Güncelleme Tarihi:
Mesut MADAN / BURDUR, (DHA) - BURDUR'da ayakkabı tamircisi 57 yaşındaki Sadık Akyürek, 35 yıldır baba mesleğini sürdürüyor. Mesleğinin son 15 yılını 5 metrekarelik dükkanında geçiren Akyürek, "Biz nesli tükenmiş son kelaynak kuşu gibiyiz. Geriden gelen yok" dedi.
Burdur'da evli ve 2 çocuk babası Sadık Akyürek, yaklaşık 35 yıldır ayakkabı tamirciliği yapıyor. Sadık Akyürek, baba mesleğinin son 15 yılını Gazi Caddesi'ndeki 5 metrekarelik dükkanında sürdürüyor. 1983 yılında mesleğe başladığını belirten Sadık Akyürek şunları anlattı:
"Rahmetli babamın mesleği. Burası üçüncü dükkanım. 2003'te buraya geldim. Biz nesli tükenmiş son kelaynak kuşu gibiyiz. Geriden gelen yok. İnsanlar usta arayacak ve bulamayacaklar. Çırak yetişmediği için bu meslekler de bitmeye mahkum. Çıraklık eğitiminde yetişenler de, bizim eski dönemlerde yetiştiğimiz gibi yetişmiyor. Eski dönemde çırak, kalfa, usta olurdu, şimdi öyle bir sistem yok. Nedeni de ilkokul, ortaokul, lise birleşince herkes okumaya yöneldi. Zanaata yönelen insan kalmadı. Yeni gelen nesil bu zanaatlara önem vermiyor."
'EMEKLİ OLDUM AMA ÇALIŞIYORUM'
Ayakkabı tamiratının yanında çanta, kemer tokası değiştirme gibi işleri de yaptıklarını ve vatandaşa yardımcı olduklarını anlatan Akyürek, "İki çocuğum var. Birisini evlendirdim. Birisi üniversite bitirdi. Atama bekliyor. Ben de emekli oldum ama çalışmaya devam ediyorum" diye konuştu. Ayakkabı tamirinin önemli olduğunu söyleyen Akyürek, şöyle dedi:
"İnsanlar ayakkabı tamirini çok basit bir olay olarak görür. Hemen yapıştırıvereceksin, tutuverecek, ayağına giyiverecek. Aslında öyle bir şey yok. Yapışan bir maddenin en az bir gün giyilmemesi lazım. Tamiratın orijinaline yakın yapılması gerekir. Mümkün olduğu kadar tamirat estetik yapılmalı, ayakkabıyı zedelemeden, hırpalamadan yapmak en güzelidir."
FOTOĞRAFLI