları Koruma Altında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 10:33

ORMAN VE SU İŞLERİ 6. BÖLGE MÜDÜRÜ OSMAN YÖNTEN, BURDUR'DAKİ TABİAT VARLIKLARININ KORUNMASI İÇİN GEREKLİ TÜM ÇALIŞMALARIN YAPILDIĞINI AÇIKLADI

Orman ve Su İşleri 6. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Yönten, doğa koruma ve milli parklar alanında yapılan çalışmaları aktardı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’nün daha çok doğa koruma ve milli parklar alanında hizmet verdiğini söyleyen Yönten, “Kurumumuz daha çok doğa koruma ağırlıklı olarak çalışan bir kurumdur. Bütçemiz 2014 yılında 814 bin TL ‘ydi, küçük bir bütçe gibi ama geçmiş yıllara bakıldığında burdur ili için alınmış en büyük bütçedir. 10 adet projeden oluşmaktadır. Bunlar, Serenler tepesi, Salda Tabiat Parkları ve oyun grup alanları iyileştirmesi, İnsuyu Mağarası’nın elektrik sisteminin yenilenmesi, envarter çalışmaları ve biyo kaçakçılıkla ilgili çalışmalardan oluşmaktadır” diye konuştu.
SALDA GÖLÜ TABİAT PARKI ÇALIŞMALARI
Salda Gölü Tabiat Parkı çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Yönten, “Salda Gölü gerçekten Burdur turizmi için önemli bir alanımız, tabiat parkı statüsündedir. Fakat alan içinde bulunan tesislerin yenilenmesi konusunda gerçekten sıkıntımız var. Bu anlamda oranın planı yenilendi. Bu plan doğrultusunda alanda tuvaletin onarım çalışması var, yine alanda yol çok kötü şartlarda aslında bizim alanın dışında olan parka kadar gelen kısımdaki yolu da yine biz kendi bütçemizle yapmaya çalıştık. Planın tuvaletle ilgili kısmı tamamlandı, yolla ilgili çalışmanın yarısı tamamlandı, şu anda devam etmektedir” dedi.
SERENLER TEPESİ ÇALIŞMALARI
Serenler Tepesi’ne çıkan yolun ışıklandırmasının yapıldığını ifade eden Yönten, " Yolun tehlikeli olması sebebiyle korkulukları ve işaretleme çalışmaları devam etmektedir. Tanıtım ve ikazlar Doğa Koruma alanında olduğumuz için alana giren şahısların kolayca alanı tanıyabilmesi için neyin yasak yada hangi kuralların olduğunu görebilmesi için önemli bir çalışmadır. Isparta Açık Kapalı Cezaevi Müdürlüğü ile bir anlaşma yapıldı. O doğrultuda çalışmalar devam ediyor. Makine ve tesisattan biraz alanımız var özellikle arazide çalışan ekiplerimizin desteklenmesi anlamında önemlidir” diye konuştu.
SIĞLA ORMANI TABİAT KORUMA ALANI
Karacaören Barajı’nın yanında bulunan 20 hektarlık Sığla Ormanı’nın Salda Gölü kadar önemli bir değer olduğunu vurgulayan Yönten, “Sığla Ormanı gerçekten çok özel bir ormandır. Karacaören Göleti’nin yanındadır. Sığla ağacı sadece Fethiye ve Marmaris arasında yetişiyor ve ormanları orada kuruluyor. Endemik bir türdür ama o kadar alanı atlayıp, Karacaören’de de bir orman kurmuş, 20 hektar civarında bir alandır. Bunun bir kısmı saf orman şeklinde bir kısmı da kızılçamdan oluşuyor. Ürün alınmıyor çünkü sığladan ürün alımı uzun zaman önce bırakıldı daha önceki yıllarda sığla yağı üretimi vardı özellikle Marmaris ve Köyceğiz’de vardı. Buradaki orman alanı olduğu için tabiat koruma alanlarında her türlü üretim, avcılık tüm faaliyetler sadece bilimsel ve eğitim amaçlı çalışmaların dışındaki faaliyetleri yapamıyoruz. İlimiz adına en az Salda Gölü kadar gerçekten değerli bir alanımızdır ” dedi.
BİYO ÇEŞİTLİLİK VE KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE
Biyo çeşitlilik ve kaçakçılıkla ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını ve ilgili kurumlarla toplanılarak, bilinçlendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini söyleyen Yönten, “Biz geçen yıl içinde Bölge Müdürlüğümüz içinde olan Isparta ve Burdur’u biyo çeşitlilikle ilgili biyo çeşitlilik tespiti yapılmıştı. Bu yıl da Antalya ilinde yapıyoruz. Tespit yapmanın ötesinde bölgemizin genel anlamda yeni olduğunu biliyoruz, bu anlamda da ciddi derecede biyo kaçakçılık faaliyetleri olmakta, son iki yıldır yapılan çalışma ile hem ilgili kurumları bilgilendiriyoruz, bunun da meyvelerini almaya başladık. Son yıl içinde bir Macar Hoca, iki öğrencisiyle birlikte sonra bölgemizden bitki toplarken kurumumuz ve diğer kurumların işbirliği ile yakalandı. Bu çalışmayı da şehir merkezinde yapmıştır. Bu işi taşraya yayalım çünkü şehir merkezi dışındaki yerlerde bu konu daha çok oluyor. Bunun için Gölhisar ilçesini belirlemiştik. Gölhisar etrafındaki iki tane ilçeyi içerin grupların katılımlarıyla bir çalışma gerçekleştirdik. Bu konudaki çalışmalarımız bilinçlendirme şeklinde devam edecektir” diye konuştu.
İNSUYU MAĞARASI’NA YENİ IŞIKLANDIRMA SİSTEMİ
İnsuyu Mağarası’na zarar vermeyecek şekilde yeni bir ışıklandırma sistemi yapılacağını anlatan Yönten; “İnsuyu Mağarası’ndaki ışıklandırma sistemleri mağara için önemli çünkü kötü bir ışıklandırma mağaraya zarar verebiliyor. Mağaraya uygun şartlardaki ışıklandırma yenilenmesiyle ilgili bir projemiz vardır. Bu çalışmada alanın doğal sit alanı olması dolayısıyla projesi hazırlandı. İl özel idaresi kanalıyla bu işi yaptırıyoruz. İnşallah bu çalışmamız da tamamlanacak” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!