Güncelleme Tarihi:
Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - SON yıllarda su kapasitesinin önemli bölümünü kaybeden Burdur Gölü'nde su kuşu sayısı da ciddi oranda azaldı. 10 yıl önce sayısı 125 binin üzerinde olan su kuşları geçen yıl 2 bine kadar geriledi.
Burdur Gölü, son 35 yılda su kapasitesinin 3'te 1'ini kaybetti. Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan gölde seviyenin düşmesiyle birlikte su kuşu sayısında da ciddi azalma meydana geldi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yapılan sayımlarda 10 yıl önce 68 türde 125 bin 550 kuşun bulunduğu gölde, geçen yıl sayı 2 bine kadar düştü. 2006 yılında gölde kışlayan dikkuyruk ördeklerinin sayısı 1151 iken geçen yıl sayı 10'a düştü. Aynı yıl 4 bin 173 olan elmabaş patka ördeği sayısı da geçen yıl 57'ye geriledi.
'ÇEVRE GÖLLERDEN KUŞLAR GELİYORDU'
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ornitolog (kuş bilimi uzmanı) Doç. Dr. Tamer Albayrak, Burdur Gölü'ndeki kuş sayındaki azalmaya birçok faktörün etki yaptığını söyledi. Bunların başında iklimsel sebeplerin geldiğini aktaran Doç. Dr. Albayrak şöyle dedi:
"ÖrneÄŸin 2002 yılında Sibirya soÄŸukları vardı ve o dönemde Burdur Gölü su yapısı ve konumu nedeniyle çok önemliydi. Burdur Gölü'nün su yapısı tuzlu, civar göller tatlı su olduÄŸu için çok soÄŸuk havalarda diÄŸer göller donarken Burdur Gölü donmuyor ve böylelikle çevre göllerden kuÅŸlar buraya geliyorlardı."Â
'KUŞLAR GÖLÜ DAHA AZ TERCİH EDİYOR'
Kış döneminde kuşlara uygun beslenme ortamı sağlayan Burdur Gölü'ndeki çekilme sonucu bazı bölgelerin tamamen çorak hale geldiğini ve o bölgede kuş kalmadığını vurgulayan Doç. Dr. Albayrak şöyle devam etti:
"Taban suyu çekildiği için Burdur Gölü zarar görüyor. Bu tuzlu bir göl. Buharlaştıkça tuzluluk oranı da artıyor. Tuzluluk oranı arttıkça içerisinde barındırdığı mikro organizmalardan tutun da diğer canlılara kadar hepsi bundan etkilenmekte. Bazıları daha az çoğalmakta. Bundan dolayı buradan beslenen kuşlar gölü daha az tercih ediyor."
'DAMLAMA SULAMA ÅžART'
Burdur Gölü için halen kaybedilmiş bir şey olmadığını, barajlardan yeterince su verilmesi, tarımda damlama sulamaya geçilmesinin sudaki azalmayı belli düzeyde engelleyeceğini ve tuzluluk oranını dengede tutacağını kaydeden Doç. Dr. Tamer Albayrak, şunları söyledi:
"Burdur Gölü'nün su yapısının değiştirilmemesi gerek. Gölün çekilmemesi için gerekli önlemlerin alınması lazım. DSİ'nin barajlarında çok ciddi su tutulmakta. Burdur Gölü'nde buharlaşma ile kaybedilen su barajlarda tutulan sudan daha az. O sular verildiği takdirde Burdur Gölü çekilmeyecektir ama tarım bir gerçek. Hepimiz besinleri tüketiyoruz. Tarım da olması lazım ama damlama sulamaya geçmemiz şart."
FOTOÄžRAFLI