Yüksek yargıda, 'İfade özgürlüğü' çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Yüksek yargıda, İfade özgürlüğü çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 14:14

Yüksek yargıda, 'İfade özgürlüğü' çalıştayı

Haberin Devamı

Mutlu YUCA/BOLU,(DHA) - AVRUPA Birliği ve Avrupa Konseyi'nin, 'Türk yargısının ifade özgürlüğü konusunda kapasitesinin güçlendirilmesi' ortak projesi kapsamında gerçekleştirilen 'İfade Özgürlüğü ve İtibarın Korunması Hakkı Arasında Adil Denge Kurulması: Uluslararası ve Karşılaştırmalı Yaklaşımlar' konulu çalıştay Bolu Abant Tabita Parkı'nda başladı.
Büyük Abant Oteli'nde 2 gün sürecek çalıştaya Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin yanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yetkilileri, Almanya ve Bosna Hersek'ten yüksek mahkeme üyeleri ile Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Michael Ingledow katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, 15 Temmuz'da Türk yargısının iyi bir sınav verdiğini söyledi. Akçil, şöyle konuştu:
"Darbe sürecinde Türk yargısı iyi bir sınav verdi. 15 Temmuz’da saat 22.00 itibariyle başlayan darbe girişiminde saat 23.00 itibariyle Türkiye’nin neredeyse tamamındaki Cumhuriyet Başsavcılarımız darbe girişiminin yasal olmadığını, bu girişimde bulunanların suç işlediğini ve tutuklanması konusundaki müzekkereleri yazdılar ve paylaştılar. Artık Türkiye’de demokrasi oturmuştur. Bu tür girişimler yer bulamayacaktır."
'TÜRKİYE İFADE HÜRRİYETİNDE İYİ NOKTADA'
Türkiye'nin ifade hürriyeti ve basın hürriyeti konusunda çok iyi noktalarda olduğunu ifade eden Akçil, "İfade hürriyeti kullanılırken bu ifade hürriyetinin muhatabı olan kişilerin de kişisel haklarının korunması tabii ki gerekecek. Bu çalıştayda özellikle bu hassas çizginin tartışılmasını istiyoruz ki çok önemli tespitler yapılacağı konusunda ümitliyim. Çünkü ülkemizde ifade hürriyeti vardır. Ancak kişilik hakları da korunmaktadır. Bu noktada yaptığımız araştırmalarda birçok Avrupa ülkesinin üstünde olduğumuzun da farkına vardık. Bir kısım ülkede hala 1915 olayları suç olarak kabul edilmekte. Böyle Avrupa ülkelerinin yanında bizim ifade ve basın hürriyetinde çok iyi noktalarda olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.
6 OTURUM YAPILACAK
Açılışın ardından basına kapatılan çalıştayda, 'İtibarın korunması bağlamında ifade özgürlüğü ve temel AİHM prensipleri', 'İfade özgürlüğü ve hakaret konusunda karşılaştırmalı Anayasa hukuk perspektifleri', 'Türkiye Yargıtayı ve Danıştayından örnek davalar', 'Ülke deneyimlerinin paylaşılması, Almanya deneyimi', 'Ülke deneyimlerinin paylaşılması, Bosna Hersek deneyimi', 'Örnek olaylar (İlgili AİHM içtihatları ve bunun Türkiye'deki içtihatlar üzerine etkisi)' başlıklı 6 oturum gerçekleştirilecek.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!