Güncelleme Tarihi:
Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA) - BOLU'nun Göynük İlçesi'ne özgü el dokuması yöresel başörtü 'Tokalı Örtme', Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi.
Göynük Belediyesi'nin ilçeye özgü yöresel başörtüsü 'Tokalı Örtme' için Türk Patent Entitüsü'ne, 'Coğrafi İşaretlerin Korunması' hakkındaki kanun kapsamında yaptığı başvuru kabul edildi. Tokalı örtmenin Göynük’e ait olduğu tescillenerek Resmi Gazete’de yayımlandı.
Baş üstü desenli iki parça ince pamuklu bez dokumanın birleşmesinden meydana gelen Tokalı örtmenin kısa kenarlarında kırmızı püsküller bulunuyor. Kısa kenar saçaklarına bağlanan kırmızı püsküllere yörede 'toka' denildiği için bu örtüler Tokalı örtme olarak adlandırılıyor. Tokalı örtmeler 'düzen' adı verilen özel dokuma tezgâhında dokunuyor. Göynük tokalı örtmelerinin zemin renkleri ekru, krem ve beyazın tonlarından oluşuyor. Göynük tokalı örtmelerinde hardal rengi şeritler bulunuyor ve fitillerde beyaz, bordo, yeşil ve sarı renkler kullanılıyor. Kısa kenar bordür zemini bordo ya da koyu kırmızı oluyor. Desen renkleri ise tam bir renk çümbüşü yaşatıyor.
Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, başvurularının olumlu değerlendirilmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Başkan Kazan, kültürel değerlere sahip çıktıklarını aktararak, şöyle konuştu:
"Göynük'e özgü geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması için çalışıyoruz. 'Tokalı örtme' de Göynük’e has, özel el dokuması bir örtme. Göynük’e ait olduğunun tescillenmesi için attığımız adımın sonuca ulaşması bizim için önemli. Bu tescilin ülkemizin birçok köşesinde var olan kültürel değerlerin korunmasına da örnek olacak bir adım olduğuna inanıyorum. 'Tokalı örtme', Göynük el sanatlarından sadece biri. Göynük bebeği, iğne oyaları, peşkir, ahşap eşyaları da Göynük’ün zengin geleneksel el sanatları arasındadır."
Başkan Kazan, markalaşan tokalı örtmenin belirlenen standartlarda üretimi için ilçede 3 kişilik denetleme kurulu oluşturulacağını ifade etti.
FOTOĞRAFLI